Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vojtěch jako ministr není dobrá volba,“ udeřil Svoboda. Vyzula: Babiš to neřekl ani nám

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
27. května 2021
05:00

Adam Vojtěch (za ANO) jako staronový ministr zdravotnictví podle předsedy sněmovního zdravotního výboru Bohuslava Svobody (ODS) není dobrá volba. A považuje ji za nesmyslnou recyklaci. Prozradil, že to byl právě Vojtěch, kdo minulý rok posměšně smetl Svobodovo varování o příchodu koronaviru v Poslanecké sněmovně. Podle jeho kolegy z výboru a poslance za ANO Rostislava Vyzuly je škoda, že se s nimi o výměně ministrů premiér Andrej Babiš (ANO) vůbec neporadil. Vojtěchovi doporučil, aby si udělal pořádek v poradních skupinách a nebyl submisivní. Arenberger v jejich očích zůstává i nadále zkušeným odborníkem, jeho návrat do vinohradské nemocnice je ale diskutabilní a měl by záviset na dalším šetření. Nejen to zaznělo v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv.

„Před koronavirem jsem varoval vlastně jako první, mluvil jsem o tom ve Sněmovně a Adam Vojtěch byl ten, který to smetl, velmi posměšně. Pak jsem za ním šel a řekl jsem mu: pane ministře, tohoto budete jednou litovat. Nejsem rád, že jsem měl pravdu,“ řekl Svoboda v úvodu Epicentra a volbu Adama Vojtěcha označil za nesmyslnou recyklaci. Podle jeho slov to destabilizuje situaci na ministerstvu zdravotnictví, které čelilo v posledním roce četným personálním změnám.

„Myslím, že to bude mít velmi těžké a osobně se mu velmi divím, že do té řeky ještě jednou vstoupil,“ dodal přední český lékař a bývalý primátor hlavního města Prahy.

Poddajný Vojtěch

Profesor Vyzula uznal, že sice máme představu z minulosti o Vojtěchově poddajnosti vůči premiérovi, ale podle jeho slov, by to neměl být problém. V současné době to totiž podle něj  vzhledem k pandemické situaci ani nebude potřeba a v první řadě je nutné dokončit několik zdravotnických zákonů.

„To je hodně práce na tuhle krátkou dobu (…). Tím pádem by se nemusel chovat nijak submisivně, ani bych mu to neradil, spíše naopak, bych byl rád, kdyby přitvrdil a tyhle zákony jednoznačně prosazoval…Zcela razantně by se měl také postavit k otázce covid pasů, k otázce marketingu očkování a pak musí udělat zásadně několik pořádků v těch svých poradních skupinách,“ vysvětlil, proč by se podle něj Vojtěch neměl a nemusel podvolovat žádným politickým tlakům.

Dále ale také Vyzula přiznal, že Adam Vojtěch podle něj není ta nejlepší varianta a kvalitní náhradu by hledal i mezi nestraníky a v klubu. Bohuslav Svoboda uvedl, že jako zásadní problém vidí to, že se premiér Andrej Babiš (ANO) snaží vést resort sám: „Pokud bude premiér tak silně zasahovat do resortu zdravotnictví tak, tam nemůže být někdo, kdo bude silný a úspěšný.“

Video  Vojtěch o roku s covidem. A co říká na utajený večírek u kmotra Bendy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podceněné Arenbergerovo „svlékání do naha"

Rezignace Petra Arenbergera ani jednoho z poslanců nepřekvapila. Profesor Vyzula ji očekával a upozornil na to, že každý, kdo do politiky vstupuje, musí počítat s tím, že se bude, obrazně řečeno, muset vysvléci do naha. „Musí být transparentní, to je naprostý základ a to se profesorovi Arenbergerovi nepodařilo. Hodně to podcenil,“ řekl ve studiu a zároveň přiznal, že je mu to velmi líto, protože profesora Arenbergera považuje za kvalitního odborníka.

Jeho budoucí působení by podle něj mělo záviset na dalších šetření. „Jeho reputace jako odborníka je kvalitní a pevná…myslím si, že se do své ředitelské funkce může vrátit a že by měla proběhnout nějaká kontrola v té nemocnici, jestli nedocházelo k nějakým pochybení,“ řekl Svoboda a oba členové Výboru pro zdravotnictví našli společnou shodu.

valachia ( 27. května 2021 08:54 )

Vojtěch není dobrá volba. To já bych byl ten nejlepší z nejlepších. Váš Svoboda. Té neschopné ODS když řeknu, že toto lejno je hnědé, tak oni řeknou. Všechno špatně. To lejno je fialové.

bullshit ( 27. května 2021 08:45 )

Vidím, že toho neumí napsat více. Jestli myslí tak jak píše tak je to pěkný motýle, ten ZADA.

bullshit ( 27. května 2021 08:42 )

Že nekrade - nevíme. Všichni jeho předchůdci také vypadali jako zcela čistí. Jen hráli všichni malou domu a o ten lid jim jaksi ani nešlo. Pokud víš, že Dr. Svoboda kradl, dej trestní oznámení, případně dej info, v čem nemluví pravdu. Zatím to vypadá že jsi senilní Ty, pokud jsi zapomněl na křivá svědectví na svoji rodinu a lži Tvého boha, napraveného agenta.

bullshit ( 27. května 2021 08:36 )

Setrváváš ve svém omylu. Největší gauneři a čerpači jsou tam díky volbě lůzy nyní a teď, v přímém přenosu. Až na Tuneldědka jim nesahá nikdo z ODS ani po kotníky. Ten ODSák je špičkový odborník na svém místě a koment má zcela pravdivý. Dej link na to v čem nemá pravdu. Co komentuje Tvůj guru a ten, co do všeho kecá stojí za prd, navíc nedá ani jednu větu správně česky ( za stálého opakování slov "my" a "samozřejmě" ).

hahans ( 27. května 2021 08:01 )

Chtít něco komentovat od ODSáka Svobody opravdu není dobrá volba. ODS má(trochu s lidovci) největší podíl na rozkradení a zaprodání státu a jeho občanů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa