Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Antigenní testy v Praze: Volné termíny jsou až příští týden. Místa zabírají zaměstnanci

Autor: ČTK - 
10. března 2021
19:16

V Praze je k dispozici zhruba 5 400 míst na antigenní testování proti covidu-19 každý pracovní den, na příští dny jsou většinou obsazené. Volné místo se dá získat na bližší den jen v případě, že se někdo odhlásí. První volné termíny jsou v sobotu, častěji od úterý příštího týdne. Šest testovacích míst nemá termín volný do konce března. Pražané si mohou vybírat z 61 míst, otevřeno mají často i o víkendu a několik i ve večerních hodinách. Vyplývá to z rezervačních systémů jednotlivých odběrových míst na webu ministerstva zdravotnictví.

Testování veřejnosti na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění bylo umožněno v prosinci, mělo zabránit nákazám v rodinách během Vánoc. Od začátku února mohou lidé test podstoupit každé tři dny. Od minulého týdne začaly povinně testovat i firmy. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny na lidi před spuštěním povinnosti apelovaly, aby využívali spíše než testy pro samotestování stávající testovací místa a své závodní lékaře.

Firmy posílají zaměstnance do center

Některé firmy poslaly zaměstnance na testovací místa, čímž rychle zmizely volné termíny. Například v Liberci byl první volný termín v pondělí až za šest týdnů. Míst je přitom více než v lednu, například v Praze jejich počet stoupl z 37 na 61. Přibylo i několik u obchodních center, která mají kapacitu kolem 400 testů denně.

Vicepremiér Jan Hamáček (za ANO) dnes po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol situaci se zaplněnými testovacími místy vyřešit. „Celá řada firem si to vyložila tak, že naplno využívá kapacity systému antigenního testování pro veřejnost,“ řekl. Stát by podle něj například mohl přispívat občanům na nákup samotestů v obchodech či lékárnách podobným způsobem, jako přispívá firmám.

Síť odběrových center není možné podle dřívějších slov ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) rozšířit, neboť jsou často postaveny na spolupráci armády a zdravotníků v nemocnicích, které jsou přetíženy a navíc zapojeny do očkování.

Testuje se i na úřadech

Povinné testování musely firmy zahájit minulý týden. Velké nad 250 zaměstnanců měly s testováním začít ve středu a dokončit ho mají do 12. března. Střední podniky s 50 až 249 pracovníky s testováním měly začít v pátek. Od středy se povinnost týká i větších úřadů.

Situace s testováním v Praze je výrazně lepší než ve většině krajů. Na zhruba 1,32 milionu obyvatel má 60 odběrových míst, Středočeský kraj s 1,38 milionu lidí má poloviční počet míst, kde se dá test podstoupit. Lidé ze středních Čech ale často dojíždějí do metropole za prací, test tam tak také mohou podstoupit. V Moravskoslezském kraji připadá na 1,2 milionu obyvatel 20 testovacích míst a Jihomoravský kraj s 1,19 milionu obyvatel má 22 míst. V nejmenším Karlovarském kraji je 14 míst, stejně jako v Jihočeském a Libereckém. Nejméně míst má Vysočina (sedm), Pardubický kraj devět a Olomoucký deset.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa