Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podcast: Poporodní péče může stát rodinu tisíce. Pomoci by mohly porodní asistentky zdarma, říká Hažlinská

Aktualizováno -
15. května 2021
09:32
Autor: jim - 
15. května 2021
05:00

Několik let sama přiváděla děti na svět a tato práce ji těší, pokud ale nedojde k vážným komplikacím. Porodní asistentka Veronika Hažlinská nyní vedle rodičovské dovolené bojuje s iniciativou Chci svoji porodní asistentku o proplacení poporodní péče zdravotními pojišťovnami. Zesláblé ženy se totiž nemají po porodu na koho pořádně obrátit o pomoc a o radu, a za péči odbornic můžou zaplatit tisíce, prozradila v Blesk Podcast. 

Ročně se v Česku uskuteční asi 110 tisíc porodů, ženy s novorozenci běžně zůstávají tři dny v porodnici, kde jim sestry ukáží, jak dítě vykoupat, nakojit ho a jakmile jsou oba v pořádku, odchází domů. Ženy se pak během šestinedělí léčí z porodu a zároveň pečují o miminko, jenže v této nové a často složité situaci mnohdy potřebují pomoc samy. Toho se jim ale často nedostává.

„Máme skvělé porodnictví, oceňuji práci všech gynekologů, neonatologů a dalších. Statistiky, kterými se lékaři často chlubí, jsou pravda. To rozporovat nebudu, ale na druhou stranu tři dny po spontánním porodu pustíme ženu domů a nic. Doslova tam opravdu není nic. Žena má jít do 48 hodin na návštěvu k pediatrovi s dítětem na první kontrolu, ale co ta žena? Není tady žádné ošetření, žádná terapeutická práce, nic tady není,“ popsala poporodní péči v Česku mladá maminka.

„Když ta žena odchází z porodnice, tak oni řeknou, ať dává pozor, jestli moc nekrvácí, jestli nemá horečku, pokud bude mít problém s prsama, ať se na někoho obrátí, ale na koho? Žena může přijet si sednout na pohotovost do porodnice, což jí doporučují, ale představte si ženu, která se potřebuje na něco zeptat a bude volat na pohotovost? Většinou nebude. Ve většině případů si řekne, že se to vyřeší samo, ale ono se to nevyřeší samo,“ popisuje realitu, s níž se jako porodní asistentka sama setkávala, když ji oslovovaly maminky. Nyní do iniciativy dokonce samy posílají svoje zkušenosti, z nichž běhá mráz po zádech.

Tisíce za pomoc

Třetí den retence, zánět, očistec. Jakákoliv rada placená, váhala jsem až do chvíle, kdy bylo pozdě. Měla jsem už na paměti investici do porodní asistentky (10.000 Kč) a všude se psalo, že kojení je nejpřirozenější a nejintuitivnější věc mezi mámou a dítětem, tak jsem si říkala, že to chce čas a bylo by hloupé brát z rodinného rozpočtu další peníze,“ napsala jedna maminka Veronice Hažlinské. Nakonec vydala za laktační rady tisíc korun, ale stále se nedařilo kojit. Nakonec zasáhla vstřícná porodní asistentka, která si žádné peníze nevzala a "do 24 hodin mě dala do kupy," napsala žena.

Podle průzkumů, jež máme k dispozici, hlásí problém s kojením polovina maminek a laktační poradkyně je stojí 400 až 900 korun za hodinu, což mnohé z nich nechtějí zaplatit, to ale vede k většímu problému.  „Dítě je velký náklad pro rodinu. Budou tam výdaje. A teď si vemte, že žena, která zvažuje, jestli si má koupit tyto plíny nebo něco pro dítě, bude muset vynaložit několik tisíc na to, aby zajistila základní péči po porodu, a to je obrovský problém. Vede to pak k tomu, že tyto ženy často přestanou kojit a dávají peníze za umělou výživu. Ve finále se jim to strašně prodraží,“ uvádí Hažlinská.

Ženy podle ní často potřebují pomoci doma, mívají poporodní deprese a jsou poraněné. Podle Hažlinské by je mohly ošetřit poporodní asistentky, také by zkontrolovaly miminko a zároveň by pomohly mamince. Aktuální zákon však tuto péči neproplácí, a to se snaží iniciativa změnit. Novelu zákona, která by tohle umožňovala, ve čtvrtek projednával Výbor pro zdravotnictví a nijak neregistroval pozměňovací návrhy a podněty iniciativy. Hažlinská se proto se spolupracovníky chystá oslovovat poslance. 

Jaké horory zažily rodící ženy během 1. vlny koronaviru a proč dostávají maminky, kterým zemře dítě při porodu, nedostatečnou péči, řekla Veronika Hažlinská v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: České zdravotnictví „kašle“ na ženy po porodu, říká Hažlinská - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kralovna-vsech-mori ( 15. května 2021 12:42 )

Mají rodit dřív než v padesáti a nebyly by zesláblé. Mladé maminky jsou plné života a všechno zvládají v pohodě.
Stařeny kňučí že nic nejde. Ty by potřebovaly poporodní péči na dvacet let. Pak už půjdou do útulku pro důchodce.

Zobrazit celou diskusi