Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nebezpečný experiment proti covidu: Několik Čechů se předávkovalo ivermektinem

Autor: ČTK - 
10. července 2021
09:13

Několik lidí se v Česku předávkovalo lékem s obsahem ivermektinu, který se používá jako antiparazitikum a experimentálně byl podáván při léčbě covidu-19. Několik lidí také užívalo veterinární přípravek s obsahem této účinné látky. ČTK to napsala mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková. Ústav rovněž řeší případy, kdy lidé nabízeli tento lék, který je na lékařský předpis, přes inzerát. Hrozí jim pokuty.

Ministerstvo zdravotnictví letos v březnu umožnilo zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 v rámci experimentální léčby lék ivermektin. Předepsání léku mělo záležet na rozhodnutí konkrétního lékaře. Mnozí lidé pak v léku, který byl původně schválen k jiným účelům, viděli naději v době epidemie covidu-19 a snažili se preparát si sami obstarat. Podávat pacientům ho už dříve začala například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Její lékaři ale varovali před jeho užíváním bez konzultace s lékařem, při předávkování totiž hrozí poškození orgánů.

Video  Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky. Pomohou proti covidu?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Lékový ústav nyní na dotaz ČTK s odkazem na data Toxikologického informačního střediska uvedl, že několik pacientů se lékem s obsahem ivermektinu předávkovalo. Kolik přesně to bylo, neupřesnil. „Máme také informace, že lidé používali tekutý veterinární přípravek s obsahem ivermektinu,“ napsala Brunclíková.

SÚKL rovněž zaznamenal čtyři případy internetových inzerátů, kdy někdo nabízel přípravky s ivermektinem. Léčivo je na lékařský předpis a zákon jeho prodej přes internet neumožňuje. Za nelegální nabízení léčivých přípravků hrozí pokuty až 20 milionů korun. Povolen není ani zásilkový dovoz léků do ČR, zásilku zadrží celníci.

„Je důležité si uvědomit, že na takzvaném černém trhu mohou být nabízeny léčivé přípravky s prošlou dobou použitelnosti, skladované v nevhodných podmínkách nebo padělané. Užití takto pořízeného léku pak může znamenat ohrožení zdraví nebo dokonce i života,“ uvedla mluvčí lékového ústavu.

Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) tento lék už dříve při léčbě a prevenci covidu-19 nedoporučila. SÚKL také uváděl, že pro použití ivermektinu při léčbě covidu-19 není dostatečné množství dat. Pokud lékař lék předepíše, měl by k tomu přihlížet. Ivermektin nebyl podle SÚKL dosud nikde na světě registrován jako léčivý přípravek proti covidu-19.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

virnik ( 12. července 2021 19:38 )

Elssa: debil jsi ty. Proplachlej mozek srackama. Genova zerapie? Vis ty blbko, jak mRNA vakciny funguji? Studovalas mikrobiologii nebo bunecnou genetiku? Pochybuju. Placas demagogicky nesmysly a jeste k tomu nabadas jine, stejne primitivni jedince. Jdi si skocit z mostu....bez ockovani beztak chcipnes, pokud te chyti nektera z vic agresivnich forem.

krtek. ( 10. července 2021 09:42 )

to zas objevili Ameriku, v Polsku jdou antivirotika koupit v lékárně naprosto běžně , to že některý lék je u nás na předpis, ještě neznamená že to platí v celé EU , tak jaképak nelegální nabízení léčivých přípravků ??

user ( 10. července 2021 09:40 )

Plně s Vaším článkem souhlasím. Je to Váš postoj a zdraví, které ohrožujete. Jen by stát a pojišťovny měly jasně říct, že Vy a Vám podobní voliči Pirátů a SPD, si léčbu, po otrave tímto sajrajtem pro koně,zaplatíte z vlastní kapsy a ne z veřejného pojištění.

sorgedoktor ( 10. července 2021 09:29 )

Ellsa...jde o aktivni imunisaci, ma to urcityn vyvo tetanus, nestovice, detske choroby....Vas elaborat je demqagogie

Elssa ( 10. července 2021 09:22 )

Strasite tady lidi, protože potřebuji vlády zlikvidovat lidi ockovanim, není to žádné očkování, je to Genova terapie a jen debil to neprokoukne, normální je podávat na nemoc léky, kterých je dost, očkovani je podvod a bysnys. Tak si nevymyšlejte, že se někdo predavkoval, radši napište kolik lidí unrelo po očkování a kolik jich má vážně zdravotní problémy, na to už odvahu nemáte vy zaprodanci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa