Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kontroverzní ivermektin: Podávat pacientům ho chtějí lékaři v Thomayerově nemocnici v Praze

Autor: jza - 
11. března 2021
21:09

Rozporuplné reakce lidí i lékařů vzbuzuje lék ivermektin, o kterém se uvažuje jako o možném léku na covid-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) sám řekl, že by si jej nevzal. Některé nemocnice ho ale zkouší používat, počátkem týdne ho začali podávat pacientům v brněnské Fakultní nemocnici U svaté Anny, v Praze ho zatím chce vyzkoušet Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN).

V krčské nemocnici tento týden dostali dodávky léku pro stovku pacientů. „Lék ivermektin jsme se rozhodli zařadit do naší léčebné péče o covid pozitivní pacienty v jejich akutní fázi. Při jeho použití se však budeme výhradně řídit pokyny, které stanovil SÚKL,“ uvedl pro Blesk ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Přípravek někteří lékaři kritizují proto, že není dostatečně prokázáno, že ho lze používat k léčbě koronaviru. S tím souhlasí i ředitel FTN Beneš. „Na druhou stranu může mít tento lék určitý léčebný potenciál, a to zejména u pacientů v akutní fázi onemocnění. Uvidíme, jaké budeme mít s tímto lékem zkušenosti a jaký bude jeho výsledný efekt,“ doplnil.

Lék ještě nikomu lékaři ve FTN nepodali a k jeho užití bude v každém případě potřeba informovaný souhlas pacientů nebo jejich rodinných příslušníků.

U ivermektinu existuje i varianta určení pro zvířata a objevily se případy, kdy si je lidé sehnali a požadovali, aby je lékaři dali jejich příbuzným. Proti tomu se ohradila Fakultní Nemocnice Motol. „Pacienti FN Motol dostávají veškerou možnou lékařskou péči a všechny schválené humánní léky jsou v nemocnici dostupné. Žádné donesené veterinární přípravky pacientům podávané nejsou a nebudou,“ upozornila nemocnice v minulých dnech.

Podobnou zkušenost mají v FTN. „V současné době mi dokonce někteří lidé až vyhrožují kvůli tomu, že nedáváme našim pacientům ani veterinární formu léku. My každopádně zmíněný lék začneme našim pacientům dávat, ale za přesných pravidel a kritérií, která k tomu budou striktně stanovena,“ uvedl ředitel Zdeněk Beneš.

Čím se ještě léčí?

K léčbě covidu se tu nově používá přípravek bamlanivimab. Ten by měl potlačit lehké či středně těžké projevy nemoci. O podání musí vždy rozhodnout po pečlivém zvážení lékař. Dostávají ho typicky pacienti s dalšími závažnými onemocněními, například po transplantaci orgánů nebo s poruchou imunitního systému. „Aktuálně jsme tento lék v naší nemocnici aplikovali již ve více než devatenácti případech a zatím nikdo z pacientů nepotřeboval už další zdravotní péči v rámci hospitalizace,“ doplnil ředitel nemocnice.

Kromě toho lékaři ve FTN používají také tzv. antivirotika, která mají potlačit samotný virus, jako je remdesivir či favipiravir. K léčbě se také používá plazma lidí, kteří covid už prodělali. Většina hospitalizovaných pacientů potřebuje podávání kyslíku, u těžších případů se přistupuje k vysokoprůtokové kyslíkové terapii, v nejtěžších případech pak pacienti vyžadují plicní ventilátory nebo ECMO. „Nedílnou součástí léčby je prevence žilní trombózy a plicní embolie, pokud se na zhoršení stavu pacienta podílí i bakteriální infekce, tak podáváme antibiotika,“ dodal k léčbě covidových pacientů ředitel FTN Zdeněk Beneš.

Jinde se čeká na ministerstvo 

Další velké pražské nemocnice zatím lék ivermektin nepoužívají. „V současné době čekáme na oficiální stanovisko Ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a pojišťoven,“ uvedl mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Michal Schneider. Lék se nepoužívá ani v Ústřední vojenské nemocnici ani v Nemocnici Na Bulovce.

Ivermektin je přípravek proti parazitům, který se používá převážně u zvířat. V ČR není registrovaný. Část lékařských kruhů uvádí, že ivermektin pomáhá pacientům s koronavirem s těžším průběhem. Nemocnice u svaté Anny v Brně v uplynulém týdnu dostala 10 000 balení. 

deratizater ( 12. března 2021 03:32 )

Není ani jeden chemický lék který by neměl vedlejší účinky ,a ve volném prodeji by měly být všechny schválené léky a antibiotika kromě opiátů ať mají občani možnost se přeléčit sami pomocí příbalových letáků a informačních zdrojů fundovaných odborníků. Bezpečné antivírové léky které se vyrábějí desítky let jako Isoprinosine nebo Ivermektin v sobě mají potenciál i na Covid a ten je třeba využít.Jsou levné a vhodné na plošné nasazení a to určitě nějaký nesmírmě drahý americký lék není.

krapotkin ( 12. března 2021 02:09 )

Pak že Češi nejsou pokusní králíci vrahů v bílých pláštích.

nespokojeny ( 11. března 2021 22:13 )

Nechte to prosím už na ošetřujícím doktorovi a pacientovi, popřípadě na jeho zákonného zástupce. Neotravujte lidi, každý den s novými a novými názory.
Kolik je v ČR doktorů? To se budou postupně vyjadřovat všichni?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa