Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékařky rok po jarní covidové apokalypse: Mrtvých rychle přibývalo. Nemůžeme se vzdát

Autor: Darina Jíchová - 
1. března 2021
12:47

Loni na jaře italští lékaři čelili apokalypse, kterou v zemi způsobila nákaza koronaviru. Tamní nemocnice se hroutily pod návaly nakažených, rostly počty zemřelých a lékaři si sahali na dno svých sil. Po roce na hrůzy počátku pandemie koronaviru v Evropě pro agenturu Reuters zavzpomínaly lékařky Laura Ricevutiová a Annalisa Malaraová.

Obě lékařky slouží v nemocnici ve městě Codogno, které leží v Lombardii, právě tento region patřil mezi ty nejzasaženější. Ricevutiová a Malaraová se shodly na tom, že když jim na jednotku intenzivní péče přivezli prvního pacienta s koronavirem, případ v nich vzbudil neblahou předtuchu. Tušily, že tato nemoc je nějakým způsobem jiná než ty, jakým svět čelil doposud.

Prvního pacienta poslali domů s antibiotiky

Italky tu noc vzaly osud do vlastních rukou, po jejich akci následovalo vyhlášení stavu nouze. Lékařky identifikovaly pacienta nula, prvního pacienta s koronavirem.

Jednalo se o osmatřicetiletého muže Mattia, který do nemocnice přišel 18. února s vysokou horečkou, kašlem a dušností, odmítl však být hospitalizovaný a lékaři na pohotovosti ho poslali domů s antibiotiky.

Ještě ten den večer se vrátil do nemocnice, jeho stav byl vážný a musel dostat kyslík, o dva dny později jeho manželka přiznala, že před několika týdny byl na večeři s kolegy, kteří se vrátili z Číny. Nicméně Mattia neodpovídal tehdejším parametrům, které by ho poslaly na testy na koronavirus, protože sám v Číně nebyl.

Po diagnóze koronaviru přišel lockdown

„Mnohokrát jsem musela vysvětlovat, proč chci pacienta testovat na koronavirus,“ svěřila se tisku Malaraová. „Já a doktorka Malaraová jsme se rozhodly porušit protokol a pacienta otestovat,“ navázala Ricevutiová, odebraný vzorek poslaly do laboratoře v Miláně. Ještě ten večer dostaly výsledky, test na koronavirus byl pozitivní.

„Nemohly jsme tomu uvěřit, myslely jsme, že koronavirus je v Číně, že je to vzdálený problém, který se nás netýká. Teď to ale bylo tady s námi. A zřejmě ne od 20. února, ale mnohem dříve,“ doplnila čtyřiačtyřicetiletá Ricevutiová. Od toho dne se Codogno, město s 15 tisíci obyvateli, stalo evropskou metropolí koronaviru, první červenou zónou, kde začal platit přísný lockdown.

Lékařky: Nemůžeme to vzdát

„Na začátku jsem doufala, všichni jsme doufali, že se virem nakazilo jen pár osob,“ připustila Malaraová.

„Ale po několika hodinách pohotovost doslova zaplavily davy lidí, kteří vykazovali stejné příznaky jako Mattia. A za pár dní se to šířilo celou naší populací,“ uvedla lékařka. Koronavirus způsobující nemoc covid-19 Itálii těžce zasáhl, od počátku pandemie se zde nakazilo přes 2,8 milionu lidí, na 95 tisíc pacientů nemoci podlehlo. To je druhá nejvyšší úmrtnost v Evropě, víc obětí má jen Británie.

Malaraová i Ricevutiová ještě rok od vypuknutí pandemie stále léčí případy koronaviru. „Je to naše mise, nemůžeme se vzdát. Den za dnem postupujeme vpřed, čelíme různým obtížím a změnám, které nám předkládá život. Potřebujeme k tomu mnoho fyzické i psychické síly,“ zakončila Ricevutiová.

Video  Dlouhý o ztrátě pracovních návyků: Sám přiznal home office. Od března by rozvolňoval.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa