Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemáte doma poklad? Z pokojovek se stává byznys. Marie: Kytky mohou ukrývat i tisíce

Autor: Markéta Mikešová - 
18. ledna 2021
05:40

S pokojovými květinami má zkušenost asi každý. Většinou je to nějaká zelená věc na okně, kterou nedokážete pojmenovat a kterou občas zalijete. Existují však lidé, pro které je to plnohodnotný koníček, kterému obětovávají ohromné množství peněz, času a energie. A těchto lidí je stále více. Z pokojových kytek, původně mikrotrendu, se stává oblast, ve které se točí miliardy eur. Někdo si jimi jen chce zpříjemnit své prostředí, jiní to mají jako investici. Květina s ceněnou genetickou vadou totiž může mít hodnotu atakující několik nul. Je přitom klidně možné, že ji máte „omylem“ doma.

Když si prohlédnete populární obrázky na instagramu, zjistíte, že na hodně z nich jsou určité typy pokojových rostlin. Květiny se staly estetickým symbolem, který musí mít doma každá osoba, jež chce působit in. Proč se to děje zrovna teď a co k tomu vedlo, nikdo přesně neví, je už ale jasné, že pokojovky jsou nyní jeden ze zájmů, který lidi táhne.

Propadla jim i Marie z Prahy. V jejím bytě obývají tak velký prostor, že by si mohla založit malou botanickou zahradu. Podle ní je to plíživé hobby, které v začátcích člověka ani tolik nezajímá. Postupně ale pokojovky ovládnou srdce svých majitelů natolik, že jim obětovávají hodiny času týdně. Někdy i tisíce ze své výplaty. Finanční nákladnost je však dobrovolná, květinám je možné věnovat se i skoro zadarmo.

„Nejdříve lidi ty kytky příliš nezajímají, takže do nich příliš neinvestují. Ale pak, když se o ně začnou zajímat, tak si chtějí koupit ty nové, které jsou trendy - typu monstera nebo fíkus lyrata,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.