Cenné jsou ovesné vločky například díky pomalu vstřebatelným komplexním sacharidům, vysokému množství bílkovin i kvalitním tukům včetně nenasycených omega-3 mastných kyselin. Důležité jsou i vitaminy A, D, E, řada B vitaminů a také minerály hořčík, železo a zinek. Obsahují i hodně betaglukanů, což je speciální druh vlákniny, která podporuje imunitu a snižuje v krvi hladinu cholesterolu a cukru. Pomáhají také snižovat tlak a riziko vzniku ischemické choroby srdeční. Díky vysokému obsahu vlákniny vločky rovněž chrání a čistí naše střeva a celý zažívací systém. Překvapivě pestře se ale dají využít i v domácí péči o krásu.

Suchý šampon na vlasy

Když potřebujeme narychlo zbavit vlasy mastnoty a nemáme možnost si je umýt, bude pro tuto příležitost výborným pomocníkem vločkový šampon. Hrnek ovesných vloček důkladně rozmixujeme a přimícháme lžičku jedlé sody. Vmasírujeme do vlasů, necháme dvě minuty působit a pak směs důkladně vyklepeme a vyčešeme.

Autor: iStock.cz

Maska pro oživení pleti

Třetinu hrnku vloček zalijeme třetinou hrnku horké vody. Necháme 10 minut stát. Poté přidáme lžičku medu, lžíci jogurtu a vaječný žloutek. Směs naneseme na obličej s výjimkou očního okolí. Na oči si můžeme položit plátky salátové okurky. Necháme 20 minut působit, poté smyjeme.

Vločky místo mýdla

Rozemleté vločky smícháme s mlékem na hustou jemnou pastu. Tu pak použijeme na smytí olejů, mazadel a obecně větší mastné špíny. Směs můžeme použít i jako masku na ruce, kterou necháme působit asi 15 až 20 minut.

Autor: iStock.cz

Lék na unavené oči

Půl hrnku ovesných vloček povaříme ve vodě. Poté slijeme zbylou vodu a vločky necháme vychladnout. Přilijeme trochu studeného mléka a promícháme. Do směsi namáčíme tampony na odličování a přikládáme je na oči. Výsledek? Oční okolí bude vyživené, zklidněné a projasněné.

 

Lázeň pro suchou pokožku

Koupel z ovesných vloček skvěle pomáhá při přetrvávajících ekzémech, dermatitidách, přesušené a svědivé pokožce. Vločky zároveň výborně pleť vyživí, zvlhčí a změkčí. Jak na to? Rozemeleme hrnek syrových ovesných vloček a vhodíme je do vany do teplé vody. Zlepšovákem je vsypat namleté vločky do gázy nebo do punčochy a tu pak zavázat, aby nám vločky neplavaly ve vaně.

Tip navíc: K rozemletým vločkám v misce můžete přidat hrnek mléka, lžíci medu a směs vlít do vany.

Autor: iStock.cz

Peeling na obličej i na tělo

  • Na obličej: Smícháme tři lžíce syrových vloček s polovinou hrnku teplé vody. Necháme pět minut odstát a poté si směsí jemně promasírujeme obličej. Poté opláchneme.
  • Na tělo: Dvě lžíce vloček rozmixujeme společně se lžičkou jedlé sody a troškou vody na pastu. Tu potom naneseme na pokožku těla a jemně promasírujeme.

Balzám na nehtovou kůžičku

Uvaříme hustší ovesnou kaši s mlékem, necháme ji lehce vychladnout a přidáme pár kapek olivového oleje a citronu. Do kaše pak vložíme prsty a necháme ji asi 20 minut působit. Kůžička bude poté zregenerovaná a změklá, a tu přebytečnou snadno odstraníme.

Výživná emulze

Hrnek vloček zalijeme hrnkem horké vody, promícháme a necháme několik hodin stát. Poté je promícháme a přes plátýnko nebo gázu procedíme vločkovou vodu do misky. Namáčíme do ní odličovací tamponky a používáme jako čisticí emulzi na pleť.