Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Žena mi pětkrát zařizovala pohřeb.“ Dave po deseti měsících a 42 PCR testech přemohl covid

Autor: čtk/šamol - 
25. června 2021
13:50

Brit Dave Smith (72) se po rekordních deseti měsících boje s koronavirem vyléčil a po 42 pozitivních PCR testech se konečně dočkal prvního negativního. Britským médiím povyprávěl o bitvě s nemocí, během níž zhubl skoro 60 kilogramů, sedmkrát skončil v nemocnici a připravoval se na smrt. Podle listu The Guardian jde zatím o nejdelší zdokumentovaný případ infekce virem SARS-CoV-2.

„Kdykoli se mi přitížilo, tak opravdu pořádně, byl jsem na smrtelné posteli. Moje žena už pětkrát začínala připravovat pohřeb,“ řekl muž z Bristolu. „V jednu chvíli jsem byl upoutaný na lůžko dva nebo tři měsíce v kuse. Žena mě musela mýt a holit, protože už jsem nemohl vstát.“

Bývalý instruktor autoškoly se nakonec zotavil po podání léku regeneron, kterým lékaři léčili i bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

První pozitivní test na koronavirus měl Smith loni v květnu, kdy poprvé skončil v nemocnici s kašlem a horečkou. Pak musel do nemocnice i v srpnu, v září, v říjnu a v prosinci. Nezabrala u něj ani léčba remdesivirem, účinné ale bylo nasazení směsi protilátek, a negativního testu se pak Brit dočkal po 305 dnech nákazy.

Odborníci z Bristolu se chystají jeho případ prezentovat na červencové lékařské konferenci, zatím totiž neznají člověka, který by s koronavirem zápasil déle.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa