Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slováci hlásí častější úmrtí na covid. A problém s testováním zaměstnanců

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2021
14:02

Po zhoršení epidemické situace zemřelo v říjnu na Slovensku nejvíce obyvatel od letošního jara, onemocnění covid-19 bylo čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad. Šíření koronavirové infekce pak zrychlilo v listopadu. Na Slovensku se dnes v plné míře nepodařilo zavést do praxe testování zaměstnanců na koronavirus, kteří se při vstupu na pracoviště neprokázali covidovým certifikátem. Proč?

Dosud nemoci covid-19 v pětimilionové zemi podle dnešních údajů národního centra zdravotnických informací podlehlo přes 14 300 lidí. V říjnu na Slovensku zemřelo 5353 obyvatel. Oproti průměru ve stejném období let 2016 až 2020 to představuje nárůst 15,8 procenta. Nemoci covid-19 v září podle statistiků podlehlo 439 lidí, tedy čtyřnásobek počtu ze září, meziročně to ale znamená pokles o desetinu.

„Aktuálně se koronavirus vyšplhal na čtvrtou nejčastější nejčastější příčinu úmrtí s více než osmiprocentním podílem ze všech zemřelých, je to výrazný skok za poslední tří měsíce,“ uvedla ředitelka odboru statistiky obyvatelstva slovenského statistického úřadu Zuzana Podmanická k demografickému vývoji v říjnu.

Nejčastější příčinou úmrtí byly choroby oběhové soustavy a nádorová onemocnění.

Tempo šíření koronaviru na Slovensku výrazně zrychluje od září a v listopadu země zaznamenala rekordní denní přírůstky odhalených nových případů nákazy. V závěru uplynulého týdne bylo v nemocnicích 3219 pacientů s covidem-19, tedy nejvíce v nynější vlně koronavirové infekce.

Přes 84 procent z nich nebylo vůbec nebo plně naočkováno proti covidu-19; v podílu očkovaných obyvatel Slovensko výrazněji zaostává za průměrem EU. Kvůli přetíženým zdravotnickým zařízením vláda minulý týden vyhlásila nouzový stav a výrazně omezila volný pohyb lidí.

Do práce jen očkovaní či testovaní

Zaměstnavatelé na Slovensku ode dneška měli začít vyžadovat covidové certifikáty od zaměstnanců nebo je testovat. Jeden z největších zaměstnavatelů v zemi, slovenská divize automobilky Volkswagen, na dotaz ČTK uvedl, že testy uskuteční v nejbližší možné době. Zaměstnavatelské svazy i samotné firmy upozornily, že úřady pozdě vydaly příslušné rozhodnutí a podklady, což podnikům zkomplikovalo přípravu.

Zaměstnavatelé na Slovensku nově mají v rámci tzv. OTP režimu vyžadovat od pracovníků covidový certifikát, tedy potvrzení o očkování, o prodělání nemoci nebo o negativním výsledku testu. Pokud tak zaměstnanec neučiní, musí se nechat bezplatně otestovat jednou týdně u zaměstnavatele, v opačném případě až na výjimky nesmí vstoupit na pracoviště a dostane neplacené volno.

Náprava v nejbližší době

Příslušnou vyhlášku vydal úřad hlavního hygienika minulý týden ve středu, manuál ohledně testování zaměstnanců pak ministerstvo hospodářství zveřejnilo až v pátek odpoledne.

„Vzhledem k tomu, že detaily byly komunikovány s nedostatečným časovým předstihem potřebným pro nasazení OTP režimu v podmínkách společnosti naší velikosti a charakteru, testování zaměstnanců se v podniku uskuteční v nejbližší možné době,“ uvedla mluvčí společnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. Divize na konci loňského roku v zemi zaměstnávala asi 11 500 lidí.

Další velký zaměstnavatel na Slovensku, košické ocelárny U.S. Steel, podle médií zavedl nová epidemická pravidla do praxe bez problémů a bez omezení výroby. Antigenní samotesty a samotné testování zaměstnanců bez covidového certifikátu musejí zajistit zaměstnavatelé. Stát bude firmám náklady na testy a na samotné testování kompenzovat částkou dohromady šest eur (154 Kč) za každého otestovaného zaměstnance.

Video  Covid zkázou diabetiků! Za jediný rok jich zemřelo o 9000 víc, říká profesor  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa