Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bankéř si chtěl na zahradě postavit bungalov. Při výkopových pracích objevili palác z 13. století

Autor: shp - 
26. března 2021
18:57

Někdejší bankéř Charles Pole (81) z anglického Somersetu se nestačil divit, když začaly na jeho pozemku výkopové práce kvůli vysněnému bungalovu, který si tolik přál. Když se začalo na jeho zahradě kopat, došlo k nečekanému nálezu. Dělníci objevili pozůstatky paláce z 13. století.

Charlesův sen o tom, že si nechá zbudovat bungalov a prodá svůj dům, se sesypal jako domeček z karet. Důchodce, který v minulosti pracoval jako bankéř, musí své plány odložit na neurčitě kvůli nečekanému nálezu na své zahradě.

Přezkoumání 700 let staré historické budovy nálezu ho podle webu Daily Star může stát v přepočtu až více než 450 tisíc korun. A to je opravdu obrovský a nevítaný zásah do jeho rozpočtu. Nic jiného mu ale nejspíš nebude zbývat. Stavba bungalovu je tak v nedohlednu.

Zaplatit musí více než 450 tisíc korun

Když dělník viděl pozůstatky, bylo mu přikázáno přestat. Bylo to velké překvapení. Bylo vzrušující slyšet, že místo prací obsahuje něco se skutečným významem, ale prozkoumání mě bude stát kolem 450 tisíc,“ prohlásil Charles.

Pozůstatky stavby, které byly objeveny, vypadají skutečně jako základy biskupova paláce. Ten byl postaven v 13. století. Zhruba o pět století později se zřítil. Podle mluvčího z Southwestského fondu dědictví jde o nález nesmírné kulturní hodnoty.

Základy biskupova paláce

Domnívají se, že jde o část původních základů komplexu biskupova paláce. Pozůstatky budovy jsou jasně středověkého data a ukazují dvě fáze vývoje na staveništi,“ prohlásil mluvčí. Charles je tak nyní nadšen i zarmoucen zároveň.

Video: Palác Fénix

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi