Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

10 otázek a odpovědí k přeočkování: Kdy, kde a jak dostat třetí dávku?

  • Autor: man - 
    9. 12. 2021
    05:00

    V záplavě informací o covidu-19 může být snadné se ztratit. Jak ale doporučují odborníci po celém světě, je potřeba se naočkovat i třetí dávkou. Blesk proto připravil 10 otázek a odpovědí, co všechno je třeba o posilující dávce vědět.

  • 1.Proč a pro koho?

    1) Proč je potřeba třetí dávka?

    Ať už se člověk nechal naočkovat dvoudávkovou, nebo jednodávkovou vakcínou proti covidu-19, u obou případů se jejich účinnost postupem času snižuje. Je tak potřeba zajít na posilující dávku. Ta pomáhá lépe bojovat s virem v těle, kdy výrazně snižuje riziko vážného průběhu onemocnění.

    2) Je pro mě další dávka vhodná?

    Třetí dávka je vhodná pro kohokoliv nad 18 let s výjimkou těch, kteří se kvůli zdravotním problémům nemohou očkovat vůbec. Děti a mladiství, kterým ještě 18 let nebylo, se třetí dávkou zatím nenaočkují.

  • 2.Kdy zajít?

    3) Kdy mohu zajít na třetí dávku?

    Pro většinu lidí platí, že na posilující dávku je možné si zajít 6 měsíců od ukončení očkování. V případě lidí starších 60 let a chronicky nemocných je to pak 5 měsíců. A u lidí, kteří dostali jednorázovou dávku Janssen, ministerstvo zdravotnictví doporučuje jít se přeočkovat už po 2 měsících. 

    „Trend a snaha je zkrátit možnost přeočkování třetí dávkou na pět měsíců pro celou populaci,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. „Do Vánoc se to určitě pohne pro další věkové skupiny,“ zmínil.

    4) Kdy jít na třetí dávku, když jsem nedávno prodělal covid?

    Doporučuje se dohodnout s praktickým lékařem. Ten by měl svému pacientovi říct, kdy je vhodné na posilující dávku zajít. Záleží na průběhu covidu, ale i jeho následcích, které mohou přetrvávat.

    Video  Vojtěch hájil povinné očkování vybraných skupin: Je to jediná cesta z této krize  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 3.Kde a jak?

    5) Kde posilující dávku dostanu?

    Je možné se jít přeočkovat do jednoho z očkovacích center. Jen pozor na to, že některá centra berou zájemce bez rezervace, do jiných je ale třeba se registrovat. Dále očkuje zhruba 3300 praktických lékařů. Stačí tak zavolat tomu svému a zeptat se.

    6) Jak se na třetí dávku zaregistruji? 

    Do očkovacích center, kde je potřeba se zaregistrovat, se člověk dostane přes internetovou stránku registrace.mzcr.cz. Je potřeba mít u sebe připravený mobil, na který následně přijde PIN kód ke vstupu do systému. V něm pak člověk zadá číslo pojištěnce a jméno a příjmení. Zbytek údajů si systém vyplní sám. Pak si stačí už jen vybrat očkovací místo a počkat na PIN2, s jehož pomocí si definitivně zarezervujete termín.

  • 4.Jaký druh dostanu?

    7) Jakou vakcínu dostanu?

    Současně se očkuje posilující dávka jen dvěma vakcínami. A to Comirnaty od Pfizer a Spikevax od Moderny. Lidem, kteří mají alergii na některou ze složek mRNA vakcíny, pak lékaři aplikují vektorovou vakcínu.

    8) Mohu si vybrat vakcínu?

    Při registraci do systému je možné si vybrat, jakou vakcínou se chcete nechat naočkovat. Není ani podmínkou, že to musí být ta samá, kterou jste dostali naposledy. Lidé, kteří byli očkováni látkou od firem Astra Zeneca či Johnson&Johnson, se kombinaci vakcín nevyhnou, jelikož ty se k posilující dávce nepoužívají.

  • 5.A co těhotenství?

    9) Musím si hlídat termín?

    Ve chvíli, kdy uplyne ministerstvem zdravotnictví nařízená čekací doba na třetí dávku, by měli všichni dostat SMS či e-mail o možnosti jít se přeočkovat. Je potřeba si ale hlídat, kdy končí platnost očkovacího certifikátu. Tu ministerstvo zdravotnictví stanovilo na 9 měsíců a začne platit od 1. ledna 2022.

    10) Jsem těhotná, můžu jít i tak na třetí dávku?

    Třetí dávka se doporučuje i těhotným ženám. Podle vakcinologů totiž patří mezi prioritní skupiny, které může covid více ohrozit. „Posilující dávka je pro těhotné ženy velmi důležitá. Gravitida je rizikovým faktorem pro těžší průběh nemoci a může to stát dva lidské životy,“ řekl Blesku epidemiolog Rastislav Maďar (48). A kdy v těhotenství na další injekci jít? „Časově je to neomezené, kdykoliv je lepší než vůbec,“ dodal Maďar.

    Boj s covidem v pražské Thomayerově nemocnici Boj s covidem v pražské Thomayerově nemocnici | ČTK / Deml Ondřej

Jana JJ ( 9. prosince 2021 11:48 )

Myslím, že není třeba se trápit tím, co aktuálně platí, neboť tato experimentální šmakuláda je vysoce přizpůsobivá a mění své parametry rychleji než B612 ponožky.

Minus 70 stupňů skladování na chladno v ledničce
Z dvoudávky na každoroční aplikaci
Týdny mezi podáním už byly opakovaně měněny
A funkčnost od 98% ochrany k tuším 35% šanci
Na Deltu ne, ale Omikron už zvládne

Vrchol je aktuálně dvouměsíční ochrana u prvně jednodávkového Jansena - to jako fakt bravo!!

Jsme jen krok od přiznání, že aplikace způsobuje samotný covid. Alternativa už to ví, meinstream má ještě notičky, podle kterých dojíždí.

Desterz ( 9. prosince 2021 10:53 )

Možná by místo zástupu otázek "Kdy, kde a jak dostat třetí dávku?" stačilo napsat jedinou: "Proč?"

bersimalinecka ( 9. prosince 2021 10:38 )

mám tuchy že to zkrátili

bersimalinecka ( 9. prosince 2021 10:37 )

vytečkovno nasštvaných lidí

bersimalinecka ( 9. prosince 2021 10:36 )

jádro pudla je v tom že lidi nejsou blbí a to věčné čarování s čísly už mají za estrádu.Nejdřív že to stačí tak potom jim to někde zbylo tak se to "přepočítalo" a jakože vakcínky nejsou tak účinné protože virus je matrixovej mutant.teď je z něj omikron takže zase túrují už naočkovance do třetí dávky.Já jsem třetí dávkař .Proti prvním dvěma fajzrům jsem měla na výběr ještě Modernu.Tak jsem do ní šla.Průser celého vakcínování je že lidi nemají na výběr z vakcín,čaruje se s čísly až diletantsky.Nikoho jiného sem nepustí .Zisk je jen pro někoho velmi lukrativní.A nikdy jsem neviděla v čekárně tolik ***ých lidí jak teď naposledy.Proč se netlačí na neočkovance a čísla jim děláme my očkovanci.Znám několik desítek lidí co se s nákazou prali a někteří už čuchají k filkám zespodu.Jiní chodí s dírou v krku po hadici kdy do nich hnali kyslík.A mimo jiné si přinesli ze špitálu problém urologický po cevkování V umělém spánku jsou hadičky všude

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa