Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zpěv jako lék na dlouhodobý covid? Hudba pomůže s úzkostmi i dušností, tvrdí experti

Autor: tsv - 
16. července 2021
05:00

Lidé trpící takzvaným „long covidem“, tedy dlouhodobými příznaky koronavirové infekce, začali v rámci léčby experimentovat se zpěvem. Nápad vzešel z dýchacích technik používaných při některých plicních i jiných onemocněních. Skupina nadšenců s dlouhým covidem začala přes komunikační program Zoom pořádat malé sborové koncerty, benefity vidí i psychologové. O novém fenoménu informoval server South China Morning Post.

Podle ředitelky amerického Centra pro hudbu Louise Armstronga Joanne Loewyová byla hudba lékem nejen psychických problémů odjakživa. „Neustále se snažíme hledat nové způsoby, jak hudbou pomoci lidem udržet si pevné zdraví,“ říká Loewyová. „Dýchací stimuly při zpěvu a hře na dechové hudební nástroje byly spojeny s lepším spánkem, menší dušností a veselejší náladou.“ Loewyová již několik let vede pěvecký sbor pro pacienty zotavující se z mrtvice, nyní se nejen američtí vědci zaměřují na výzkum prospěšnosti hudební terapie pro pacienty s „long covidem“.

Pozitivních účinků hudby si všimla i Anglická národní opera, která zájemcům s dlouhodobými příznaky nákazy nabízí dýchací a hudební cvičení na základě technik profesionálních zpěváků. Po skončení programu nazvaném ENO Breathe hlásila většina účastníků výrazné zlepšení, zmírnění dušnosti i méně intenzivní úzkosti.

Tým Loewyové spolu s jednotkou zdravotnického systému Mount Sinai zaměřenou na léčbu pacientů po prodělání covidu plánuje roční výzkum, jehož cílem bude zjistit dopady a efekt týdenních skupinových hudebních terapií online. Soustředit se bude hlavně na potenciální zlepšení příznaků spojených s dýcháním, depresí, úzkostí a únavou a zároveň bude sledovat očekávané zvýšení kvality života, spánku a odolnosti člověka. Podobnou studii započala i univerzita v irském Limericku, která sleduje posílení dýchacích svalů pomocí právě technik používaných při rozehřívání před zpěvem.

Podle hudebních terapeutů přináší lidem zpěv a hraní na hudební nástroje útěchu a pocit návratu do normálu poté, co se dlouhé týdny nebo měsíce potýkají s „long covidem“. Hudba podle nich pomáhá i s kognitivními komplikacemi způsobenými virem, které vyúsťují v takzvanou mozkovou mlhu – tedy malátnost, otupělost, nízkou soustředěnost a špatnou paměť. Zpěv a hra na nástroje jsou tak podle terapeutů prospěšné pro tělo i mysl.

Pozitivní vliv hudby na mysl byl v minulosti prokázán i vědci. „Hudba pomáhá v boji s úzkostí a stresem způsobenými nedostatkem socializace,“ říká Seneca Block, vedoucí programu hudební a výtvarné terapie ve fakultní nemocnici v Ohiu. „Historicky hudba vždy skvěle spojovala lidi dohromady a uměla vytvářet sociální kontext postavený právě na ní.“

Block podpořil i online hudební spolky. „V těchto dobách ohromného stresu a úzkosti se věci jako hudba a umění stávají pro lidi ještě důležitějšími. Pomáhají jim udržet si pocit naděje a míru ve všem tom chaosu.“

Na hovory přes Zoom nedá dopustit ani 34letá Danielle Reese z Arizony, která si zpěvem zpestřovala ne příliš zábavná dýchací cvičení. Skupinová hudební terapie přes internet jí v těžké době dodala jistotu. „Když jsem měla chuť si sednout a cvičit na klavír, byla jsem schopná přesně toho,“ svěřila se novinářům. „To byla pro mě velká známka toho, že můj mozek začal zase fungovat.“

Video  Utekl hrobníkovi z lopaty! Kvůli covidu byl 45 dnů v kómatu 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa