Hana a Marek žijí v malé vesničce na Křivoklátsku. Dům, ve kterém bydlí, byl původně ve špatném stavu. Společně se pustili do rekonstrukce. Za peníze nakoupili materiál, na řemeslníky už nezbylo. Většinu práce tak Marek udělal sám. 

Marek je nadšený kutil a restauratér, Hanka se naplno věnuje pěstounské péči. Do pořadu se přihlásili, protože potřebují pomoct s rekonstrukcí domu.

Designérky čeká starý dům a spousta nahromaděného nábytku. Kuchyň je v nové přístavbě starého domu a skládá se z různorodých kousků nábytku a spotřebičů, které majitelé vlastní nebo dostali darem. Aby měli dostatek úložného prostoru, přidávali další a další skříňky a regály. Jsou zde také zazděné dveře – kam asi vedou?

Plán přestavby je jasný. Probourá se otvor mezi kuchyní a obývákem. Nová kuchyň bude vybavena moderními spotřebiči a rodina tam bude mít dostatek úložného prostoru, aby Hanka měla vše při ruce. 

Na novém obýváku chtějí designérky ukázat, jak lze změnou dispozice a přidáním několika prvků vytvořit prostor, ve kterém vynikne stylový a historický nábytek. 

“Ačkoli byl interiér přeplněný věcmi, nabízel dobrý základ starého stavení. Ve světnici byla originální prkenná podlaha a trámový strop. Nejvíc nás ale lákalo množství kvalitního stylového nábytku z masivního dřeva, který jsme hodlaly maximálně využít,”  říkají designérky. 

Problémem byla hlavně přemíra věcí, které bylo třeba pečlivě vytřídit a vybrat ty, které se zachovají. Dalším úskalím byly limity v kuchyni. V jedné stěně byly dveře z předsíně, v dalších dvou stěnách malá okna znemožňující zavěšení horních skříněk. Ve zbývající jediné celistvé stěně nakonec designérky probouraly průchod do světnice. 

“Venkovský styl byl ten jediný, který jsme v daných podmínkách mohly zvolit. Nechtěly jsme, aby prostor působil jako skanzen. Snažily jsme se ho citlivě oživit a zmodernizovat několika designovými solitéry a moderními svítidly,” dodávají autorky konceptu.

Premiéru dalšího dílu  série „Postav si sen!“ uvidíte v pondělí 8. března ve 21.35 na Primě.

Fotogalerie
18 fotografií