Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odboráři chtějí konec Schillerové kvůli milionům na odměnách pro náměstky. Ta zmínila stříbro

Autor: Jakub Veinlich - 
15. března 2021
14:30

V době, kdy lidé přicházejí kvůli koronaviru o značnou část příjmů a lékaři čekají na odměny za předešlé zvládnutí boje s virem, si rozdělili vysoce postavení úředníci ministerstva financí vysoké odměny. Podnikatelské odbory proto napsaly šéfce státní kasy Aleně Schillerové (za ANO) otevřený dopis, ve kterém ji vyzývají, aby vyplacení odměn zrušila a navíc sama rezignovala na křeslo ve vládě.

Ministerstvo financí loni rozdělilo mezi 44 vysoce postavených úředníků na odměnách 11,5 milionu korun. Z toho dva náměstci ministryně loni získali 715 000 korun každý a další čtyři přes 400 000 korun. Informace o odměnách přinesly Hospodářské noviny (HN), které se dotazovaly na ministerstvu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Když nechtějí úřady informace zveřejnit hned, často odkazují na takzvanou „sto šestku“. Tedy číslo zákona, na základě kterého musejí informace podat.

„Takto si stát, ministerstvo financí, představuje sdílení nákladů boje s covidem-19? Solidarita státu se souženou společností je nulová,“ kritizovala ministerstvo financí za vyplácení odměn hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Upozornila mimo jiné na to, že peníze dostali úředníci v době, „kdy zhruba sedmina ekonomiky musela v boji proti pandemii zavřít své provozovny a minimálně další sedmina byla nepřímo preventivními zásahy státu dost výrazně omezena,“ dodala pro HN.

Video  Další spor ve vládě? Schillerová se brání dalšímu rouškovému. A kdy byla naposledy u holiče?  - Blesk
Video se připravuje ...

Nespokojení jsou také zástupci podnikatelských odborů, proto Schillerové zaslali otevřený dopis, ve kterém ji vyzývají k odchodu. Nejdříve ale vicepremiérce připomněli její často upravený účes a prezentaci na sociálních sítích.

„S jistou mírou pochopení bychom přijali informaci, že jste vyplatila odměnu své kadeřnici a fotografovi. Sice jsou to obory, kterým jste zakázali pracovat, ale asi jste nějak zákazy obešla, a to není předmětem našeho dopisu. Pravděpodobně jsou to živnostníci, a o tom, že odvádějí velmi dobře svoji práci, nás všechny Vy osobně dennodenně přesvědčujete na sociálních sítích,“ píší v úvodu odboráři - dodejme, že Schillerová trvá na tom, že úpravy svého zevnějšku zvládá sama.

Ministryně Schillerová má nicméně skutečně na svých profilech na sociálních sítích téměř denně přidanou novou fotografii či video.

Odbory: Paní ministryně, odstupte

„Velmi důrazně protestujeme proti statisícovým odměnám pro náměstky a ředitele sekcí na vámi řízeném ministerstvu financí,“ ohrazují se odboráři, že právě kvůli aparátu ministerstva financí skončil obor maloobchodu a služeb v krizi.

„Ministerský aparát pod vaším vedením nebyl schopen za rok trvání koronakrize vytvořit srozumitelný, transparentní a spravedlivý model podpory postiženým živnostníkům a malým podnikatelům, tedy občanům, kterým vaše vláda vzala práci,“ kritizují odboráři úřad Schillerové - i za to, že nedokázal podle nich podnikatelům zajistit dostatečné kompenzace.

Schillerová by podle nich měla skončit ve vládě. „Podnikatelské odbory žádají, abyste zrušila veškeré odměny úředníkům za loňský krizový rok, a abyste okamžitě rezignovala, protože jste podle všeho porušila principy dobré správy svěřených prostředků,“ končí dopis, pod kterým je za podnikatelské odbory podepsaný jejich předseda Radomil Bábek, který patří mezi tradiční kritiky vlády Andreje Babiše (ANO).

Schillerová: Rodinné stříbro je třeba zaplatit

Vicepremiérka a ministryně financí si ale za odměnami stojí. Podle svých slov je navíc hrdá, že pro resort pracují takto špičkoví ekonomičtí a právní odborníci. O rezignaci se ve své redakci pro Blesk Zprávy vůbec nezmínila. Co však považuje za důležité, je udržet si kvalifikovaný personál, který je podle Schillerové ale potřeba zaplatit.

Video  Schillerová v autě bez připoutání: Přiznala chybu za pás. Jela kontrolovat ceny respirátorů.  - Twitter - A. Schillerová
Video se připravuje ...

„Je nutné si uvědomit, že pracovní trh je stále velmi konkurenční prostředí, kde se úspěšné strategie na finančních trzích, v miliardových soudních sporech, daňových otázkách nebo v nejvyšším managementu v bankovnictví neodměňují ve statisících, ale v milionech korun. Pokud si má stát své rodinné stříbro udržet, musí ho umět odměnit,“ reagovala ministryně.

Odměny za mimořádné pracovní nároky

Vicepremiérka a šéfka státní kasy hájí výši odměn nejen pracovním nasazením dotčených pracovníků, ale také tím, že celkové náklady na mimořádné odměny klesly na ministerstvu od loňského roku o 39 %, protože resort upustil od plošného odměňování.

„Pro ministerstvo financí pracují špičkoví ekonomičtí a právní odborníci, díky jejichž zkušenostem a praxi Česká republika šetří miliardy korun ročně,“ hájila Schillerová výši odměn. Jako příklad uvedla více než 90procentní úspěšnost při zastupování státu v mezinárodních arbitrážních i vnitrostátních soudních sporech.

Odměny ministryně udělila také s ohledem na mimořádné pracovní nároky související s epidemií nemoci covid-19. „Z celkového počtu všech vládních zákonů zmírňujících dopady krize vyvolané novým koronavirem jich ministerstvo financí zpracovalo jednu třetinu,“ dodala Schillerová pro Blesk Zprávy.

Hospodářské noviny připomněly, že plat náměstka se pohybuje kolem 150 000 korun měsíčně, přičemž tabulkový základ je 60 000 korun, k němuž se přidává osobní ohodnocení a příplatek za vedení.

Video  Dlouhý o ztrátě pracovních návyků: Sám přiznal home office. Od března by rozvolňoval.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Manowar ( 16. března 2021 07:33 )

Úředníci vykonávají pouze svoji práci,takže není důvod,aby za to dostávali odměny.

UFO1 ( 16. března 2021 05:45 )

U nás jsou úředníci vybírání dle něčeho jiného,než dle pracovních kvalit,jsou to poslušně ovečky bez mozku,které na pokyn šéfa provedou každou lumpárnu

UFO1 ( 16. března 2021 05:43 )

Ája rozdává jak Bureš narizuje

kecamaprotiviru ( 16. března 2021 01:23 )

takovými kecy ohajoval Nečas prachy pro Nagyovou.

panda82 ( 15. března 2021 18:52 )

Odbory to chtějí na místě, takže jsem pro, nemá tam co dělat,rozhazuje z cizího a to těm náměstkům není divné, že ke svým velkorysým platům dostanou cca na měsíc 70 tisíc kde se to stříbro projeví u lidí, absolutně znevážená koruna

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa