Radka se zamilovala do špatného muže a spolu se dvěma syny přišla o střechu nad hlavou. Po několika letech hledání našli útočiště ve staré chatce, která patří její kamarádce. 

Je to stará stavba a není určena k celoročnímu užívání. Přestože je na tom rodina finančně špatně, Radka nechala udělat novou elektřinu. Mají i pitnou vodu, ale trápí je velká zima.

Dům má podkroví, kde by kluci mohli mít dětský pokoj. Spát tam lze ale jenom v létě. Všichni tak nyní spí a žijí v přízemí v jedné místnosti, kde se doteď nedalo ani pořádně vařit. V ostatních místnostech chaty je teplota téměř stejná jako venku. 

Zima byla i v kuchyňce, kde se kromě vaření také umývali. Radka říká, že nemohli fungovat normálně: přijít domů, rozsvítit si, sundat ze sebe kabáty v jedné místnosti a přesunout se do další, kde by si kluci udělali úkoly a ona uvařila jídlo. 

Problémem byla také podoba kuchyně. Dřez protékal do skříně, dvojvařič nestačil, trouba byla jen zbožným přáním a pracovní plocha tu prakticky neexistovala. Nad dvojvařičem byla digestoř, kterou tekla voda na elektrický dvojvařič. Vlhkem dokonce vyskákaly i parkety v obýváku. 

Proměna byla podle designérů Kamily Douděrové a Františka Kobližka netradiční, odvážná a nesnadná: “Letní terasa, sice krytá okenními výplněmi, byla pro zimní provoz nevhodná. Teplota venku i uvnitř se příliš nelišila. Na druhou stranu pro budoucí kuchyň to bylo nejkrásnější místo. Světlo a výhled na řeku byly nádherné – nicméně to bylo málo k tomu, aby zde šlo pobývat i v zimě.”

Hlavním technickým úkolem bylo vyřešit vytápění a zabránit únikům tepla. “Použili jsme podlahové vytápění v kuchyni i v obývacím pokoji, který jsme s kuchyní propojili. Ze stávajícího vnitřního okna jsme udělali dveře a dispozici upravili tak, aby co nejlépe fungovala pro Radku, její dva syny i případné návštěvy,” upřesňují autoři proměny. Propojení podle nich otevřelo možnosti pro originální návrh kuchyně. 

Dalším zdrojem tepla se stala nová kamna na dřevo, která nahradila stávající, málo výkonná kamínka. Zbytečným únikům tepla mají zabránit těžké závěsy. Do volných zásuvek je ještě možné zapojit přímotopy.

Výsledný interiér je kombinací moderního a lehce venkovského stylu. “Stávající dřevěné prvky, trámy, obklady stěn a stropu, jsme natřeli na bílo. Potlačili jsme tak původní výraznou strukturu a kresbu dřeva a dosáhli mnohem jemnějšího pojetí, které vytvořilo neutrální kulisu pro nový interiér,” popisují odborníci.

Zajímavě působí i kombinace modernějšího dekoru dřeva s jednoduchými a jemnými doplňkovými barvami, konkrétně šedou a žlutou. “V interiéru jsme použili tapetu s motivem větviček, velkou sedačku na každodenní spaní pro všechny. Její světle šedé čalounění správně zapadne do celkového konceptu. Akcenty žluté prostor příjemně osvěžují, šedá a bílá uklidňuje a prosvětluje. Také jsme zakomponovali původní skříň a komody, které v novém interiéru krásně vyniknou,” uzavírají designéři.

Premiéru dalšího dílu novinkové série „Postav si sen!“ uvidíte v pondělí 15. března ve 21.35 na Primě. 

Fotogalerie
13 fotografií