Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček chce lockdown ČR o týden déle. Co říká na „zakleknutí“ policie na lidi bez roušek?

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. března 2021
14:55

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by měla stávající opatření, vyhlášená na tři týdny a končící nedělí, pokračovat alespoň o týden déle. Hamáček míní, že se lockdown Čechů v okresech osvědčil, rozvolnil by leda omezení pohybu lidí během volného času v rámci hranic katastru obce. Hamáček okomentoval při dotazu Blesk Zpráv i incidenty mezi policií  a lidmi, kteří si odmítají nasadit roušku či respirátor.

„Já vás chci ujistit, že nikoho z nás ta opatření nebaví. Já bych také jel rád za svými příbuznými na návštěvu, ale neudělám to, protože mám obavy o jejich zdraví,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při pondělní tiskovce v Lidovém domě.

Co se týče omezení cest mezi okresy, podporoval by Hamáček prodloužení o týden. Uvolnil by maximálně rozvolnění volnočasového pohybu mimo katastrální území obce. „Z mého pohledu ta situace není tak dobrá, abychom nějak masivně rozvolňovali. Já bych ta opatření ještě o týden prodloužil,“ vzkázal Hamáček.

Tři týdny lockdownu Čechů v okresech končí v neděli 21. března. Hamáček je pro prodloužení alespoň do 28. března. O týden později pak následují Velikonoce.

Velikonoce? Nějaká opatření budou, míní Hamáček

A právě na letošní Velikonoce dostal Hamáček od novinářů dotaz také. Již ty minulé ostatně byly poznamenané pandemií covidu-19. A mnohé naznačuje, že ani letošní Velikonoce nebudou zdaleka takové, jaké je známe z minulosti - včetně pomlázky a koledováním u rodin či sousedů.

„Já si nemyslím, že je rozumné teď zase vytvářet ve společnosti různá očekávání. Ministerstvo zdravotnictví musí navrhnout postup, vláda se na něm buď shodne, nebo neshodne. Čísla klesají, ale neklesají rychle, nějaká forma opatření se dá očekávat i o Velikonocích,“ vzkázal Hamáček. „Čím razantnější ta opatření jsou, tím rychleji zafungují,“ věří stále vicepremiér.

Opatření jsou třeba dál. Hamáček vysvětluje, proč

„Ta čísla jsou lepší, než jsme zažívali v posledních týdnech,“ uvedl Hamáček k aktuální pandemické situaci.

Děkoval občanům, že dodržují opatření. „Opatření pomalu přinášejí efekt, nicméně ten pokles není tak rychlý, jak jsme si možná přáli. Křivka pomalu klesá, co zatím neklesá je obsazenost nemocnic, tudíž se ukazuje, že je potřeba v těch opatřeních pokračovat,“ poznamenal v době, kdy je v nemocnicích hospitalizovaných 8362 nakažených lidí.

„Už teď je evidentní, že po konci toho třítýdenního opatření bude třeba nějakým způsobem v těch opatřeních pokračovat. Čeká nás samozřejmě debata, jak dál s nouzovým stavem,“ podotkl Hamáček.

Nouzový stav byl prodloužen do 28. března, Hamáček na tiskovce opět zaryl do opozice, která si ve Sněmovně vynutila skončení předchozího stavu nouze.

Střety policistů a lidí bez roušek: Hamáček je chce prověřit, za policisty stojí

Nadále přitom platí i povinnost nosit na veřejnosti roušky či respirátory, na frekventovaných a vyjmenovaných místech jako obchody či MHD pak pouze respirátory. Jenže někteří Češi se tomuto dál podvolit odmítají. A to i v případě kontroly policejní hlídkou.

O víkendu tvrdě srazil policista mladíka kvůli nenasazené roušce v Českých Budějovicích. Na videích, která prolétly českými sítěmi, jsou i zásahy proti muži v Uherském Hradišti a ženě v Ostravě - opět odmítajících spolupráci s uniformovanými strážci zákona, kteří dělali jsou práci.

Dotyční se jim odmítali legitimovat a nasadit si roušku či respirátor. „Jak státní, tak městská policie musí postupovat podle zákona, současně občané musí dodržovat zákony, to je ta základní premisa a pokud kdokoliv z této premisy někam uhne, tak musí být potrestán. To znamená ty zásahy městské a státní policie jsou samozřejmě prověřovány,“ podotkl Hamáček při dotazu Blesk Zpráv.

„Já samozřejmě stojím o to, aby se každý takovýto zásah prověřil, aby v případě, že dojde k nějakému porušení zákona, aby to bylo potrestáno, ale dokud nebude těm policistům cokoliv prokázáno, tak za nimi plně stojím,“ pokračoval Hamáček.

Video  Police v Ostravě spoutala na zemi ženu, která se chovala arogantně, a odmítala si nasadit respirátor. Všemu přihlížela její malá dcera (5)  - Facebook -
Video se připravuje ...

Žena v Ostravě: Policistům se nedivím, vzkázal Hamáček

V Ostravě-Porubě je zásah proti 30leté ženě, kterou policisté ve spolupráci se strážníky zpacifikovali, přitiskli na zem a spoutali, zatím považovaný za oprávněný, upozornil Hamáček.

„Já když jsem viděl to celé video, tak se otevřeně těm policistům nedivím, protože oni čelili prostě verbálním útoků, provokacím. my máme takové specifikum, že prostě diskutujeme s policisty. Pokud se podíváme na západ od nás, mě by zajímalo, zda by takovou diskuzi naši občané vedli s policisty v Mnichově, nebo v Paříži, nedej bože ve Washingtonu. Na západ od nás platí to, že policista se respektuje a nějaké sáhodlouhé diskuze s policistou se nevedou, protože je to, jak se říká, rameno spravedlnosti. Akorát my máme to české specifikum, že tady z našimi policisty diskutujeme,“

Sebevražda v Praze: Dopis na rozloučenou se nenašel, potvrdil ministr

Hamáček na závěr tiskovky reagoval i na smutný případ muže, který se minulý týden zastřelil před ministerstvem zdravotnictví - a diskutující na sociálních sítích následně rozpoutali vlnu spekulací, zda šlo o souvislost s děním kolem pandemie covid-19, zhrzeného podnikatele, vyhozeného zaměstnance, nemocného člověka či jiný případ.

„Nemohu komentovat věc, kde probíhá policejní vyšetřování, každopádně co já vím, tak to vyšetřování stále nebylo uzavřeno, žádná příčinná souvislost jak s tou lokalitou, tak s epidemií prokázaná nebyla. Asi neprozradím nic tajného, když řeknu, že se zatím nenalezla žádná dokumentace nebo žádný dopis na rozloučenou, který by vysvětloval jednání toho člověka,“ uvedl Hamáček při dotazu Blesk Zpráv.

kapka6 ( 18. března 2021 10:09 )

Na veřejnost se v posledních týdnech dostalo několik případů zásahů strážníků a policistů, kteří zakročili proti lidem, již nechtěli uposlechnout výzev kvůli nenasazené roušce. Podle policejního prezidia je na každém příslušníkovi, jaký zákrok zvolí. Podle Novinkami osloveného právníka Jindřicha Rajchla však lze zákroky hodnotit jako nezákonné.

resty ( 16. března 2021 11:29 )

Pane Hamáčku vaše názory a odpovědí jsou tak stupidní až to hlava nebere.
Co přirovnávat jiné státy jak se tam chovají policisté pokud nejste slepý tak na jednoho občana nastartuje 6 policajtu kde seženete tolik policajtu na zbytek občanu
kteři toto opatřeni nedodržujou.Proč jste nezalehli Klause? Stále od vás slyšime jak jsou policajti vyčerpaní vždyť před koronou načerpali tolik sil chrapáním v autech hlavně na nočních směnach hlavně ti co dělají 24 hodin v kuse to většinou jezdí v dodávkách jeden provádí sil.kontrolu a zbytek chrape nebo si pouští filmy na mobilech.Vždyť krom Prahy nevidite pochůzkáře lide ani neví jakou mají policajti uniformu.Nevím za na pracovisti můžou použivat soukromé mobily asi ano my jsme vysílačky nevyfasovali.

viho ( 15. března 2021 20:16 )

Čínští soudruzi nadšeně oznámili, že prý nedávno objevili více než 20 nových koronavirů u netopýrů. Takže dokud bude svět tolerovat vládu čísnkých soudruhů, má se asi na co těšit...

kapka6 ( 15. března 2021 18:17 )

za chvíli bude povolán Komunista „mlátička“ Ondráček, má s třískáním lidí bohaté zkušenosti, a ten babochlap už by to měl zabalit...

nespokojeny ( 15. března 2021 18:07 )

Tomáš Cikrt:
„To, že se v tom plácáme už rok, ovšem není dáno tím, že nemáme vakcínu. Důvodem je to, že vláda, opozice i my, občané, jsme se s epidemií nedokázali správně vyrovnat. Snažili jsme se kličkovat tím naším českým způsobem a dopadlo to takto."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa