Keramický obklad je nestárnoucí klasika. Odolný materiál, který se snadno udržuje. V koupelnách ho navzdory inovacím žádný jiný nepřekonal. Je to mimo jiné kvůli tomu, že se díky moderním technologiím dokázal adaptovat na stále náročnější požadavky zákazníků.

Digitální tisk umožňuje věrnější imitace přírodního kamene či dřeva i ruční malby, takže dnes máme na trhu tak široký výběr dekorů jako nikdy. Tvary jsou také stále přesnější, to usnadňuje pokládku a umožňuje precizní tenkou spáru. Formáty se také stále zvětšují, což svědčí zejména malým koupelnám, kde velké obdélníky a čtverce opticky zvětšují prostor.

Fotogalerie
35 fotografií

Trendy formáty

Co se týče tvarů, již delší dobu vévodí koupelnám velké obdélníkové obklady a čtvercové dlažby. Souvisí to s vlivem stále více se prosazujícího minimalistického stylu. V posledních letech se však s oblibou retra vracejí také menší čtvercové formáty, stejně jako obklad typu metro (ať už v podobě klasického 2D obdélníkového rozměru nebo 3D s fazetou).

Nejnovějším hitem je tvar rybí šupiny. Uplatňuje se většinou formou mozaiky a jde o dražší záležitost. Vypadá však velmi hravě a útulně. To šestiúhelník se uplatňuje jak v menším formátu jako mozaika, tak ve větším – a to nejen na stěnách, ale i na podlaze.

Módní dekory

Je-li řeč o inspiraci přírodou, pak jsou samozřejmě stálicí motivy kamene (žula, břidlice, pískovec, mramor, terrazzo) a dřeva. Minimalistickým koupelnám pak vládne beton. To vše nejčastěji najdeme právě na velkoformátových dlažbách.

Milovníci retro a vintage stylu sahají po tzv. patchworku, který se pyšní menšími formáty, a to jak čtverci, tak hexagony. Může mít monochromatickou podobu šedých či béžových dekorů nebo hrát barvami.

Na dlažbách s motivy v duchu art deco je samozřejmě jasnou volbou černobílý kontrast. Již zmíněné metro se nejčastěji používá v bílém provedení, ale oblíbené jsou i pastelové tóny (pudrová růžová, mátová, světle tyrkysová). Také rybí šupina na sebe bere podobu pestrých mozaik oživujících jinak strohé prostředí koupelny.

Vzor rybí kosti
Autor: Zibo J&C Tile

Efektní způsoby pokládky

Kromě zajímavých tvarů a vzorů můžete oživit svou koupelnu i neotřelým způsobem pokládky. Pokud složíte obdélníky do tvaru rybí kosti, získá místnost rázem neuvěřitelný šmrnc a nebude působit fádně.

Oblíbené, i když jen mezi odvážnými, je také nepravidelné zakončení horního okraje obkladu. Naprosto skvěle vypadá při použití šestiúhelníků.

Nepravidelné zakončení obkladu
Autor: Sapho