Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolony vezou z přetížených nemocnic 25 pacientů. Může za kolaps i „zamořená“ věznice?

Autor: ČTK, vei - 
5. února 2021
12:40

Z přetížených nemocnic v Sokolově a v Chebu se dnes přesunou dvě desítky pacientů s covidem-19 do jiných nemocnic. Jde o pacienty se středním průběhem nemoci. Převezeni mají být do Prahy, Plzeňského a Středočeského kraje. Převozy pacientů jsou v kraji v poslední době běžné, nemocnice potřebují uvolňovat místa na intenzivní péči a nově i na běžných odděleních pro nové pacienty s koronavirem. ČTK to řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Sanitky z pražské zdravotnické záchranné služby nakládaly před polednem několik pacientů z chebské nemocnice. Na přesunu se podílí speciálně upravené nákladní vozidlo Fénix v doprovodu sanitek a policie. Převézt mají 15 lidí z Chebu a deset ze Sokolova. Konvoj vyjel z Chebu po 13:15, ze Sokolova vyjely sanitky o něco dřív. Stav většiny převážených je středně závažný a dostávají kyslíkovou terapii, žádný ale není napojen na umělou plicní ventilaci, uvedla mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Do pražské Fakultní nemocnice v Motole dorazili pacienti z Chebu krátce před půl třetí odpoledne. Další ambulance převezou do nemocnic na Bulovce, vinohradské nemocnice a Nemocnice Na Homolce.

Nemocnice v Chebu a v Sokolově dnes reagují na vzniklou situaci ze čtvrtka, kdy každá z nemocnic přijala 20 nových pacientů. „Dříve jsme převáželi zejména pacienty vyžadující intenzivní péči, dnes musíme kvůli nedostatku kapacit převážet také pacienty na standardních lůžkách s kyslíkem,“ uvedl mluvčí.

Ze sokolovské nemocnice dnes zdravotníci přemístí deset pacientů do nemocnice v Berouně, Klatovech a Plzni. „Nemocnice je přetížená, převozy probíhají denně. Musíme uvolňovat lůžka pro nové covidové pacienty, dříve zejména na intenzivní péči, nyní už i ze standardní péče,“ řekla ČTK Markéta Singerová, mluvčí firmy Penta Hospitals CZ, kam spadá v kraji nemocnice v Sokolově a Ostrově.

Zdravotníci přemisťují pacienty s koronavirem i v rámci kraje do covidových center, například do nemocnice v Mariánských Lázních nebo do Rehosu v Nejdku. Ze sokolovské nemocnice je na dnešek naplánován převoz pěti pacientů do Rehosu.

K 10:00 bylo v nemocnici Cheb 70 hospitalizovaných s koronavirem. Počty nakažených tam od začátku roku rostou. Zatímco na začátku ledna evidovala nemocnice sedm pacientů s covidem na intenzivní péči a na ostatních lůžkách s kyslíkem 12, k dnešku jich 17 vyžaduje intenzivní péči a 53 leží na ostatních odděleních. Sokolovská nemocnice evidovala ráno 16 infikovaných na intenzivní péči a na ostatních lůžkách 52. Počty se ale i během dne mění. I když zdravotníci pacienty přemisťují do jiných nemocnic, musí dál přijímat pacienty nové.

Do nemocnic proudí i vězni

Přetížení některých nemocnic může souviset i s rostoucím počtem případů ve věznicích. Ve věznici v Horním Slavkově na Karlovarsku mají podle dobře informovaného zdroje Blesk Zpráv větší počet nakažených vězňů. Mluví se až o 300 odsouzených s covidem-19. „Z taktických a bezpečnostních důvodů nesdělujeme počty nemocných v jednotlivých věznicích. Konkrétně v Horním Slavkově ale řešíme větší množství nakažených,“ potvrdila Blesk Zprávám na přímý dotaz mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. „Jsou tam i jedinci, které máme hospitalizované,“ dodala.

Pokud to zdravotní stav odsouzených dovolí, jsou na lůžku ve vězeňské nemocnici. „O nakažené vězně se umíme postarat, pokud nepotřebují plicní ventilátor. Těmi v našich nemocnicích nejsme vybaveni,“ doplnila Kučerová. Podle informací Blesk Zpráv se hospitalizace mimo areál věznice týkala ve čtvrtek zhruba 6 vězňů. „V téměř každé věznici pandemii řešíme. Není snad věznice, kde by nebyl někdo nakažený,“ dodala mluvčí vězeňské služby s tím, že není ale potřeba do žádné z káznic povolávat jiný než vězeňský personál. Vězni v současné době nemají povolené například návštěvy. „S rodinami komunikují prostřednictví Skype,“ přiblížila režim ve věznicích.

V Karlovarském kraji nových případů koronaviru přibývá, aktuálně se s nemocí léčí 5808 lidí. V nemocnicích v regionu jsou dnes volná podle ministerstva tři lůžka ze 78 lůžek ARO/JIP, pro covidové pacienty není volné žádné, další jsou pro ostatní pacienty. Běžných standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 40 z 598, pro pacienty s covidem je jich k dispozici devět. V kraji není volný přístroj ECMO na mimotělní okysličování krve.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa