Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Úklid nemusí být jen otrava! Vyzkoušejte zaručené triky

/
  • úklid
    úklid (iStock)
    18. září 2020 ● 06:00

    Čeká vás vysávání podlahy, mytí oken, nebo dokonce generální úklid celého bytu? Poradíme vám, jak si práci ulehčit a uklízet bez stresu.

  • 1.

    Vsaďte na pravidelnost

    úklid
    Autor: iStock

    Spoléháte se na generální úklid na jaře, na podzim nebo před Vánocemi? To je ale chyba, pokud si svůj byt rozdělíte na menší uklízecí zóny a každé věnujete pravidelně chvíli času, zvládnete mít čistou domácnost po celý rok. Třeba zkuste při úklidu kuchyně po vaření vyčistit jednu poličku, skříňku, dvířka nebo zásuvku kuchyňské linky. Za týden je čistá celá a bez velké námahy. Do úklidu zapojte také drahou polovičku, může zvládnout třeba pravidelné vynášení odpadků nebo mytí podlahy.

  • 2.

    Uklízejte s dětmi

    úklid
    Autor: iStock

    Také vám vadí, že v pokoji vašich dětí je takový nepořádek, že se tam mnohdy nedá ani chodit? Někteří rodiče snahy o domluvu raději vzdali a do dětského pokoje prostě nevstupují. Vy to ale zkuste jinak, buďte pro své děti příkladem, že bydlet se dá i v uklizeném bytě. Sami si udělejte pořádek v kuchyni, na pracovním stole a pak se pusťte spolu s dětmi do úklidu jejich království. Uvidíte, že společná práce je začne také bavit. Důležité je vždy vytřídit nepotřebné nebo polámané věci a nechat jen ty, které děti používají. A co se starými vysloužilými hračkami? Zkuste se třeba přeptat u dětského lékaře, zda nepotřebuje pár hraček pro malé pacienty, dejte je jiným dětem nebo je nabídněte třeba na mimibazar.cz.

  • 3.

    Zapojte páru

    úklid
    Autor: iStock

    Umývat a čistit můžete i bez spousty chemie. Se zašlou špínou si dokážou poradit účinné parní čističe, které zvládnou nejen podlahovou krytinu, ale i dlaždičky v koupelně nebo kuchyňskou linku. Například parní čistič Hoover má šest speciálních nástavců, se kterými vyčistíte zaschlé spáleniny na grilu, špinavé spáry v koupelně i ušpiněný koberec, navíc zlikviduje nepříjemný zápach. Díky přívodnímu kabelu o délce 7 metrů se s ním lehce manipuluje.

  • 4.

    Zbavte se lapačů prachu

    úklid
    Autor: iStock

    Také máte doma velkou obývací stěnu, ve které jsou narovnané sváteční skleničky, porcelán, knihy nebo drobné suvenýry a dárečky, které je vám líto vyhodit? Přeberte je a všechno, co se vám nelíbí a co nepotřebujete, pošlete dál. Prodat je můžete například na bleším trhu, internetových bazarech nebo uspořádejte malý večírek pro kamarádky a věci jim nabídněte jako dárky domů, třeba se jim něco bude hodit. Kam s posledními kousky, které nikdo nechce? Narovnejte je do krabic a postavte ven ke kontejneru, možná si je někdo jiný vezme domů.

  • 5.

    Vykliďte skříně

    úklid
    Autor: iStock

    Nakupujete nové oblečení, boty a kabelky? Na všechny nové věci ale musíte mít místo. Jednou za rok je dobré otevřít všechny skříně a úložné prostory, vyklidit je a také přebrat všechno, co uvnitř najdete. Možná to budou věci, o kterých ani nevíte, že je máte. Podle japonské odbornice na domácí úklid Marie Kondo byste se měli zbavit hlavně těch kousků, které vám nedělají radost. Také se vám prý nepodaří nikdy uklidit, pokud máte doma moc věcí. Obecně určitě platí poučka, že pokud jste některou věc nepotřebovali rok, nebudete ji potřebovat ani v příštím období, prostě ji někomu věnujte.

  • 6.

    Prádlo dejte do zahrady

    úklid
    Autor: iStock

    Vyprali jste prádlo a máte balkon nebo zahrádku? Tak rychle s prádlem ven, usušené na venkovní šňůře voní totiž docela jinak, než když ho pověsíte v koupelně. Košile, halenky a šaty dejte na samostatná ramínka, ušetříte si práci se složitým žehlením. Barevné a černé kousky obraťte před pověšením naruby, aby barvy nevybledly, sušák by neměl stát na přímém slunci. Prádlo venku rychleji uschne, a ultrafialové paprsky slunečního záření ho navíc pomohou vydezinfikovat. Než usušené prádlo zanesete domů, důkladně ho protřepte, abyste si domů nepřinesli drobný hmyz.

  • 7.

    Čistíme a leštíme

    úklid
    Autor: iStock

    • Zlaté a stříbrné předměty vyčistíte lehce s pomocí zubní pasty.
    • Na zašlé bílé podrážky bot a tenisek zkuste tekutý písek na nádobí.
    • Na zašlé dno vázy nasypte trochu ostrého písku, zalijte vodou, nechte odstát a pak několikrát důkladně protřepte a vypláchněte čistou vodou.
    • Textil s nalepenou žvýkačkou vložte do mrazničky. Až žvýkačka ztuhne, půjde z oděvu lépe vyloupnout.
    • Na skvrny od sezonního ovoce zkuste čerstvou citronovou šťávu. Nakapejte ji na postižené místo, nechte chvíli působit a pak oděv přeperte.

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle časopisu se dozvíte také to, jak nejlépe zpracovat a skladovat jablka z vlastní úrody, jak zajistit dostatek paliva na zimu nebo si poradit se spadaným listím. Navíc získáte extra přílohu, která vám poradí, jak si vypěstovat vlastní cibuli, česnek nebo brambory. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

    Blesk hobby
    Autor: archiv

     

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 3
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy