Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkování pro všechny dospělé se blíží: 10 klíčových otázek a odpovědí

  • Autor: ČTK,sim - 
    16. 5. 2021
    05:00

    V Česku se očkuje téměř pět měsíců. »Včeličku« proti covidu má už skoro 4,1 milionu lidí. A toto číslo se má opět zvýšit, od nedělní půlnoci se totiž mohou zaregistrovat už i lidé od 40 let. Kdy přijdou na řadu další věkové skupiny a kdy děti? Blesk přináší odpovědi na aktuální otázky k vakcinaci.

    Vládní rada pro zdravotní rizika rozhodla, že vakcínu proti covidu mohou dostat další lidé. „V noci z neděle na pondělí otevíráme registraci na očkování pro 40+. Doufáme, že tahle silná generace zareaguje ještě rychleji, než zatím rekordní 45+,“ napsal na sociální síť premiér Andrej Babiš (66, ANO). Skupina 45+ se otevřela před týdnem.

    Všichni před létem

    A předseda vlády také ve svém asi patnáctiminutovém prohlášení na sociální síti facebook oznámil, že se chystá spuštění registrace pro všechny další skupiny, které tu možnost dosud neměly. „V nižších věkových kategoriích nám bohužel klesá zájem o očkování a já bych chtěl všechny požádat, aby se nechali očkovat a mohli jsme žít bez restrikcí a dalších omezení,“ řekl Babiš. Podle něj se lidé nad 16 let budou moci hlásit od června. Jeho slova potvrzuje i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO). „Od června otevřeme očkování pro všechny skupiny,“ řekl minulý pátek šéf rezortu.

  • 1.Jaké věkové skupiny se mohou v Česku nechat očkovat?

    Žádat o vakcínu proti covidu může od letošního ledna celkem pět věkových skupin. Tou první byla skupina 80 let a starší, v březnu se mohli o termín přihlásit lidé nad 70 let a starší včetně chronicky nemocných, a v dubnu se pak spustila registrace osob starších 55 let. Od nedělní půlnoci si termín mohou zarezervovat lidé starší 40 let.

  • 2.Kdy se dostane i na další skupiny?

    Věková skupina 40+ je bude podle Babiše poslední s přednostní rezervací, pak už by vakcinace měla být přístupná pro všechny. „Chceme do konce května otevřít všechny věkové kategorie 40 plus a pokud tohle proběhne, tak očkování od prvního června možná otevřeme pro všechny,“ řekl před 14 dny v rozhovoru pro Blesk Andrej Babiš s tím, že od června se to má týkat už zbytku a to kategorie ve věku od 16 let.

  • 3.Budou se očkovat i děti mladší 16 let?

    Zatím stát uvažuje o otevření očkování osob straších 16 let. Jestli vakcinace bude povolena i u dětí, zatím není jasné. Podle předsedy České vakcinologické společnosti a epidemiologa Romana Chlíbka to ale bude nutné. „Domnívám se, že nejdříve na podzim letošního roku, případně počátkem nového roku,“ řekl Seznam Zprávám.

    Podle epidemiologa Romana Prymuly bude do budoucna nutné, aby do očkování byly zapojeny děti, jinak se nevytvoří tzv. kolektivní imunita. Děti mají až na výjimky lehký průběh nemoci a jejich očkování je klinicky zásadní. „Daleko důležitější je z epidemického hlediska, protože navodit tady situaci, aby ten virus necirkuloval, a vytvořit kolektivní imunitu pouze naočkováním dospělých úplně nejde,“ řekl Prymula s tím, že aktuálně probíhají celosvětově studie, od jakého věku by se děti mohly nechat očkovat. 

  • 4.Kde všude se vakcína podává?

    Sérum proti koronaviru mohou zájemci dostat buď u svého praktického lékaře (zapojeno kolem 3,5 tisíce ordinací), nebo v očkovacích místech (nemocnice, velká a malá vakcinační centra), kterých jsou stovky. Každý si sám zvolí, kde si nechá látku dobrovolně vpíchnout. 

  • 5.Jaká séra mohou dostat?

    V Česku jsou schválené a používají se vakcíny od čtyř farmaceutických firem. Tři z nich jsou podávány dvěma dávkami (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna). Jenom jedno sérum si vystačí s jednou dávkou (Johnson & Johnson).

    Předseda vlády řekl, že vakcíny budou rozděleny na ty pro praktické lékaře a na ty pro očkovací centra. „Látky jako Moderna, AstraZeneca a Johnson budou určeny jenom pro praktiky,“ řekl Babiš. 

    Na pomalé dodávky si totiž stěžovali sami praktičtí lékaři, Moderna k nim zamíří už příští týden Ve velkokapacitních centrech se tak potom bude podávat sérum od společnosti Pfizer/BioNtech.

  • 6.Musím se o vakcínu přihlásit?

    Každý kdo se chce dobrovolně nechat naočkovat, se musí zaregistrovat na webové stránce www.registrace.mzcr.cz nebo www.ceskoockuje.cz

    Zájem o očkování je malý, vláda by měla podle expertů zabrat na propagaci Zájem o očkování je malý, vláda by měla podle expertů zabrat na propagaci | Blesk:Slávka Červená

    Pokud máte nějaký dotaz k očkování, je možné zavolat na informační linku 1221, která je k dispozici každý den od 8 do 19 hodin.

    V ČR bylo k 10. květnu naočkováno 2 610 990 osob alespoň jednou dávkou vakcíny.

  • 7.Co musím při registraci dokládat?

    Nutné je mít u sebe svůj mobilní telefon, případně někoho z příbuzných či kamarádů (na ten přijde PIN1 pro registraci) a kartičku zdravotní pojišťovny. Do formuláře se vyplňují kontaktní údaje jako jméno a příjmení, adresa, email, číslo pojištěnce, občanství a u jaké zdravotní pojišťovny jste. Plus v jakém kraji chcete sérum dostat a v jakém zařízení.

  • 8.Jaký je nejbližší termín aplikace první dávky?

    Po vyplnění veškerých osobních údajů k registraci každému přijde na vyplněný mobil PIN2, po jehož vložení na webovou stránku je možné si vybrat konkrétní datum a časem vakcinace na předem označeném pracovišti. Termíny jsou volné v návaznosti na dodávky vakcín, v průměru od dvou až tří dnů po týden. Ve velkokapacitních centrech dostanete termíny rychleji, praktici se potýkají s komplikacemi v dodávkách vakcín. 

  • 9.Kdy dostanu druhou »včeličku«?

    Systém sám uživateli vybere druhý termín pro podání vakcíny. Od 10. dubna se tento interval prodloužil z 21 na 42 dnů. Ministerstvo k tomu přistoupilo po odborné diskusi epidemiologů a výrobců vakcín.

    Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) bude nutné proti covidu zřejmě za rok či rok a půl přeočkování. 

  • 10.Jaké jsou výhody vakcinace?

    Podle předsedy vlády, čím dříve se více lidí nechá očkovat, tím dříve mohou opatření skončit. „Očkování je dobrovolné, je důležité a je to absolutní výhoda pro návrat do normálního života,“ řekl Babiš. Podle ministra zdravotnictví tím lidé mohou například získat výhodu pro cestování do ciziny, nebo pro vstup na kulturní nebo sportovní akce, aniž by museli mít negativní test.

    Video  Rozvolňování v Česku: „Klesáme stabilně, ale pomalu,“ říká Levínský. A zmínil nepřijatelné riziko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

     

kettler ( 16. května 2021 21:50 )

Ne jak, on je!

yaaro ( 16. května 2021 17:51 )

K vakcíně by měla být i sleva na závěť i když pokud vyhrají Komunisté (piráti). Tak už nebude co odkazovat.

EU Commissioner ( 16. května 2021 14:50 )

Druhořadá herečka Chelsea Handler(45), známá svojí nenávistí vůči Trumpovi, říká, Že se cítí špatně, a ohluchla na jedno ucho Po vpíchnutí druhé dávky Moderny . "Ok, tak jsem dnes dostala svou druhou vachšínu Moderna a cítím se opravdu špatně a je to teprve čtyři hodiny a já jsem hluchá na jedno ucho," řekla Handler na jejím Instagramu na čtvrtek.

EU Commissioner ( 16. května 2021 14:42 )

Každý si sám zvolí, kde si nechá americký jed dobrovolně vpíchnout.

marais ( 16. května 2021 12:56 )

U očkování mi vadí, že neberou zřetel na váhu očkovaného, prostě i malé ženě dají dávku jako 100kilogramovému chlapovi a pak se diví, že je jí špatně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa