Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček provokoval rouškou a promluvil o trafice v Kanadě. Kvůli Vrběticím mu hrozí smrtí

Autor: J. Tomek, T. Belica, sova - 
14. května 2021
05:01

Několik dní po událostech, které otřásly českou politikou, prolomil šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček (42) mlčení. V Epicentru Blesku prozradil, jak ho kauza Vrbětice semlela. A bojuje, aby se zbavil nálepky vlastizrádce od opozice.

Máte pořád ještě zesílenou ochranku, kterou jste dostal po vyhoštění ruských diplomatů z Česka?

Mám. Samozřejmě je to věc, která se dotýká mě i mých blízkých. Ta situace není jednoduchá. Zvládli jsme opravdu asi nejsložitější bezpečnostní operaci a je logické, že jsme spoustu lidí i subjektů naštvali. Takže ta opatření i podle odborníků jsou na místě.

Přišly vám i nějaké výhružky?

Situace se hodně změnila publikováním článku pana Janka Kroupy. Do té doby jsme se bavili o nějakých rizicích spíše mimo Českou republiku. Poté, co pan Kroupa publikoval svůj nemyslný a vymyšlený článek, začaly mi chodit stovky výhružných e-mailů. Řeší to policie, jsou tam výhružky smrtí

Video  Epicentrum - Jan Hamáček  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Už dříve jste to označil za nejtěžší okamžik…

Že prožívám nejtěžší okamžiky svého života, je pravda. Bohužel je prožívám pro to, že někdo, a já nevím proč to udělal, se rozhodl publikovat naprosto vymyšlený neozdrojovaný článek o jedné schůzce na ministerstvu vnitra. Těch schůzek bylo samozřejmě více. Od 7. 4. na pověření pana premiéra jsem koordinoval postup České republiky v této bezprecedentní bezpečnostní akci. Skončilo to úspěchem. Když z Prahy odlétal ruský iljušin s těmi špiony, tak jsem si oddechl a řekl si „je to za námi“. Tohle se nikomu nepovedlo. A pak 4. května jsem dostal ránu mezi oči a zhroutil se mi svět.

Vaše rodina je také pod ochranou?

Asi bych nešel do detailů. Ale dopad na mé okolí je devastující. Děti se mě ptají, jestli půjdu do vězení, ptají se jestli jsem něco provedl. Nikomu to nepřeju.

„Cesta do Moskvy byla připravená, jinak by to nemělo smysl“

Pořád si stojíte za tím, že chystaný let pro vakcínu Sputnik V byl jenom kamufláží?

Všechno k té cestě jsem řekl tam, kde jsem měl. Na výborech v Poslanecké sněmovně. Dnes je to v šetření policie, budou výslechy, vysvětlování, dál to komentovat nechci.

Měl jste na let do Moskvy objednané letadlo. Měl jste i seznam pasažérů?

Ta cesta byla samozřemě připravená, jinak by to nemělo smysl. Nemůžete dělat něco na půl. Ona v tom příběhu sehrála svou roli a klíčové bylo i její zrušení. My jsme nevěděli, jaké informace má ruská strana, jestli ví, že připravujeme vyhoštění diplomatů, jestli, když tu cestu zruším dříve, to nevzbudí podezření. A mimochodem v Rusku dneska slaví a mají svátek, protože jestli se panu Kroupovi něco povedlo, tak úplně vyhodit do vzduchu bezpečnostní zájmy ČR. A bohužel opozice mu v tom pomáhala tím, že naskočila na jeho článek bez toho, aby se mě zeptala, nebo se zeptala svých bezpečnostních expertů.

Chcete se se Seznamem soudit o 10 milionů. Žalobu už jste podal?

Měl jsem několik schůzek s právníky, dokumenty se přípravují. Připravuje se trestní oznámení i předžalobní výzva Seznamu. Dáme jim ještě šanci. Ať vytáhnou toho utajeného svědka, kterého nikdo neviděl. Jediným utajeným svědkem byl Martin Netolický, který na té schůzce vůbec nebyl. Dáme předžalobní výzvu. Tím jim umožníme postavit se k tomu čelem. A když ne, půjdeme v soudu.

Tu cestu do Moskvy jste s Hradem konzultoval?

Snažím se vám odpovídat maximálně otevřeně, ale současně už nechci zavdávat příčiny k nějakým spekulacím. Jak jsem to řekl ve Sněmovně, tak to řeknu i orgánům činným v trestním řízení a ty ať rozhodnou.

Prezident Miloš Zeman se k věci vyjádří v neděli na Frekvenci 1. Nebojíte se, že potvrdí tu verzi o handlu s Rusy?

Pan prezident nemůže potvrdit něco, co se nestalo, to nejde.

Hamáček: Spojenci se dívají s vytřeštěnýma očima

Můžete říct, proč jste o té kauze začali mluvit až 17. dubna? Proč jste s tím nezačali mluvit už po Velikonocích, kdy jste měli ty informace?

Věděli jsme, že s tím novináři pracují, takže jsme byli pod tlakem a byl to i ten důvod, že byla dohoda, že to zveřejníme v pondělí 19. dubna. Scénář byl, že v neděli před tím pan náměstek Chmelař zavolá pana velvyslance Zmejevského, sdělí mu, ať se druhý den ráno dostaví na ministerstvo zahraničí. Tam já mu sdělím, že do Moskvy neletím a tady mu přádávám ten seznam diplomatů.

Ale pořád jste mi neodpověděl, proč jste veřejnost neinformovali hned po Velikonocích?

Stalo se, že nám to řekla jedna služba. Ty ostatní dvě asi úplně kompletní informace neměly. Tudíž na té schůze 7.4. padla dohoda – a to nebyla snaha zametat pod koberec – že není možné jít s tím ven osmého. Ale v žádném momentě jsme neuvažovali, že bychom se tvářili, že se ta kauza nestala.

Mluví se o tom, že i Rusové měli informace.

Je možné, že ano. Anebo jinak. Rusové ty informace měli od té doby, co to udělali. Ruská strana věděla od roku 2014, že nám vyhodila do vzduchu muničák. Já mohu říct, že když za mnou přišel pan velvyslanec Zmejevskij pro nótu a informace o vyhoštění, tak byl velmi překvapen. Já se můžu domnívat, že je tak zkušený diplomat, že to odehrál nebo nevěděli všechno.

Nečekal jste od spojenců v EU a NATO silnější odezvu?

Vy se divíte? Vždyť oni se dívají s vytřeštěnýma očima, co tady děláme … Jestli prezident Putin neví, koho vyznamenat Hrdnou Ruské federace, ať to dá Kroupovi.

Třeba reakce Britů na kauzu v Salisbury byla silnější…

Jasně, ale nikdo jim tam neřekl, že vicepremiér je vlastizrádce. To nás tak podseklo a já se vůbec nedivím spojencům, že se na nás dívají s otevřenými ústy.

Opozice oznámila, že po odchodu ruských diplomatů svolají na začátek června mimořádnou schůzi sněmovny, kde se vaší vládě budou snažit vyslovit nedůvěru. Nečekáte, že se k nim přidají i vaši poslanci?

Poslance ČSSD vylučuji. Očekával bych, když jsme tak strašná vláda, která podle opozice devastuje zemi, proč nás neodvolají hned? Nejdřív se nemohli dohodnout, kdo jim to podepíše. Teď to nějak upatlali a říkají: My počkáme, až vláda dokončí tu největší bezpečnostní operaci a pak je odvoláme. Já myslím, že se to nepovede, ale je to absurdní.

Rouška s javorovým listem jako provokace

Kdy byste rezignoval na předsedu strany?

Pokud by sociální demokracie nebyla v parlamentu, nemá cenu, abych ji vedl. Slíbil jsem, že ji do Sněmovny dostanu a jsem o tom přesvědčen i přes ty miny, kteří mi někteří jedinci hází pod nohy.

Už jste zmínil hejtmana Netolického. Proč jste ho teď odvolal z dozorčí rady České pošty?

Jedání s Martinem Netolickým se netýkalo Vrbětic. Já jsem chtěl ukázat dobrou vůli, protože Martin Netolický stál na druhé straně té debaty v sociální demokracii. Pozval jsem ho, bavili jsme se, zda by nebylo dobré ty příkopy zahladit, zda by nechtěl zůstat na kandidátce sociální demokracie. Zda by nechtěl zůstat odborným mluvčím pro místní rozvoj…

A zůstane jím?

To je na něm, ale já teď, prostě,.. když to zjednoduším – ztráta důvěry.

Ztratil vaší důvěru… Počítáte s ním ale stále ve svém týmu?

Chystáme program, chystáme volby, určitě budou nějaké změny. Myslím, že on sám v tom svém vyjádření řekl, že se chce soustředit na Pardubický kraj, tak ať se koncentruje na Pardubický kraj a budeme muset najít někoho, kdo tu roli zvládne, a kdo bude mít základní důvěru sociální demokracie.

Už víte, co byste v případě neúspěchu ČSSD v podzimních volbách dělal? Dnes jste přišel v roušce s kanadským javorovým listem.

To je, přiznám se, trošku provokace. Já už rok vysvětluji, že nemám zájem sloužit v diplomacii a že nemám slíbenou žádnou trafiku, jakou má být ambasáda v Ottawě. Můj přítel a současný velvyslanec v Ottawě mi poslal tu roušku jako takovou nadsázku. Tak jsem si ji vzal, je mimochodem velmi pohodlná. Ale rozhodně nemám slíbenou žádnou trafiku ve státní správě nebo diplomacii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pravda1 ( 14. května 2021 23:39 )

nakázali jste v uzavřených prostorách nosit respirátor ne roušku ale lhář hašek ti možná poradí, ať řekneš že je nano a pak budeš vysvětlovat, že to byla kamufláž a že tě podvedli nebo co...

zirioges ( 14. května 2021 19:54 )

Hamáčku, hněteš máčku

hubaucpanakoblihou ( 14. května 2021 17:33 )

Bojuj, soudruhu, bojuj.
Třeba tě nějaký hradní pochlebovač pochválí.

iFender ( 14. května 2021 17:31 )

Jestli si je tak jisty a je cisty tak proc nejde k soudu hned a vyckava na "nejakou protistranu" s cim prijde.Jako kdyby se neceho obaval.Jestli trpi cela rodina jak rikal tak neni na co cekat.Podivne......

wenzel trousil ( 14. května 2021 17:15 )

Astra je jeden smejd, Sputniku je nekolik a jeden lepsi nez druhej..Proto snim ockuje pulka sveta,,,jenom HaWloidi veri ze odmitanim SPutnika se jim povede Rusko znicit!! Slovaci zacinaji ockovat Sputnikem!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa