Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědci z ČVUT vyvíjí unikátní čističku vzduchu, zničí i covid. S novým typem filtru jsou první na světě

Autor: ČTK - 
16. března 2021
13:30

Na filtračním materiálu, který lze sterilizovat elektrickým proudem, se zakládá koncept čističky vzduchu vyvíjené na ČVUT. Nový typ může mít v budoucnu využití v systémech klimatizací a ventilací budov i v hromadné dopravě. Podle tvůrců má čistička pomoci k ochraně proti virům, včetně koronaviru. Výhodou je, že se zařízení obejde bez UV zářičů. Na novém řešení pracovali výzkumníci z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické (FEL).

Radovan Suk z oddělení vnějších vztahů FEL uvedl, že to, že se zařízení obejde bez UV zářičů tvořících základ stávajících komerčních řešení, patří k hlavním přínosům. „Čističky vzduchu s UV filtry jsou sice účinné a osvědčené, zároveň ale představují v případě nesprávné aplikace a servisu nebezpečí pro živé organizmy,“ uvedl.

Zničí covid

Nový koncept čističky vzduchu využívá opakovaně použitelný filtr, o kompozitním materiálu tvořeném uhlíkovou textilií, nanotextiliemi a elektrodovým systémem vědci informovali v létě. Podle odborníků lze díky konstrukci materiálu při sterilizaci elektrickým proudem o nízkém napětí 12V dosahovat podle potřeby teploty 100 stupňů. Taková teplota během 15 minut spolehlivě eliminuje například právě virus SARS-CoV-2.

Vedle filtrační vložky pro individuální ochranu dýchacích cest v podobě roušek či polomasek sterilizovatelných elektrickým proudem vědci rozvíjeli koncept filtru, který by šlo využít při kolektivní ochraně proti virům. Právě taková je filtrační nanotextilie, umístěná na vhodném filtračním substrátu doplněném o elektricky vyhřívanou strukturu.

Připojením elektrického napětí začne materiálem procházet elektrický proud a materiál se ohřeje na potřebnou teplotu sterilizace. Zástupci ČVUT uvedli, že dosud není známo, že by podobný koncept vznikl na některém z jiných pracovišť ve světě.

Samotný koncept výkonného filtru je podle ČVUT přihlášen k patentové ochraně a také testován v nezávislé laboratoři v zahraničí. Práce na nové čističce stále pokračují.

Video  Otevření nové laboratoře virtuálního plánování na ČVUT. (2018)  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa