Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vouchery do lázní pro unavené lékaře. Maláčová tasila další bonus za nasazení během pandemie

Autor: Jakub Veinlich - 
16. března 2021
05:30

Minulý týden obletěla sociální sítě fotografie vyčerpané sestry z ARO z Oblastní nemocnice v Příbrami.  Se silami na dně padla k zemi. Obrázek posledních dní, který je k vidění ve všech koutech republiky. Lékaři i zdravotnický personál bojuje vyčerpávající bitvu s covidem-19 nepřetržitě už rok. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jim chce proto mimo slíbených finančních odměn dopřát také, až vše pomine, prostor k regeneraci a načerpání nových sil.

„Ano, i toto je boj s koronavirem. Nejen psychické, ale i fyzické vypětí na hranici lidských sil. Prosíme všechny „hrdiny“, kteří ignorováním vládních opatření bojují proti systému a vládě, aby si uvědomili, že tím, komu ubližují, jsou ve finále zdravotníci, kteří v práci nechávají kus sebe, aby bojovali o životy lidí s koronavirem,“ apeluje na veřejnost příbramská nemocnice.

Až vše opadne, nebudou se sice lékaři muset v takové míře starat o rizikové pacienty s koronavirem, ale hrozí další nápor kvůli dosud odkládaným operačním zákrokům či kontrolám. Aby se mohli lékaři alespoň trochu „nadechnout“, chtěla by jim ministryně práce a sociálních věcí dopřát vedle schválených odměn také čas na regeneraci.

„V tuto chvíli jdeme cestou motivace. Jdeme cestou mimořádných odměn a v momentě, kdy bude ta situace stabilizovaná, tak si myslím, že ta debata se povede,“ je přesvědčená Jana Maláčová. V Epicentru Blesk Zpráv naznačila, že by Česko mohlo jít cestou našich západních sousedů. „Jak sleduji situaci v Německu, tak si myslím, že bychom se měli bavit o speciálním poukazu na týden do lázní,“ dodala představu, jak lékařům poděkovat a zároveň trochu ulevit.

Rozhodující ovšem bude, jak se k případné podpoře postaví ministerstvo zdravotnictví, pod které lékaři spadají, a popřípadě ministerstvo pro místní rozvoj, které rozhoduje o voucherech do lázní, tak jako například v první vlně koronaviru.

„Pokud to navrhnou, určitě to podpořím,“ našla spojence Maláčová ve své stranickém šéfovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi.

Video  Maláčová o covidu: Všichni máme nervy nadranc! Co řekla o penězích, rozvolnění či podvodech firem?  - Jakub Veinlich/Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jak ale zjistily Blesk Zprávy, tím zatím podpora podobného programu končí. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na dotaz redakce neodpověděla.

Vicepremiér pro ekonomiku Karel Havlíček si prý ještě počká. „Zatím nevím, jde to za ministrem Blatným,“ reagoval Havlíček pro Blesk Zprávy. Ministerstvo zdravotnictví zatím na dotaz nereagovalo.

Zdrženlivá je pak k návrhu Maláčové také opozice. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je přesvědčená, že žádná mimořádná odměna nedokáže nahradit úsilí a rozsah pomoci nejen lékařů, ale i sester a dalšího personálu.

„Nebýt jejich ohromného nasazení, zvládáme epidemii ještě hůř. Zejména by ale měli dostat odměny, které si zaslouží včas. A ne až po mnoha měsících a mnohem později, než dostali nehorázně vysoké odměny úředníci ministerstva financí!“ naráží Pekarová Adamová na odměny nejen pro náměstky Aleny Schillerové, které dosahují až do výše 715 tisíc korun.

Podle Pekarové Adamové je navíc potřeba také odměnit dobrovolníky, kteří v nemocnicích nyní pomáhají. TOP 09 proto připravila speciální program. „I oni si zaslouží odměnu,“ dodala. 

I místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová je přesvědčena, že by lékaři a další zdravotnický personál včetně sester a dalších měli především dostat zaplaceno za své úsilí v boji s pandemií. „Za všechnu práci a přesčasy, včetně rizikových příplatků,“ apelovala Richterová na vládu. 

Dotace na odměny 

Kvůli odměnám pro personál se musí nemocnice přihlásit do dotačního programu. Čas mají na webových stránkách ministerstva zdravotnictví až do 9. dubna. 

Za krajské a obecní zdravotníky mají hromadně žádat jejich zřizovatelé, státní dostanou peníze z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Na odměny zdravotníků v nemocnicích je podle ministerstva financí vyčleněno 12 miliard korun, mají je dostat s výplatou nejpozději v květnu. O odměnách pro zdravotníky mimo nemocnice jedná ministerstvo zdravotnictví se zdravotními pojišťovnami.

Video  Zeman: Zdravotníci odvádějí nadprůměrný výkon, odměny si zaslouží  - Blesk
Video se připravuje ...

Podmínkou pro žádost je, aby šlo o lůžkové zařízení, které má smlouvu s alespoň jednou zdravotní pojišťovnou. Základní výše odměny je podle materiálu až 75.000 korun hrubého při celém úvazku pro zdravotníky a 30.000 korun hrubého pro nezdravotnické. Náleží jim jednou za celé období od loňského října do letošního února, odvíjet se bude od počtu odpracovaných hodin.

deratizater ( 16. března 2021 09:07 )

Dobro.serka Maláčová za chvílí v těch svých nekonečných soc.dávkách prošustruje i Karštejn s korunovačními klenoty

Andrejko Bures ( 16. března 2021 06:41 )

A slevovy kupon do Alzy nebude?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa