Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak zvládnout jarní úklid s lehkostí? 9 skvělých rad od odbornice Marie Kondo

/
  • (iStock)
    6. února 2023 ● 06:00

    Vytřít, vyluxovat, vyházet nepořádek, umýt okna… To umí asi většina z nás. Ale málokdo zvládne vygruntovat, „smejčení“ si užít a pak pořádek udržet. Marie Kondo tvrdí, že se to může naučit každý, pokud tedy nemá tři děti...

    Japonská mistryně úklidu o něm napsala knížku Zázračný úklid. Tenhle trhák učí, jak se zamilovat do gruntování, co z bytu nemilosrdně vyházet a jak pořádek udržet. Podle něj začalo uklízet víc než sedm milionů lidí po celém světě. Teď své triky pro pořádkumilovné ještě povýšila a napsala další knížku Žít s radostí. S jejími radami si letošní jarní úklid můžete užít víc, než byste čekali. Marie Kondo tvrdí, že dávat domácnost do pořádku je zábava. Tak schválně, co myslíte?

  • 1.

    Berte to jako hru

    Autor: istock.cz

    Spousta žen tvrdí, že si při úklidu odpočine. Patřím mezi ně. Zvlášť když se mi v době mého řádění po bytě nemotá vůbec nikdo pod nohama a můžu si pouštět svou oblíbenou muziku. Vždycky mám totiž pocit, jako bych uklízela nejen byt, ale i svůj život. V tom se s Marií shodneme. „Vyhodnocování toho, co ke svým osobním věcem cítíte, rozpoznávání toho, jestli splnily svůj účel, loučení se s nimi, to vše je ve skutečnosti zkoumáním vašeho vnitřního já a zároveň přechodovým rituálem do nového života,“ tvrdí uklízecí guru. Takže se vyzbrojte spoustou odpadkových pytlů a hurá na to.

  • 2.

    Chce to systém

    Autor: istock.cz

    Než začnete utírat prach a vysávat, je třeba zbavit se věcí, které dosloužily nebo které už nepotřebujete. Začněte oblečením, pak se přesuňte ke knihám, papírům, různým drobnostem a až na konec si nechte předměty, které pro vás mají sentimentální hodnotu (ano, mluvíme o mušlích z dovolené a nevkusné sošce na parapetu, kterou jste dostala od dětí). Neříkáme, že se máte všeho zbavovat, dejte na pocity a instinkt, ty vám napovědí, co byste si měla ještě nechat a čeho se zbavit.

  • 3.

    Začněte oblečením

    Autor: istock.cz

    Všechno dejte na podlahu a pusťte se do třídění. Základní otázka, kterou byste si u každého svršku měla položit, zní: Měla bych chuť si to hned obléknout, kdyby počasí dovolilo? Pokud ne, pryč s tím. Marie Kondo tvrdí, že když učí uklízet klienty, po téhle základní čistce jim obvykle zůstane jen třetina věcí.

  • 4.

    Oblečení složte chytře

    Autor: istock.cz

    Na ramínka dejte jen vrchní oblečení nebo to ze silného materiálu. Zbytek složte. Marie Kondo doporučuje zvláštní styl skládání. Žádné čtverce, na které jsme zvyklé z obchodů i domova, ale nastojato. Nejprve přeložte obě podélné strany oblečení směrem ke středu a rukávy ohněte dovnitř, aby vznikl obdélník. Pak zdvihněte konec kratší strany a přeložte ji k druhému konci. Nakonec to celé ještě složte na poloviny nebo třetiny. Oblečení by mělo odpovídat výšce vaší zásuvky, když ho do ní postavíte na hranu.

  • 5.

    Proberte knihy

    Autor: istock.cz

    Oblečení máte vytříděné a uklizené, takže je čas pustit se do knih. S nimi se loučíme s ještě těžším srdcem než s šaty. I když se vám to nebude zdát, vyndejte všechny knihy na zem. Fakt všechny. Pak vezměte jednu po druhé do ruky a u každé se rozhodněte, jestli si ji necháte. Pokud ve vás při doteku vzbuzuje radost, nechte si ji. Pozor, hlídejte si, abyste se do knih nezačetla. Ptejte se po svých pocitech, nehledejte odpověď v knize. Zbylé knihy rozdejte lidem, kterým udělají radost.

  • 6.

    Roztřiďte papíry

    Autor: istock.cz

    Tohle je snad nejmíň oblíbená činnost při jakémkoli úklidu, takže si k třídění papírů pusťte oblíbenou muziku a nalijte dvojku červeného. Marie Kondo v tomhle případě doporučuje bez milosti vyhodit všechny papíry: „Schovejte si jen ty, které spadají do jedné ze tří kategorií: momentálně používané, potřebné po určitý čas a nutné uchovat navždycky.“ Ty pak roztřiďte na ty, které je třeba schovat, a na ty, s nimiž je třeba něco udělat. Obojí pak zařaďte zvlášť do šanonů.

  • 7.

    Proberte zapomenuté

    Autor: istock.cz

    Tajemných krabiček, které ukrývají starou gumu, skřipec s ulomenými zoubky, pár drobných, kousky náramkových hodinek, baterie (možná nové, možná vybité) a pinzetu, zbylé léky, přívěsek na klíče, má po bytě každý z nás několik. Jenže tyhle „nezbytnosti“, které se určitě "jednou budou hodit", dělají největší nepořádek. Takže: mince dejte do peněženky, léky do lékárničky, dárky, které vlastně nechcete, pošlete dál nebo je vyhoďte, zbavte se i krabiček od mobilů a další elektroniky včetně návodů. Upřímně – na internetu najdete on-line návod na cokoli. Roztřiďte kabely. Vsadím se, že kromě dvou nebo tří, které používáte, jich máte dalších deset pro případ, kdyby se někdy objevil k nim vhodný spotřebič. Odbornice na úklid doporučuje zbavit se také starých knoflíků, lůžkovin pro hosty, kteří k vám nejezdí, vzorků kosmetiky na cesty i reklamních předmětů.

  • 8.

    Zrušte zásoby

    Autor: istock.cz

    Někdo má doma sedm zbytečných kartáčků na zuby, někdo deset make-upů, další skladuje padesát balíků toaletního papíru, stohy novin, pytle potravinových fólií… Můj muž na to říká: „Co kdyby přišla válka?“ Ano, pak bychom se celá rodina navlékli do časopisů a omotali se potravinovou fólií. Mnohem pravděpodobnější ale je, že vám tyhle věci budou jen zabírat místo a dělat nepořádek, dokud neztratíte trpělivost a nezbavíte se jich.

  • 9.

    Všechno má své místo

    Autor: istock.cz

    Vedle pečlivého třídění a vyhazování vám pořádek pomůže udržet jedno naprosto jednoduché pravidlo. Každá věc musí mít své místo. Vyhnete se tak tomu, že ji budete přendávat, házet do kouta místnosti, budete o ni zakopávat, nebo ji naopak budete hledat celé hodiny. Co své místo nemá, musí z bytu ven. Mimochodem – ohlídejte si, abyste na kuchyňské lince, vaně ani umyvadle nenechávala ležet žádné předměty. Jednak se kolem nich vytváří sliz, jednak je musíte zvednout pokaždé, když chcete povrch umýt.

     

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy