Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exprezident Klaus po pokutě 8000 korun za sundanou roušku: Žaloba na ministerstvo!

Autor: simao, ČTK - 
29. července 2021
10:19

Exprezident Václav Klaus dostal pokutu 8 tisíc korun za to, že při svém projevu v centru Prahy před Obecním domem, ovšem ani během celé akce, neměl loni 28. října nasazenou roušku. Klaus se rozhodl bránit proti verdiktu soudně. 

Pokuta 8 tisíc korun pro exprezidenta za to, že se v říjnu během státního svátku promenádoval před Obecním domem demonstrativně s rouškou staženou pod bradou? Bývalé hlavě státu tohle rozhodnutí nevoní. A prostřednictvím svého advokáta Zdeňka Koudelky se bude bránit soudně. Klaus již podal žalobu k Městskému soudu v Praze - na Ministerstvo zdravotnictví.

„Václav Klaus považuje udělení této pokuty za trest za politický akt, nikoli za porušení – navíc sporně vydávaných (viz další části žaloby) – hygienických pravidel Ministerstvem zdravotnictví. Krátký projev ve venkovním prostoru před minimem posluchačů nemohl mít žádné epidemické následky,“ uvedl v prohlášení Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Pražská hygienická stanice Klausovi původně vyměřila za projev bez roušky před Obecním domem desetitisícovou pokutu, proti čemuž se bývalý prezident odvolal. Ministerstvo zdravotnictví jeho odvolání v červnu zamítlo, ale pokutu snížilo o 2000 korun. V písemném rozhodnutí o pokutě podle médií uvedlo, že na rozdíl od hygienické stanice hlavního města nepřihlédlo jako k přitěžující okolnosti, že se obviněný dopustil přestupku v době nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění covid-19.

Podle ministerstva hygienická stanice při správním řízení nezjistila, že by Klaus svým jednáním někoho nakazil, což bylo při určování výše pokuty posuzováno jako polehčující okolnost.

Video  Klausův říjnový projev: Nedopusťme, aby nás paralyzoval záměrně šířený strach  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Bývalý prezident tuto pokutu vyměřenou mu úřady uhradil, avšak jako vyjádření nesouhlasu s tím, že úřady vynucují dodržování opatření, která – jak je argumentováno v žalobě – nemají zákonnou oporu, podává žalobu, aby o míře přípustnosti omezování lidského jednání občanů České republiky rozhodl soudce na základě platných a demokraticky přijatých právních předpisů, nikoli úřad na základě vlastních sporných vyhlášek,“ pokračuje nyní Macinka.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR zaujímá právně nepřijatelný postoj, že smí udělovat a vymáhat pokuty i za porušení opatření, která byla následně zrušena soudem a označena jako nezákonná,“ dodává mluvčí IVK.

Klaus si přišel loni 28. října před Obecní dům připomenout výročí vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, v němž kritizoval vládní protikoronavirové restrikce. Na akci neměl navzdory tehdejším vládním opatřením nasazenou roušku. Po uveřejnění záběrů z události v médiích se případem začala zabývat policie, která případ následně předala k řešení pražské hygienické stanici.

Klaus na veřejnosti vystupoval bez roušky nebo jiné ochrany obličeje opakovaně, dlouhodobě také kritizuje vládní opatření proti šíření koronaviru.

padrino ( 29. července 2021 13:04 )

Pak maj soudy stíhat,když se zabývaj takovejma 💩 💩.Třeba jako i omluva Kalouskovi.

spania ( 29. července 2021 12:54 )

Jo,i pro pana Klause platila tato pravidla...Má určitě dost peněz,ale ani jemu se nelíbí,že má platit pokutu, o které si navíc myslí,že ji vůbec neměl dostat...

verka1 ( 29. července 2021 11:43 )

Krádež pera a policie nevysetrovala, krádež rohlíku vyšetřuje policie a zloděj jde do vězení.

badot ( 29. července 2021 10:51 )

Tento Jájínek už tady nikoho nezajímá. Je to komunistickej papaláš a rusofil, hraje si na chytrolína - všechno ví, všechno zná a přitom už dávno měl sedět ve Valdicích za rozkradení Československa. Z tohoto člověka se mi chce zvracet. Ubohost sama...

joze ( 29. července 2021 10:48 )

Tento extrentický zlděj může jenom vrátit ukradené pero a držet rypák a jestli něco podá tak by to měl všechno zaplatit ovšem ze svého

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa