Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Svíčky a květiny za oběti covidu zaplavily Staromák. Co s dojemnou pietou bude? Přesune se!

Autor: jza - 
7. dubna 2021
05:20

Již před více než dvěma týdny Staroměstské náměstí pokrylo 25 tisíc bílých křížů. Připomínají oběti pandemie nemoci covid-19, která v Čechách propukla v březnu loňského roku. Brzy kříže začaly dostávat konkrétní jména a lidé sem mířili zavzpomínat na své nejbližší, kteří je opustili. Pomalu je už smývá déšť, stále tu ale jsou desítky svíček a květin. Místo by se mělo v nejbližších dnech proměnit, všechny svíčky a další věci pietního charakteru chce magistrát přesunout tak, aby byly na náměstí shromážděné na jednom místě.

Na náměstí v posledních dvou týdnech denně přišly stovky lidí. Objevily se tu vzpomínky na rodiče, prarodiče i zemřelé kamarády. U jednoho z křížů se objevil například nápis „Babička Dáša“, k dalšímu z křížů zase přibylo jméno Erich a nápis „milovaný tatínek“. Podle data, které jeho blízcí na dlažbu připsali, je opustil teprve nedávno – 3. března. Jedna ze vzpomínek patří i zpěváku Davidu Stypkovi(†41), který bojoval s rakovinou. Zemřel letos v lednu právě kvůli komplikacím spojeným s nemocí covid-19.

S nápadem přišel spolek Milion chvilek pro demokracii, který také kříže na náměstí v brzkých ranních hodinách 22. března nakreslil. V ten samý den se také po Česku rozezněly na připomínku obětí pandemie kostelní zvony a držela se minuta ticha. Přesně 22. března 2020 totiž zemřel v pražské nemocnici Na Bulovce první pacient s covidem.

Vzpomínky na zemřelé

U řady jmen obětí zákeřné nemoci se objevují data úmrtí z poslední doby. Připomínají tak kolemjdoucím, že nemoc je tu pořád s námi. Upozorní i na to, že covid může o život připravit i mladé lidi. Objevilo se tu i jméno Martin s rokem narození 2001 a rokem úmrtí 2020 – bylo mu tedy teprve 19 let. Při vzniku pietního místa také organizátoři kritizovali vládu za to, že podle nich má odpovědnost za spousty zmařených životů. „Za covid-19 vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ano,“ uvedl předseda Milionu chvilek Benjamin Roll.

Video  Staroměstské náměstí 22. března 2021 pokryly bílé kříže.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

Pomůžou skauti

Pietní místo by se mělo v nejbližších dnech trochu změnit. „Jednám s organizátorem vzpomínkové akce, Milionem chvilek pro demokracii, a s pražskými skauty. Všechny svíčky, květiny a další předměty v nejbližších dnech ve spolupráci se skauty posbíráme,“ uvedla pro Blesk.cz radní Milena Johnová (Praha Sobě). Na náměstí tedy budou moci lidé vzpomínat ještě nějakou dobu.  „Svíčky nebo květiny svépomocí posbírají a dají na jedno místo tak, aby lidé, kteří v boji s pandemií ztratili někoho ze svých bližních, mohli dále toto pietní místo symbolicky využívat,“ doplnil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

S názorem, že by se pietní místo mělo ještě zachovat, souhlasí i lídr koaličních Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09). „V posledních dnech jsme byli svědky emotivního příběhu rukou vše truchlících, kteří k tisícům bílých křížků na dlažbě pražského Staroměstského náměstí přikládali svíčky, květiny a vzkazy. I z tohoto důvodu se osobně přikláním k variantě toto pietní místo spíše udržovat než likvidovat. A to minimálně do konce nouzového stavu,“ řekl.

Jak dlouho pieta na místě zůstane, se řešilo už záhy poté, co se kříže na náměstí objevily. Původně měly zůstat jen jeden den, ale nakonec vedení města řeklo, že tam můžou zůstat, dokud je nesmyje déšť. Na zem vedle křížů také někdo nastříkal nesmývatelnou barvou nápis „Za oběti neschopné vlády“. Tentokrát se ale jednalo o nelegální nápis a případ řešila i policie.

e.lesanova ( 7. dubna 2021 19:01 )

No, Brugal, u vás nemusíme příliš tápat, komu hodíte hlas ve volbách

e.lesanova ( 7. dubna 2021 19:00 )

No, při příští, Magistrátem a Hřibem povolené akci antirouškařů, si dotyční mohou stoupnout každý na jeden kříž..."príma" symbolika Chvilkařské svoloči je pandemie ukradená, potřebují "akce", aby jejich "tajný zaměstnavatel" stále sypal do jejich kapes a v příhodnou chvíli se z toho opět stane politická agitace

corsa ( 7. dubna 2021 14:46 )

Vůbec nejde o pietu, ale předvolební boj, ukázat mrtvými na Babiše. Je to nechutné, protože ti, co na náměstí kříže načmárali....a nejen v Praze....jsou právě ti, co demonstrovali proti opatřením proti covidu. Takže mrtví jdou za nimi!

panda82 ( 7. dubna 2021 13:04 )

Spíš než pietu, bych bral neúctu k zemřelým, nechat si šlapat , byť po kříži je nedůstojné, než si vyberu kříž, kolik jich pošlapu, Kdo zaplatí čištění, Minář už nemá ze 6ti melounů nic, Hřib si koupil kávovar , no tak to zaplatí daňoví poplatníci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa