Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policista Chauvin je vinný za smrt George Floyda: Rozsudek padl po 11 hodinách radění poroty

Autor: rix - 
20. dubna 2021
23:34

Porota vynesla rozsudek v procesu s Derekem Chauvinem, bývalým policistou obviněným z vraždy George Floyda loni v květnu. Chauvin (45) byl obviněn z vraždy druhého a třetího stupně a zabití druhého stupně. Šestačtyřicetiletého afroameričana zaklekl při zatýkání, ten poté zemřel. Pořízený videozáznam vyvolal v USA masivní vlny protestů. Během soudu byly v Minneapolis aktivovány tisíce policistů a příslušníků Národní gardy.

Jedenáct hodin rozmýšlela dnes porota o tom, zdali Derek Chauvin zavraždil George Floyda. Dospěla k verdiktu, že policista je vinen z vraždy druhého a třetího stupně a zabití. Hrozí mu až 40 let vězení.

Dvanáctičlenná porota shledala Chauvina trestně odpovědným za smrt Floyda v loňském roce poté, co tři týdny posuzovala výpovědi 45 svědků, včetně kolemjdoucích, policejních úředníků a lékařských odborníků. Porotci zahájili jednání v pondělí, uvedla agentura Reuters

Před soudní budovou se sešlo více než 100 reportérů a malý počet aktivistů ze sousedství, aby si verdikt vyslechli.

Floydova smrt v loňském roce podnítila protesty proti rasismu a policejní brutalitě v mnoha městech ve Spojených státech a po celém světě. Soudní budova v Minneapolisu byla obklopena vysokými barikádami a střežena jednotkami národní gardy. 

mafra ( 21. dubna 2021 08:27 )

Kdyby ho osvobodili,tak Amerika půl roku hoří a vyrabovanej obchodů jsou tisíce.

gabreta ( 21. dubna 2021 07:05 )

čekal snad někdo jinej rozsudek, v týhle době?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání