Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda po chaosu „cukla“, testy na zahrádkách bude kontrolovat policie. A výhody pro očkované Čechy

Aktualizováno -
14. května 2021
19:15
Autor: ČTK, Mii - 
14. května 2021
09:09

Restauratéři nebudou muset podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) kontrolovat, zda jsou hosté testováni, očkovaní nebo prodělali covid-19. Vláda po kritice hospodských změnila svoje původní nařízení, kontroly spadnou na policii a hygieniky. Na zahrádkách bude možné mít i puštěnou wi-fi. Vláda kývla i na výhody pro očkované Čechy - usnadní se jim cestování nejen do okolních zemí, ale vyhnou se karanténě i po návratu z těch rizikových. Od soboty si bude Česká republika uznávat vzájemně potvrzení o očkování proti covidu-19 s Polskem, Maďarskem, Rakouskem a Německem. Slovensko by se mělo připojit příští týden.

„První zpráva je ohledně diskutovaných wifi připojení,“ začal tiskovou konferenci po jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). „Wifi bude umožněno využívat v rámci těchto organizací, provozoven,“ řekl Havlíček. Povinnost testování na zahrádkách dál zůstává. „Tato povinnost kontrolovat nebude pro provozovatele těchto zahrádek,“ dodal vicepremiér, o čem rozhodla vláda. 

K vyjasnění pravidel pro otevření zahrádek restaurací vyzvala kabinet například Hospodářská komora. Podle nového nařízení budou mít zodpovědnost za bezinfekčnost hosté, kontroly bude provádět policie a hygienici.

Klíčové změny jsou i v cestování, vláda u nich zohlední očkování. „Pro návrat osob očkovaných u nás, a to ze všech zemí, se středním a vysokým rizikem onemocnění covid-19 bude nově platit, že jsou osvobozeni od karantény a testů již 22 dní po 1. dávce. A za druhé se umožní vstup očkovaným osobám 22 dní po 1. dávce z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska a Polska a Slovenska.“ „Za podobných podmínek by nyní tyto státy měly umožnit vstup osob očkovaných v Česku, zatím s výjimkou Slovenska.“ Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek upřesnil, že Slovensko by se mělo připojit příští týden.

Podobné podmínky je pro českou diplomacii nyní prioritní vyjednat pro oblíbené destinace turistů, Kulhánek zmínil Chorvatsko a Řecko. Zejména návrat z Chorvatska do ČR je aktuálně složitější, neboť je stále na mapě cestovatele v tmavě červené kategorii států s velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek ale míní, že od pondělí 24. května by se mohlo přesunout do červených států.

Kulhánek zopakoval, že Česko plně podporuje vznik celoevropského covidového pasu vedoucího k vzájemnému uznávání potvrzení o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus. S jeho plným zavedením se počítá od 1. července.

Úpravy soudem zrušeného opatření o testování

Ministerstvo zdravotnictví také upravilo odůvodnění mimořádného opatření o povinnostech pozitivně testovaných zaměstnanců. V pondělí ho zrušil Nejvyšší správní soud (NSS), opatření vykazovalo podle něj hrubé nedostatky právě v odůvodnění. Na nápravu dostal resort od soudu čtyřdenní lhůtu. 

„Mimořádné opatření, které jsme připravili s účinností od zítřka (sobota). Soud žádal, abychom zdůvodnili, proč se má OSVČ, pokud si nadetekuje pozitivitu, nahlásit svému praktickému lékaři na PCR test, a to jsme také provedli,“ uvedl ministr Arnberger.

Podle soudu ministerstvo zdravotnictví přistupovalo liknavě k odůvodnění úpravy, která významně zasahuje do základních práv zaměstnanců, zaměstnavatelů i podnikatelů – osob samostatně výdělečně činných. „Mělo by si nejen tento rozsudek, ale i další rozsudky pečlivě prostudovat a přípravu těchto opatření podstatně zkvalitnit,“ uvedl předseda senátu Tomáš Rychlý. Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání.

Česko blízko magické hranice

Podle ministra zdravotní Petra Arenbergera (za ANO) je reálné, že se Česko začátkem příštího týdne dostane na „magickou hranici“ 75 případů na 100 tisíc obyvatel, díky které bude možné přejít k dalšímu rozvolňovacímu balíčku. „Dobrá zpráva je, že příští týden ta ohlášená opatření nebude třeba nijak měnit, jedeme podle nic,“ řekl šéf zdravotnictví.

„To, co nám trochu může dělat vrásky na čele, je méně dramatický rozvoj indické mutace v Británii,“ pokračoval Arenberger. Česko proto bude muset jednat, jak nastavit cestovatelské podmínky s královstvím. Čísla nakažených u nás nicméně hodnotí ministr jako příznivá, stejně tak vnímá pozitivně postup v očkování. Česko včera podalo druhý nejvyšší počet dávek doposud.

Video  Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 15. května 2021 13:56 )

Desterz:

Desterz ( 15. května 2021 11:43 )

Pokud by policie kontrolovala dodržování práva, musela by podle mě v první řadě zakročit proti vládě, která vydává nařízení, na něž nemá právo. Nebo se vracíme do temného středověku, kde právo platilo jen pro nevolníky a vrchnost si dělala cochcárnu??

viho ( 15. května 2021 10:53 )

Policie pouze kontroluje dodržování práva. Pokud vám příkazy připadají stupidní, musíte příště volit někoho jiného. Pokud se najde většina, co takové příkazy považuje za stupidní, žádné testování třeba nebude. Ale pak se také může stát, že to bude vypadat jak v Indii, kde lidé umírají na ulici před nemocnicí, a příbuzní jim zoufale shání kyslíkové lahve. Za současné situace by asi bylo nejlepší, kdyby majitel mohl rozhodnout, zda-li jeho restaurace bude jen pro testované nebo kohokoli, a lidé pak měli možnost si vybrat, kam půjdou.

hejhej ( 15. května 2021 10:22 )

Je to především o penězích. Mají plno testů, které nabízí hypemarkety, objednano mnoho vakcícn - musí se prodat, aby chudáci farmaceutické firmy a jejich chapadla neschudli.

hejhej ( 15. května 2021 10:17 )

sasajededokopce:
Daleko horší totalita než za socialismu. Se žlutenkou na zahrádky můžu, ale zdravý, bez testu a očkování ne. Policii ,která bohužel, za stupidní příkazy nemůže,nikdy nebudu předkládat jakékoli potvrzení, týkající se mého zdrav.stavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa