Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Návrat do lavic rotačně, do školek jen nejstarší, rozhodla vláda. A otevře část obchodů

Aktualizováno -
6. dubna 2021
21:59
Autor: ČTK, simao, Jakub Veinlich, trm - 
6. dubna 2021
07:10

Česko čeká hned po konci nouzového stavu první vlna rozvolnění. Od pondělí 12. dubna se do škol vrátí děti z prvních stupňů základních škol, výuka bude rotační. Vláda schválila i návrat do školek, který se bude ale týkat jen předškoláků. Mohou otevřít obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy. Návštěvníky v omezeném počtu budou moct přivítat zoologické a botanické zahrady, informoval ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

Od 12. dubna se do škol vrátí předškoláci a děti z prvního stupně základních škol. Na prvním stupni ZŠ bude rotační výuka, třídy se budou střídat po týdnech. Na druhém stupni základních škol zůstane výuka na dálku. Školáci budou dvakrát týdně testováni antigenními testy. „Rotační výuka není ideální, ale je to nástroj, jak dostat děti zpět do škol,“ řekl Plaga. Výjimku malí školy s malotřídkami a speciální školy, ty obnoví standardní prezenční výuku.

Postupné otevírání škol ale zřejmě nebude platit pro všechny okresy, kvůli síle epidemie některé zřejmě vypadnou. „Zatím to vypadá, že se bude jednat především Zlínský kraj,“ řekl Blatný s tím, že konkrétní seznam zveřejní ministerstvo zdravotnictví ve středu ráno na základě aktuálních epidemiologických dat. Později ministerstvo upřesnilo, že školy se nebudou otevírat v okresech, které budou mít za týden na 100.000 obyvatel dvojnásobek případů, než je průměr ČR

Děti se ve školách budou testovat dvakrát týdně. U testování prvňáků a druháků budou moct být také jejich rodiče. Státní hmotné rezervy teď mají podle Plagy za úkol nakoupit další testy. „Testovat se bude v pondělí a ve čtvrtek do konce školního roku,“ upřesnil Plaga. 

„V případě, že k pozitivnímu testu dojde ve čtvrtek, pak počkají na opakovaný PCR test. Poté případně odchází do izolace a karantény,“ popsal režim testování ve třídách. 

Učni by se měli na praxe mít možnost vrátit zhruba za dva týdny. „Příští pondělí bude rozhodnuto, jestli se 19. 4. vrací, nebo ne,“ dodal ministr školství.  Kabinet dnes schválil také odeslání roušek do škol a dokoupení testů, které by se měly používat ve školách dvakrát týdně.

Plán se nelíbil Babišovi

Plán však minulý týden kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO). Nechápe například, proč se do škol vrátí jen část dětí. Vadil mu i návrh odborné skupiny při ministerstvu zdravotnictví na otevírání škol podle epidemické situace v okresech. Skupina kritiku premiéra odmítla, postup podle ní projednala mimo jiné vládní rada pro zdravotní rizika, které se Babiš osobně zúčastnil. Nakonec kabinet kývl na plány ministrů a expertů.

Babiš se v pondělí obrátil na svém facebooku na rodiče. „Pro mě je rychlý, ale hlavně smysluplný návrat dětí do škol absolutní priorita. A stejně jako vy se řídím selským rozumem a souhlasím s vámi, kdo mi píšete, že některé návrhy ministerstev školství a zdravotnictví nevypadají z hlediska praxe vůbec logicky,“ stojí na Babišově účtu.

„Proč neotevřít všechny mateřské školy a základní školy pro 1. a 2. třídu? Proč se nemají děti vracet do škol odspoda? Nejen, že se jedná podle některých expertů o skupinu nejméně náchylnou k nákaze, ale jde hlavně o děti, které za dobu opatření chodily do školky po celou dobu, a taky o děti, jejichž péče je pro pracující rodiče nejvíc náročná,“ dodal Babiš.

Otevřou obchody i zoo

Kvůli návratu dětí do škol kabinet podle Havlíčka uvolní od následujícího pondělí provoz prodejen s dětským oblečením a obuví, a papírnictví. Dále budou moci podle Havlíčka fungovat prodejny pietního zboží, farmářské trhy, čistírny, prádelny, zámečnictví, provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje.

Po téměř čtyřech měsících budou moct otevřít i zoo a botanické zahrady. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity. 

Venku se bude moct potkat až 20 lidí

Zákaz cestování mezi okresy a nočního vycházení skončí spolu s nouzovým stavem 11. dubna. Setkat se bude moci nově až deset lidí uvnitř a 20 venku. „S koncem nouzového stavu padají omezení pohybu mezi okresy. Padají omezení shromažďování ve smyslu dva na dva tak, jak byly doposud,“ uvedl Blatný.

„To, co jsme při žádosti o prodloužení nouzového stavu slíbili jak občanům, tak Poslanecké sněmovně, jsme tímto splnili,“ dodal Blatný.

Od středy zároveň mohou nemocnice obnovit plánované operace, které musely doteď odkládat.

Ke kadeřnici s testem

Až se stav zlepší a bude možné otevřít některé další služby, počítá se s možností prokazovat se negativním testem na koronavirus. Týká se to například kadeřnictví a dalších služeb péče o tělo, které budou podle Blatného něj v první vlně dalšího uvolňování. „Jakmile se stav zlepší natolik, že bude možno postupně uvolňovat i další aktivity a služby, tak s testováním se počítá a i s možností mít jak antigenní test, tak PCR. Antigenní test bude platit kratší dobu, PCR delší,“ řekl Blatný.

Blatný a Plaga skončí ve středu?

CNN Prima News přišla s informací, že Babiš chce ministry Blatného a Plagu odvolat už ve středu, odkazuje se přitom na dva důvěryhodné zdroje. Za pádem členů kabinetu má být podle Primy dlouhodobá nespokojenost ministerského předsedy korunovaná podobou plánu na návrat dětí do škol. „Bez komentáře,“ odmítl komentovat další osud Blatného při dotazu Blesk Zpráv v úterý po poledni Babiš.

S ministry o možné výměně premiér nemluvil. „Ani na radě pro zdravotní rizika, ani na přípravě na vládu ani na vládě o tom nebyla žádná řeč,“ řekl Plaga po jednání vlády. „O tomto jsme s panem premiérem nemluvili, on se nás na to neptal, ani nám toto neoznamoval,“ doplnil Blatný.

Video  Tiskovka ministra zdravotnictví Jana Blatného, ministra školství Roberta Plagy a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

Bič na sněmovní antirouškaře

Nový přestupek poslanců prosazuje skupina zákonodárců v čele s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Za nepřístojné chování v Parlamentu ČR by hrozila pokuta až do výše součtu jednoho platu a paušálních náhrad. Novela jednacího řádu vznikla zjevně jako reakce na chování nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka (oba Volný blok), kteří ve Sněmovně odmítají nosit respirátor nebo roušku. Vláda návrh schválila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 6. dubna 2021 22:00 )

Školy a školky otevřít. Děti do školek a škol a rodiče do práce.
Ne však tzv. "rotačně" to je nesmysl.
Ubude "OČR", moc se to zneužívá, jeden z rodičů bere příspěvek OČR a plus k tomu chodí do práce (zaměstnavatel peníze na ruku nebo OSVČ bez výkazu práce). Hlídá babička s dědečkem.
V naší vesnici běžné. Češi rádi nadávají, ale jsou taky hrozně "vychcaní" (omlouvám se, výstižnější slovo není)

sarina ( 6. dubna 2021 19:14 )

bauta máš pravdu, mám kolegyni která má 2 syny jeden je předškolák a druhý má 4 roky. První půjde do školky a ten menší bez něho u nikoho sám nebude. takže kolegyně musí být stejně doma.

verka1 ( 6. dubna 2021 17:22 )

Základní školy a malotřídní školy na vesnicích můžou klidně otevřít. Střední a VŠ tam je to horší.

bauta ( 6. dubna 2021 15:52 )

Otevřte už konečně školy a školky. Předškolák do školky bude smět, jeho 4letý sourozenec ne. To je tedy logika , k čemu to je dobré? Ty děti se mimo školky a školy běžně dávno mezi sebou potkávají.

soorry ( 6. dubna 2021 14:18 )

Rotační výuka není špatný nápad, jenže: 1. Děti se potkají venku, na hřištích, a to už i teď. 2. Děti mají sourozence různých věkových skupin, pokud jsou už z 3 a více dětí, vše jde někam. 3. Po uvolnění se navštíví rodiny s dětmi z různých oblastí. 4. Všichni vyrazí na výlety apod. a kontaktů bude..... Já bych je dala všecky do škol, je třeba zjistit co umí a co ne a dohnat výuku, než to zase vypukne. Kontrolu znalostí potřebují všichni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa