Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co všechno umí obyčejný jogurt? Tyhle triky musíte určitě vyzkoušet

/
  • (istock.cz)
    5. listopadu 2022 ● 06:00

    Když víte, co s ním, dokážete ho využít nejen v kuchyni, ale také jako všestranný prostředek domácí péče a kosmetiky. Zkrášlíte si s jeho pomocí pleť i zuby. K čemu se dá využít?

    Jogurt vzniká prokysáním mléka, podmáslí nebo smetany čistou jogurtovou kulturou, což je vlastně směs dvou ušlechtilých bakterií ve vhodném poměru – Streptococcus thermophillus a Lactobacillus bulgaricus. Chutná skvěle samotný i jako součást mnoha vynikajících receptů. Využít se ale dá jako prostředek domácího zkrášlování.

    JAKÝ SE HODÍ?

    Pro kosmetické účely vybíráme především jogurty z kravského mléka, které obsahují nejvíc vápníku. Ten mimo jiné udržuje pružnost pleti a chrání ji před vysoušením. Důležité je také sáhnout po jogurtu s vyšším obsahem mléčného tuku, který prospěje pleti s vráskami. Minimální obsah tuku by měl být 3,5 %, vhodné jsou proto spíše smetanové jogurty.

     

  • 1.

    Pasta pro zdravé zuby

    Autor: istock.cz

    Pro krásné a zdravé zuby odborníci doporučují konzumovat alespoň dva jogurty denně. Jejich bakterie totiž likvidují patogeny v ústech, a chrání tak dásně a zuby před nemocemi a kazem. Podle japonské studie z roku 2018 jogurt zároveň snižuje v ústech hladinu sirovodíku, který často způsobuje nepříjemný odér linoucí se z úst. S bělením zase pomůže zubní pasta z jogurtu. Jednu lžíci smícháme s dvěma rozmačkanými jahodami a použijeme jako bělicí zubní pastu před běžným čištěním.

  • 2.

    Proti popáleninám

    Autor: istock.cz

    Jogurt se zejména kvůli chladivé konzistenci hodí jako první pomoc při menších popáleninách v případech, kdy není narušen povrch kůže. Jednoduše se nanese na postižené místo. Stejně tak se jogurt dá použít i na štípance od hmyzu nebo při spálení od sluníčka.

  • 3.

    Domácí kondicionér

    Autor: istock.cz

    Smícháme smetanový jogurt, lžičku čisté šťávy z aloe vera a pár kapek kokosového oleje. Naneseme na umyté vlasy, necháme působit asi tři minuty a nakonec opláchneme. Jogurtový kondicionér pomáhá i proti lupům.

  • 4.

    Na čištění pleti

    Autor: istock.cz

    Promícháme jednu až dvě polévkové lžíce jogurtu se dvěma lžičkami šťávy ze zralého pomeranče. Do směsi pak namáčíme vatový tamponek a aplikujeme podobně jako klasické čisticí pleťové mléko. Výsledek bude překvapivý.

  • 5.

    Zábal pro krásné vlasy

    Autor: istock.cz

    Připravíme ho jednoduše. Kelímek hustého bílého jogurtu necháme odstát, aby získal pokojovou teplotu. Poté ho naneseme na pokožku hlavy až ke kořínkům. Ideálně přidáme i dvě lžičky avokádového, mandlového nebo olivového oleje. Promasírujeme a zabalíme do mikrotenu a ručníku. Necháme působit aspoň 20 minut. Vitaminy, minerály, enzymy a jogurtové kultury působí jako přírodní čisticí přípravek a jogurt zároveň vyrovnává pH pleti.

  • 6.

    Při gynekologických obtížích (a podle babiček)

    Autor: istock.cz

    Mikroorganismy v jogurtu jsou velmi užitečné při gynekologických obtížích. Laktobacily totiž likvidují zejména nepřátelské přemnožené kvasinky. Dá se použít metoda našich babiček, při níž si jogurt aplikujeme každý večer k poševnímu vchodu nebo použijeme tampon namočený do vlažného jogurtu. Podle odborníků jsou ale vhodnější alternativou prodávané speciální tampony obsahující bakterie mléčného kvašení.

  • 7.

    Domácí peeling

    Autor: istock.cz

     

    Jednoduše a rychle se dá z jogurtu vyrobit domácí peeling. Jak? Kelímek smetanového jogurtu stačí rozmíchat s kávovou sedlinou, skořicí nebo s mletými ovesnými vločkami.

  • 8.

    Maska na zašedlou pleť

    Autor: istock.cz

    Hodí se pro unavenou, zašedlou a povadlou pleť. Tři lžíce hustého smetanového jogurtu smícháme se třemi lžičkami heřmánkového výluhu (může to být i silnější vychladlý čaj) nebo necelou lžičkou heřmánkového oleje. Přidáme lžičku dětského pudru a naneseme na 15 minut na obličej. Poté důkladně smyjeme.

  • 9.

    Maska proti vráskám

    Autor: istock.cz

    Funguje skvěle! Tři lžíce jogurtu rozmícháme s půlkou rozmačkaného avokáda a jedním žloutkem. Kaši naneseme na obličej a necháme působit 20 minut, pleť bude krásně vyhlazená.

  • 10.

    Proti pigmentovým skvrnám

    Autor: istock.cz

    Do jogurtu kápneme trochu citronové šťávy a naneseme na ruce. Necháme působit 20 minut. Aplikujeme každý den až do vyblednutí skvrn.

     

    Článek vyšel v listopadovém čísle Moje zdraví. Dozvíte se vše důležité o našich zubech, co vše dělat proto, abychom nedostali chřipku a nechybí ani VIP rozhovor. Tentokrát Lelou Vémolou o hubnutí, plastikách i péči o děti. Navíc jako bonus obdržíte přílohu Zdravé vánoční cukroví. Časopis koupíte ve všech trafikách, nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

     

    Autor: archiv

Články odjinud

Dnešní horoskopy