Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zodiac vraždil i děti! Šifru, která by mohla vést k dopadení, stále nerozluštili

Autor: DH - 
20. dubna 2021
17:41

Je jen málo tak slavných sériových vrahů, kteří nebyli nikdy dopadeni. Kalifornie má svoji temnou legendu zhmotněnou ve zločinci, který si přezdíval Zodiac. Jeho cílem se stávali především mladí lidé, motiv ovšem dodnes není zcela jasný. Policie mu oficiálně připisuje sedm obětí a do dnešního dne existovalo až 2500 podezřelých.

Sériový vrah přezdívaný Zodiac začal řádit na konci 60. let minulého století prakticky po celé severní Kalifornii. Nikdo nevěděl proč, ani jak si vybíral své oběti. Jisté je, že prvními oficiálními zavražděnými byli David Faraday (†17) a Betty Lou Jensenová (†16), takřka ještě děti. Právě oni definují jeden společný jev obětí Zodiaca. Většinou se totiž jednalo o mladé lidi.

Policie oficiálně přisuzuje Zodiacovi sedm obětí, z nichž dvě útok přežily. Pro legendárního sériového vraha ale byly charakteristické dopisy pro novinové plátky a také policii, ve kterých se doslova chlubil 37 oběťmi. Důkazy, že zabil tolik lidí, ovšem policii chybí. Vyšetřovací spis proti němu dodnes vede FBI, okresní policie v Napě či Solanu a policisté v San Franciscu, Benicii, Riverside či Valleju.

Zodiac proslul i svými šiframi, které rozesílal policejním stanicím a ve kterých údajně ukrýval nápovědy k jeho dopadení. Podle odborníků si tak zvyšoval sebevědomí a upevňoval si pocit, že má nad vyšetřováním jistou kontrolu. Zodiac byl podle svých šifer mimořádně inteligentní, na většině pracovali ti největší odborníci z FBI i CIA. Zajímavostí je, že jedinou šifru odhalil manželský pár, který se zabýval hádankami a úlohu viděli v novinách. Zodiac se v šifrované části zprávy přiznává k tomu, že miluje zabíjet lidi jako zvířata.

Vzhledem k obřímu rozsahu pátrání a nespočtu falešných či podnětných tipů měla policie přibližně 2500 různých podezřelých, což je neuvěřitelně vysoké číslo i na tak rozsáhlý případ. Mezi ty nejpravděpodobnější osoby, které mohly být Zodiac, patří především Richard Gaikowski přezdívaný Gyke. U jeho osoby sedí jak porovnání s podobiznou Zodiaca, tak i značná shoda písma. Bohužel, policie neměla dosud šanci porovnat DNA Zodiaca a Gaikowskiho. V roce 2013 nicméně policie získala lepší vzorek, a tak k porovnání možná brzy dojde. Gaikowski zemřel v roce 2004 na rakovinu plic. Byl silným kuřákem. Oběti mimo jiné vypověděly, že Zodiac silně zapáchal kouřem.

Případ vyšetřování vražd Zodiaca byl uzavřen už v roce 2004, nicméně policie v San Franciscu jej znovu otevřela o tři roky později a dosud vyšetřování stále probíhá. Klíčem by mimo jiné mohla být i šifra z dopisu, který vrah poslal přesně před 51 lety. Dvacátého dubna roku 1970 obdržela policie psaní, ve kterém mimo jiné stojí „moje jméno je:“ a následuje šifra. Tu ovšem dodnes nikdo nerozluštil. Na motivy legendárního vraha byly natočeny hned dva filmy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání