Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

11 skvělých pokojovek, které vám doma vyčistí vzduch

/
  • (istock.cz)
    4. února 2024 ● 06:00

    V zimě, kdy méně větráme a kdy radiátory topení víří prach, se ptáme, co nám pomůže vytvořit lepší prostředí v bytech.

    Pandemie covidu přiměla odborníky z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír NASA, aby hlouběji zkoumali schopnost rostlin čistit vzduch. Zatím se z jejich zjištění zdá, že bychom doma museli mít prales, aby se to významně odrazilo na kvalitě ovzduší. Nic ale nezkazíme jednotlivými rostlinami, které si umí poradit se špatným vzduchem nebo se škodlivinami v prostředí.

  • 1.

    Lopatkovec

    Lopatkovec
    Autor: istock.cz

    Patří mezi nejčastější a nejoblíbenější pokojovky, máme ho rádi, protože hezky vypadá a je nenáročný. Lopatkovec ovšem zvládá i likvidovat škodlivé látky z ovzduší, které se uvolňují z nábytku, předmětů denní potřeby nebo podlah a koberců. Když mu dopřejete kvalitní zeminu, trvale jemně vlhkou půdu a alespoň rozptýlené světlo, bude vaším společníkem po mnoho let.

  • 2.

    Gerbera

    Gerbera
    Autor: istock.cz

    Dáváme přednost hlavně těm řezaným v kyticích, ale při troše zkušeností a pečlivosti zvládneme pěstovat i gerbery v květináčích. Zpestří byt svými různě barevnými květy, pomáhají zbavovat místnost nebezpečných látek uvolňovaných z barev, podlah, umělých textilií nebo nábytku (formaldehydu, benzenu a trichlorethylenu). Vyžadují kvalitní zeminu, udržujte ji vlhkou, ne přemokřenou. V sezoně chtějí světlo a slunce, snáší i letnění. Po sezoně je přeneste na světlé chladnější místo.

  • 3.

    Břečťan

    Břečťan
    Autor: istock.cz

    Známe ho hlavně jako venkovní rostlinu, která se pne po stěnách nebo pokrývá půdu a někdy nadělá zahrádkářům starosti tím, jak je rozpínavá. Břečťan lze ale pěstovat i doma, zejména pak jako převislou pokojovku. Umí zbavovat vzduch zápachu, pomůže v boji proti plísním. Pěstujte ho v lehkém polostínu, nepotřebuje dlouhé hodiny přímého světla. Bude vděčný za chladnější místnost bez suchého vzduchu.

  • 4.

    Chryzantéma

    Chryzantéma
    Autor: istock.cz

    Také tuto oblíbenou květinu si domů pořizujeme hlavně jako řezanou, hrnkovou necháváme většinou venku. Zkuste ji pěstovat i doma, odvděčí se vám tím, že odfiltruje v prostředí toxické látky, například amoniak nebo benzen. Chryzantéma bude prospívat, když ji postavíte na světlé místo, třeba na okno bez přímého slunečního úpalu. Ovšem máte-li pod oknem sálající radiátor, vyberte pro rostlinu jiné stanoviště.

  • 5.

    Aloe vera

    Aloe vera
    Autor: istock.cz

    Patří mezi nejvíc skloňované rostliny hlavně v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Pokud máte aloe doma, jistě víte, že můžete odříznutým listem potírat poranění kůže či lehké popáleniny, připravit z ní tinkturu, pleťovou masku. Ovšem aloe se také podílí na likvidaci škodlivin v prostředí. Je to bojovník s formaldehydem a dalšími nechtěnými toxiny. Aloe pěstujte celoročně na světle a slunci. Vyhovuje jí substrát pro sukulenty.

  • 6.

    Šplhavnice

    Šplhavnice
    Autor: istock.cz

    Říká se jí také šplhavka, šplhavník, latinský název zní Epipremnum aureum. Lze říct, že ji každý už někdy viděl. Popíná zdi panelákových kuchyní stejně jako kanceláří. Snadno se množí, stačí odstřihnout část s „kolínkem“, dokonce vydrží žít i jen ve vodě. Na pěstování je šplhavnice velmi nenáročná, zvládne světlo i polostín. Za rok poporoste i o půl metru, dbejte na to, aby neměla zaprášené listy.

  • 7.

    Ficus elastica

    Ficus elastica
    Autor: istock.cz

    Dříve býval fíkus snad v každé domácnosti, dnes (jako např. difenbachie) z našich domovů mizí. Je to možná tím, že obě rostliny jsou toxické pro domácí mazlíčky nebo že při dobré péči dost narostou. Přitom Ficus elastica byl NASA vyhodnocen jako jedna z nejúčinnějších rostlin na čištění vzduchu v místnostech. Vystačí si se stabilním místem v polostínu nebo na světle bez přímého slunce, s umírněnou zálivkou bez přesušení a přelití a s pravidelným otíráním listů.

  • 8.

    Anthurie

    Anthurie
    Autor: istock.cz

    Pod českým názvem toulitka ji zná málokdo, jako anthurii nebo anthurium snad každý zkušenější pěstitel nebo milovník květin. Také ona bude čistit vzduch ve vašem bytě, a ještě vám to tam vyzdobí. Má ráda vlhký vzduch, teplo a světlo.

  • 9.

    Kalatea

    Anthurie
    Autor: istock.cz

    Pěstujeme ji většinou kvůli úžasně vypadajícím listům, řadí se mezi náročnější pokojové rostliny. Ovšem její pěstování stojí za to. Ozdobí pokoj, a ještě ho bude zbavovat škodlivin. Když jí dopřejete vlhčí vzduch, stabilní místo a rozptýlené světlo, bude u vás prospívat.

  • 10.

    Kroton

    Autor: istock.cz

    I krotony jsou velmi oblíbené pro své barevné listy a dovedou likvidovat jedy v ovzduší. Dáte-li jim dostatek světla, ale i vzdušnou vlhkost, listy budou stále krásné. Rostlinám nevyhovují průvan, výkyvy teplot, suchý vzduch nebo příliš přemokřený substrát.

  • 11.

    Znáte green wall?

    Autor: istock.cz

    V překladu to znamená zelená zeď a jde o módní hit posledních let. V administrativních budovách, hotelech nebo bytových komplexech vznikají celé svislé zdi porostlé rostlinami. Mají tu výhodu, že pěkně vypadají, osvěžují vzduch, a přitom šetří místo. Takovou zelenou zeď si můžete udělat i doma, jedinou podmínkou je, abyste k sobě umístili rostliny, které vyžadují podobné podmínky pro život.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

Jonnes: Lopatkovec je můj nejoblíbenější kámo doma, mám je asi ve čtyřech květináčích v obýváku, v ložnici. A teda musím ho vřele doporučit.
http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/1041­835748­20392/­photos­/a.11­559550­034586­6/1968­037788­91704/ o květinách se hodně vzdělávám i tady, nabírám tady rady jak zdravěji bydlet a květiny jsem vybrala nové hned, co jsem stránky objevila.

(29. 03. 2022 18:41)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy