Maminka třináctileté Adélky pracovala jako kuchařka v kasárnách. Nyní je kvůli covidu na nemocenské. Má vycházky a ráda rybaří. Před časem zdědila spolu s bratrem dům po rodičích. Ona má dvě třetiny a bratr jednu. Společnými silami dům zrekonstruovali. Bára ve své části zvládla spoustu věcí udělat sama.

Designéři Kamila Douděrová a František Kobližka by rádi dělali víc než jen kuchyň. Pokud rodina chce rozsáhlejší rekonstrukci, musí se zavázat, že prostor připraví a vše se stihne do startu přestavby. Podaří se jim to a dopadne proměna podle představ Báry?

“Proměna nebyla stavebně nijak složitá, jednalo se pouze o rozšíření otvoru mezi kuchyní a obývacím pokojem a přípravu pro novou kuchyňskou linku,” popisují designéři. Zásadní problém původního stavu nebyl kupodivu žádný: “Pořád jsme čekali, kdy na nás nějaký kostlivec vykoukne v průběhu rekonstrukce, ale nestalo se.”

Museli vyrovnat různé výškové úrovně podlah v obou místnostech, začistit zvětšený otvor mezi kuchyní a obývákem. Elektrikářské a instalatérské práce spočívaly v přípravě pro novou kuchyň. “Výzva byla dodržet samotný koncept, který jsme si předsevzali. Aby byl koncept v rybářském duchu, ale nevyznělo to prvoplánově a infantilně, šlo o sladění zdánlivých detailů motivu rybích šupin na dekoru obkladu či v tapetě,” vysvětlují autoři konceptu.

Styl proměny je moderní v kombinaci s klasikou. Hlavním motivem se stalo Bářino oblíbené rybaření. Nová kuchyň je v moderním hladkém pojetí v šedé barvě v kombinaci se světlým dřevodekorem. Šedá se objevuje v interiéru v několika odstínech. Aby nepůsobila chladně, je doplněná dřevem na podlaze a dveřích. 

“Šedomodrou melancholii rozbíjíme v detailech černým kovem, použitým na svítidlech, křesle, konferenčním stolku. Motiv rybích šupin se promítá do keramického obkladu za kuchyňskou linkou v akvamarínovém odstínu. Motiv vlnek nám přechází i na tapetu za sedací soupravou. Přestože jsme zachovali jejich klasický skleník, nebojíme se kombinovat s plastovými jídelními židlemi, také v modré barvě vody,” dodávají designéři.

Premiéru dalšího dílu novinkové série „Postav si sen!“ uvidíte v pondělí 1. března ve 21.35 na Primě.

Fotogalerie
16 fotografií