Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pacientům po koronaviru pomůže speciální trénink plic! Cviky sestavili lékaři z Olomouce

/
  • Po prodělané nákaze koronavirem vám lékař může předepsat plicní rehabilitaci, případně i léčebný lázeňský pobyt.
    16. března 2021 ● 05:00

    Únava, vyčerpání, dušnost a celkově snížená výkonnost jsou nejčastější následky prodělané infekce covid-19. Odborníci z Olomouce proto vytvořili sadu cviků, které vyléčeným pomohou dostat se zpět do formy. Toto cvičení může zabránit plicní fibróze a pozánětlivému ztuhnutí plic, které jsou vážnými komplikacemi u vyléčených z koronaviru.

    „U řady pacientů sledujeme po prodělané infekci změny na plicích, u 4 % pozorujeme výrazné snížení plicních funkcí,“ vysvětluje primář Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc MUDr. Milan Sova.

     

    Zároveň však dodává, že se postižené plíce daří dobře léčit. „Problém nastává ve chvíli, kdy se na plicích začnou vytvářet drobné jizvy a tkáň tuhne,“ popisuje Sova příčiny plicní fi brózy, která plíce poškozuje trvale. Z tohoto důvodu doporučuje všem, kdo covid-19 prodělali, začít se co nejdříve hýbat a posílit plíce správným dýcháním.

    3x týdně cvičit

     

    „Hodně lidí nedýchá správně, a to může zhoršovat tělesný výkon. Zároveň platí, že ke správnému dýchání nestačí posilovat pouze plíce, je třeba zaměřit se i na další části těla,“ vysvětluje přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace z FN Olomouc prof. MUDr. Eliška Sovová.

     

    Trénink radí lidem po koronaviru absolvovat minimálně 3x týdně a každý den jej doplnit o 30minutovou svižnou procházku nebo jinou vytrvalostní aktivitu. „Ti, kteří již prodělali covid-19 pouze s mírným průběhem nebo bez příznaků, mohou začít cvičit 14 dní po nemoci,“ doporučuje MUDr. Sovová, která je spoluautorkou brožury s cvičením pro pacienty po prodělání covidu-19.

  • 1.

    Pomalé šlapání na kole

    VÝCHOZÍ POZICE: Ležíme na zádech, páteř je napřímená, hlava v prodloužení páteře, bederní páteř se snažíme udržet na podložce, dlaně jsou vytočené vzhůru. Jedna dolní končetina je pokrčená, druhá natažená ke stropu, špička nohy je přitažená k tělu.

     

    PROVEDENÍ: Dolní končetinou se snažíme šlapat jako při jízdě na kole, pohyb provádíme pomalu a po celou dobu cvičení pravidelně dýcháme, postupně přibližujeme nataženou dolní končetinu k podložce, těsně nad podložkou se zastavíme a přes pokrčené koleno vracíme dolní končetinu zpět do výchozí pozice.

  • 2.

    Podřep s oporou

    VÝCHOZÍ POZICE: Postavíme se vzpřímeně s oporou o holi (popř. o opěrku židle, o stůl) a nohy rozkročíme na šířku pánve.

     

    PROVEDENÍ: S nádechem jdeme do podřepu, s výdechem se vracíme zpět do vzpřímeného stoje, stáhneme hýždě. Během podřepu si hlídáme rovná záda, zpevněné břicho, kolena nesmí předběhnout špičky a nesmí se vtáčet dovnitř. Po celou dobu cvičení pravidelně dýcháme.

  • 3.

    Posílení trojhlavého svalu pažního

    VÝCHOZÍ POZICE: Vzpřímený sed, horní končetiny připažené a lokty pokrčené do pravého úhlu, dlaně směřují k tělu. Mohou se použít i lehké činky.

     

    PROVEDENÍ: S výdechem propínáme lokty a horní končetiny mírně zapažíme, s nádechem vracíme zpět.

     

    Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky.

    Video
    Video se připravuje ...

    Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky. Pomohou proti covidu? PSP ČR

  • 4.

    Brániční dýchání vleže na břiše »KROKODÝL«

    VÝCHOZÍ POZICE: Uvolněně ležíme na břiše, horní končetiny jsou pod hlavou, dolní končetiny jsou roztažené, paty jsou vytočené k sobě.

     

    PROVEDENÍ: V pozici se volně prodýcháme asi 2 minuty.

     

    Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce.

    Video
    Video se připravuje ...

    Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce Markéta Volfová, Lukáš Červený

  • 5.

    Brániční dýchání vleže na břiše

    VÝCHOZÍ POZICE: Uvolněně ležíme na břiše, dlaně máme uložené pod pánví (»ruce do kapes«).

     

    PROVEDENÍ: Nádechy směřujeme do oblasti beder. Pozici prodýcháme asi 2 minuty.

  • 6.

    Brániční dýchání vleže na břiše »TYGŘÍK«

    VÝCHOZÍ POZICE: Ležíme na břiše, pravou horní i dolní končetinu pokrčíme, hlavu otočíme obličejem na stranu pokrčených končetin, levou dolní končetinu necháme nataženou, levá paže je položená na podložce za zády.

     

    PROVEDENÍ: Volně tuto pozici prodýcháme asi 2 minuty, poté stranu vyměníme.

Dnešní horoskopy