Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obavy z omikronu v ČR: Omezení pro cestovatele z osmi afrických zemí vláda prodloužila

Autor: ČTK, for - 
6. prosince 2021
21:31

Omezení vstupu do ČR z osmi afrických zemí kvůli variantě koronaviru omikron dnes vláda prodloužila do 20. prosince, stejně tak i pravidla karantény pro Čechy vracející se z vybraných zemí. Původně mělo opatření skončit 12. prosince. O rozhodnutí kabinetu informoval tiskový odbor Strakovy akademie.

Zákaz vstupu do Česka se týká občanů třetích zemí, kteří byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin v osmi afrických zemích - Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku a Zambii. „Opatření, které zároveň nařizuje, jak se mají chovat čeští občané a cizinci s povoleným vstupem přijíždějící z těchto zemí, mělo původně platit do 12. prosince, vláda ale platnost prodloužila až do 20. prosince,“ uvedl úřad.

Všichni Češi vracející se z vyjmenovaných zemí musí po návratu minimálně na deset dnů do izolace.

Před vstupem do Česka musí předložit negativní PCR test a doložit rezervaci na další PCR test v ČR. Mají povinnost jej podstoupit do 24 hodin od vstupu na české území.

Na další test musí nejdříve 10., nejpozději 14. den po návratu. Do obdržení výsledku musí být v samoizolaci, bydliště smí opustit pouze kvůli obstarání základních životních potřeb, zajištění péče o děti a akutním cestám do zdravotnických zařízení. Při všech těchto cestách musí mít po celou dobu nasazený respirátor.

Jediným známým případem varianty omikron v Česku zůstává nákaza ženy z Liberce. V pozitivních vzorcích nadále v naprosté většině převažuje varianta delta a její subvarianty, oznámil dnes Státní zdravotní ústav.

Video  Vojtěch hájil povinné očkování vybraných skupin: Je to jediná cesta z této krize.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 7. prosince 2021 20:40 )

hafblaf ( 6. prosince 2021 22:18 )

Doporučuji poslechnout si: HOVORME SPOLU - Live Stream II - 28.11.2021 | Téma č. 6 - Očkovanie.

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=7R1d­wgtLmcA

Jirik-ta ( 6. prosince 2021 21:41 )

skoro půl milionu neočkovaných 60+ bez záznamu o prodělání covidu. To musí bolet naše soudruhy. Ty lidi maji 100% přirozenou imunitu a to očkování nepotřebují. A na omicron stejně není dostupné. Takže nepotřebují tak povině. Inu birokracie a úřední šiml. Taky mstivej Vojtěch

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa