Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemocniční peklo: Zdravotníci v maskách trpí, u pětiny je posttraumatický stres, varuje studie

Autor: sova - 
13. března 2021
05:30

Více než pětina lékařů na celém světě trpí v důsledku boje s koronavirem posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Ukázala to studie vědců z Londýnské univerzity. Za syndromem zdravotníků s největší pravděpodobností stojí dlouhé šichty v přetížených nemocnicích v ochranných oblecích. Vedle PTSD se u nich ve velké míře kromě typických reakcí na traumatickou událost projevují také deprese. Informuje o tom například britský list Daily Mail.

Za výzkumem stojí experti z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM), která je součástí Londýnské univerzity. Depresí nebo PTSD podle šetření trpí v globálním měřítku zhruba 21 procent všech lékařů a zdravotníků.

Vzorek čítal celkem 100 tisíc pracovníků nemocnic z dvou desítek zemí, kteří pro účely studie uvedli podrobnosti týkající se jejich duševního zdraví. Samostatné bádání navíc odhalilo, že nějakou formou deprese trpí téměř dvě třetiny britského zdravotnického personálu.

Nejhůře jsou na tom zdravotníci v jihovýchodní Asii

Úzkostné projevy vykazovalo 22 procent lékařských pracovníků. Vědci pro tyto účely zkoumali údaje z 65 studií o duševním zdraví nemocničního personálu publikovaných během loňského roku.

Analyzovali čísla pocházející převážně z Číny, ale také ze zemí Blízkého východu, Evropy nebo Severní Ameriky. Nejvyšší míra projevů deprese je mezi zdravotníky ve státech jihovýchodní Asie (34,6 procenta). Následují země v jihoasijské oblasti (28,8 %), Evropě (22 %) a východě Asie (19,1 %).

Nejnižší úroveň příznaků deprese studie naměřily u lékařů a sester v Severní Americe (18,7 %).

Vědci: NHS je na pokraji krize

„Naléhavě je nutná odpovídající podpora v oblasti psychického zdraví pro zdravotnické pracovníky,“ uvádějí shodně autoři studie, Nathaniel Scherer z LSHTM a Jü-fej Li z Queen Mary University. Obě instituce spadají pod federální Londýnskou univerzitu.

Video  Blatný o testování: Firmy mají testovat své zaměstnance, ne je posílat, aby zabírali místa veřejnosti.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Ve čtvrtek se navíc v podobném duchu ozvali i vědci z University College London. Podle nich je britská Národní zdravotní služba (NHS) na pokraji krize duševního zdraví.

Michal Snobl ( 13. března 2021 10:39 )

Hysterií

Jirik-ta ( 13. března 2021 08:49 )

Jak se to projevuje?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa