Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlický otec (†36) čtyř dětí zemřel doma na covid. Těsně před termínem očkování

Autor: tsv - 
27. září 2021
16:06

Uprchlický otec čtyř dětí (36) podlehl covidu devět dní po nakažení, od první dávky vakcíny ho přitom dělilo jen pár týdnů. Jeho tělo našli policisté, kteří měli za úkol obcházet domy pozitivně testovaných pacientů. Svému bratranci těsně před smrtí řekl, že už se cítí lépe. Příběh zveřejnil server DailyMail.

Uprchlík ze Súdánu žijící v australském Sydney William Orule se po smrti přidal k dalším čtyřiceti lidem, kteří v Austrálii během šíření nakažlivé delta mutace podlehli ve vlastním domově. Více než polovina z nich se přitom ani nenechala testovat na koronavirus.

Právník měl podle rodinných příslušníků na říjen sjednaný termín první dávky očkování od společnosti Pfizer-BioNTech, zemřel tak jen několik týdnů před imunizací. Podle Williamova bratrance Edwarda Massimina ho příbuzní často během nemoci kontrolovali, jeho zdravotní stav se ale náhle výrazně zhoršil.

„Každý den, dvakrát denně, kontrolovali jsme ho ráno a pak večer,“ řekl v rozhovoru s ABC Massimino. „Řekl nám, že na něj dohlíží i personál ministerstva zdravotnictví. Ptali jsme se ho, jestli s ním máme jet do nemocnice, a říkali mu, že jsme připraveni zavolat sanitku. Poslední věc, co řekl, byla: ‚Ne, jsem v pořádku.‘“

Edward si podle vlastních slov není jistý, proč si jeho bratranec nezavolal záchranku. Rodina se kvůli události viní za to, že pro Williama neudělala více. Jeho tělo objevila až policie při pravidelné kontrole. Policisté v Austrálii nyní dohlíží na nemocné pacienty, kteří se s nemocí potýkají doma místo v nemocnicích.

Ambiciózní právník

William spolu se svým bratrancem emigroval do Austrálie v roce 2003, naučil se anglicky a nastoupil na právnickou univerzitu, kde získal vysněný titul. Letos v květnu získal v Novém Jižním Walesu pozici u Nejvyššího soudu a jeho hlavním cílem bylo zastupovat a podporovat místní súdánskou komunitu.

Podle Williamovy blízké přítelkyně Christine Debuové jeho osud motivoval místní občany, aby se nechali naočkovat. Jeho komunita na Williama vzpomíná jako na svůj vzor, svou soustrast vyjádřili i jeho kolegové. „Ztratili jsme úžasného člověka.“

Tichá smrt

V Novém Jižním Walesu zemřelo doma 29 lidí. Testovat se přitom nechalo jen 13 z nich, zbylých 16 bylo diagnostikováno až po smrti. Jedná se nejčastěji o migranty, kteří nákazu kvůli stigmatu drží pod pokličkou. Podle praktického lékaře Jamala Rifiho se lidé často bojí pobytu v nemocnici, kde jsou bez svých nejbližších a lidí ze stejného zázemí.

„Vím, že mnoho rodin, které onemocněly, se rozhodly netestovat a nikomu o tom neříkat,“ sdělil Rifi. „Nechaly si to pro sebe. A bohužel několik z nich doma zemřelo.“ Lékař varoval, že nemoc se může velmi rychle zhoršit a původní lehké symptomy se mohou neočekávaně změnit ve smrtelné.

„Jeden den se s nemocí úspěšně perou, jsou trochu unavení, mají trochu kašel, lehkou bolest hlavy, potí se. Během několika hodin jim spadne hladina kyslíku,“ popsal Rifi. Nový Jižní Wales zaznamenal 787 nových případů v jednom dni.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku.  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

aquarie ( 27. září 2021 21:32 )

Napsat vyraz uprchlicky otec (nedostatek fantazie pri zpracovani auto prekladu nebo nedejboze naopak prilis velka fantazie autora?) a jeste ke vsemu v souvislosti s pravnikem, ktery imigroval temer dvacet let zpatky? Ach boze..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa