Pokud se kroutíte u stolu v kuchyni nebo na pohovce, nebudete se na práci dobře soustředit a navíc tam nevydržíte sedět několik hodin v kuse. Ale nebojte, na pracovní koutek se místo vždycky najde.

Co třeba odsunout pohovku od stěny a stůl umístit za ni? Možností je spousta. A když už si opravdu nevíte rady, pomohou vám v tom různá praktická řešení, jako třeba pracovní koutek zavřený ve skříni. Do té se všechno, co při práci potřebujete, snadno schová, a když chcete začít pracovat, jen vyklopíte desku stolku. Vzhledem k tomu, že dnes už většina z nás používá při práci pouze notebook, není nutné, aby měl váš pracovní stůl příliš velkou plochu.

Důležitější je optimální výška jeho desky, která by měla být od 72 do 78 cm. A nezapomeňte, že lékaři doporučují při dlouhodobé kancelářské práci měnit občas polohu. Skvělé jsou proto stoly s výškově nastavitelným podnožím, u nichž lze pracovat i vstoje. Pokud bychom však měli doporučit jedinou věc, do které kvůli práci z domova zainvestovat, byla by to židle.

Ta, na které vás po celodenní „směně“ nebudou bolet záda, musí umožnit dynamické sezení a podpírat páteř na správných místech. Výhodou je, že dnes lze i ergonomickou židli sehnat v designu, který bude vašemu bytu slušet. Za jednoho z nejlepších pomocníků při home office pak považujeme nástěnku. Díky ní můžete mít poznámky na co nezapomenout stále na očích. Zároveň si na ni klidně dejte oblíbené fotky a obrázky, ať máte kolem sebe při práci něco osobního. Nástěnka s poličkami navíc ušetří spoustu místa na pracovním stole. A na závěr slovo odborníka.

Michal Hotmar z RIM CZ nám řekl, jaké zlozvyky jsou při práci z domova ty nejhorší, takže byste se jim měli za každou cenu vyhnout. Je to sezení na tvrdých židlích k jídelnímu stolu, práce z křesla nebo gauče, práce u stolu v nesprávné výšce a zřídkavé střídání pozic při sezení.

Chcete se dozvědět také, jakou vybrat na pracovní stůl lampu a jak se vyhnout tomu, aby vás nerušili při práci děti nebo hluční sousedé? Pořiďte si únorové číslo Blesku Bydlení, které je od 20. 1. na novinových stáncích. Nebo si ho můžete pohodlně objednat z domova v tištěné či elektronické verzi v našem iKiosku.

Titulní strana únorového vydání magazínu Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení

Fotogalerie
5 fotografií