Královny pořádku Lucie Kocman a Pavlína Štefanová z projektu O domovē dokážou vyřešit problém s úklidem jednou provždy. Jejich promyšlená řešení nevyžadují žádné stavební úpravy – využívají prostor, který je k dispozici. Nedají dopustit na šikovné organizéry, díky nimž je možné uchovávat věci v logických souborech tak, aby byly po ruce, když jsou zapotřebí, a nepřekážely, když se nepoužívají, a hlavně aby nový řád vyhovoval obyvatelům konkrétní domácnosti.

Právě rozhovorem s klienty vždy práce Lucie a Pavlíny začíná. Musí zjistit, jak lidé žijí a jaké nároky mají na prostor, který obývají. Jinak tomu nebylo ani v případě proměny koupelny a k ní přiléhající chodby v bytě čtyřčlenné rodiny.

Jak zorganizovat koupelnu a její okolí bez stavebních úprav

Naše odbornice na úklid se vypravily do bytu rodiny s dvěma malými dětmi, kde je čekal rozsáhlý úkol: zorganizovat nejen koupelnu, ale i vestavěnou skříň a koutek s komodou v přilehlé hale.

Skříň schovávala pračku a sušičku. Nad nimi byly zprohýbané police, na které rodina volně ukládala cestovní zavazadla, úklidové prostředky, ale i povlečení a osušky na pláž a pro hosty. Chybělo zde logické seskupení věcí. Lahve s čisticími prostředky navíc na policích zanechávaly skvrny a špatně se v nich orientovalo, protože byly naskládané nepřehledně za sebou.

Kosmetický koutek může vzniknout i při nedostatku místa

V komodě proti skříni se zase schovávaly dárkové taštičky a spodní zásuvky zabíraly prádlo k vyžehlení a žehlička. Žehlicí prkno zůstávalo opřené za komodou. V tomto koutku se přitom paní domu ráno češe a líčí, takže se jí tam naše odbornice rozhodly vytvořit atraktivní kosmetický koutek.

V samotné koupelně pak byl problém s nedostatečně využitým prostorem ve skříňkách pod umyvadlem. Byly v nich uložené ručníky, osušky a všehochuť kosmetiky a hygienických potřeb — některé volně, jiné naskládané v nepraktických košících a plastových boxech. Dámy se zaměřily i na vyčištění plochy kolem umyvadla. V koutě vedle záchodové mísy pak příjemný dojem z koupelny kazily smeták a mop.

Tuto a další proměny můžete zhlédnout v rámci seriálu Královny pořádku, který vysílá internetová televize Mall.tv od konce dubna každý čtvrtek. Více se dozvíte také v časopise Blesk Bydlení. Aktuální vydání seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.