Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přeplněné hřbitovy v Římě? Covid je jen výmluva, lamentují pohřebáci

Autor: mav, The Guardian - 
3. května 2021
11:45

Podle ředitelů pohřebních ústavů čeká na pohřeb či zpopelnění na dva tisíce těl jen na největším římském hřbitově Prima Porta. Na dalších není situace jiná, píše italská zpravodajka deníku The Guardian.

Tucet zaměstnanců pohřebních ústavů stojí frontu před kanceláří hřbitova Prima Porta, vztek kypí. Někteří přivezli těla ke kremaci nebo pohřbu, další vyzvednout urny s lidmi zemřelými a zpopelněnými před několika měsíci. „Je to tragická, ostudná situace,“ říká pro Guardian Maurizio, jeden ze zaměstnanců. „Jen se podívejte kolem – všichni čekáme. Zdůvodňují to koronavirem, ale to je jen výmluva. Takhle je to každý den,“ zlobí se.

„Těla přibývají, ale tady nemají místo, a tak se čeká dlouho,“ dodává další funebrák Gilberto.

Krematorium v Římě jede na poloviční výkon

S rozlohou 140 hektarů je Prima Porta největší ze hřbitovů italské metropole. Ale místo dochází, navíc krematorium – v Římě jediné – pracuje jen na poloviční kapacitu.

Na pohřeb někteří čekají i od ledna. Márnice a další hřbitovy v hlavním městě jsou na tom podobně. Podle městské firmy Ama, která hřbitovy provozuje, situaci zhoršují přírůstky obětí covidu, ale také nová pandemická opatření ministerstva zdravotnictví.

„Římské hřbitovy jsou ve stadiu rozkladu, ze všeho nejvíc jim chybí prostor na pohřbívání nebožtíků,“ upozorňuje Gianni Gibellini, předseda asociace pohřebních ústavů EFI. „Potřebujeme víc kremačních pecí, víc místa na urny zpopelněných i na pohřbívání rakví.“ Koncem dubna asociace podala stížnost k prokurátorům na hřbitovní chaos a symbolicky k radnici ředitelé přišli položit věnce. Věnce či cedule na pohřebních autech hlásají „Nenechají nás pohřbít vaše blízké“, uvádí agentura ANSA.

Firma Ama ujišťuje, že dělá, co může, a že chystá 60 tisíc nových míst napříč městem. Zároveň hrozí protižalobou na ředitele ústavů kvůli poplašné zprávě.

Poplach spíš začal budit začátkem dubna Oberdan Zuccaroli, který nechal po Římě vylepit billboardy se sdělením „Mami, je mi líto, nemohl jsem tě ještě pohřbít.“ Matka zemřela 8. března, nepohřbil dokonce ani tetu zesnulou 9. ledna. A tak se majitel billboardové firmy rozhodl protestovat svými prostředky. 

Mrtvý od Vánoc

Alcide Catelani přišel o bratra na Štědrý den, stále ještě čeká na urnu s jeho popelem. „Něco tu nefunguje,“ cituje ho Guardian. „Nevím, jestli to je kvůli pandemii, neshodám, nebo se prostě nestarají.“

Veřejně si stěžoval i poslanec Andrea Romano. Jeho syn zemřel 22. února, zpopelnili ho za tři týdny, ale urnu stále nemohl uložit.

Primátorka Virginia Raggiová se za situaci veřejně omluvila. „Mé srdce je plné bolesti trpícího otce, který nedávno ztratil syna a vyjádřil vztek, že ho ani nemůže oplakávat na hřbitově. Zármutek ze ztráty blízkého spojuje mnoho rodin, zvláště v těchto časech,“ napsala na Facebooku. „Ptala jsem se ve firmě spravující hřbitovy, co se stalo. Kromě zdůvodnění zpoždění kvůli covidové nouzi mě ujistili, že pracují na mimořádných opatřeních, aby zvládli nárůst pohřbů,“ dodala.

Primátorka se bude muset snažit víc, než jen informovat o slibech na sociálních sítích. Na podzim jsou v Římě magistrátní volby a rivalové si problémů všímají. „Věděli jsme, že hřbitovy směřují k naplnění kapacit už před čtyřmi lety,“ tvrdí Carlo Calenda, předseda liberální strany Azione. „Tento problém v Římě trvá už měsíce a ukazuje neschopnost radnice ho řešit,“ dodává.

Video  Blesk Podcast: Život pohřebáka v době koronaviru  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi