Spolu s uvolněním epidemiologických opatření odstartovaly Brněnské Vánoce. Po městě jezdí slavnostně vyzdobené tramvaje. Od 3. prosince jsou stánky s řemeslnými výrobky oficiálně v provozu, denně mohou lidé nakupovat od desáté hodiny ranní do osmé hodiny večerní. 

„Vyšli jsme prodejcům vstříc a mohou mít v pátek a v sobotu otevřeno až do devíti hodin do večera, tyto dny je největší zájem,“ vysvětluje mluvčí Brno-střed Kateřina Dobešová.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční Brno v novém kabátě. Markéta Malá

Místo bruslení kolotoč

Už čtyři roky Brňané bruslí na Moravském náměstí pod nohama koně, tedy u sochy markraběte Jošta. Letos ale město Brno kluziště v centru neotevře. „Stavba kluziště je nákladná, vyjde na tři miliony korun. Letos nebyla jistota, zda se vůbec kluziště otevřou. Je to velká investice a ekonomicky by to mohl být velmi ztrátový podnik. Navíc stavba kluziště trvá tři týdny,“ vysvětluje mluvčí Brno-střed Kateřina Dobešová.

Místo toho je dětský starodávný kolotoč. „Nabízelo se zde volné místo, v minulých letech stál kolotoč na Zelném trhu,“ říká Dobešová. Další změnou je slaměný betlém, který stojí místo baru uprostřed Moravského náměstí.

Největší brněnské kluziště Vodova otevře letos zřejmě 11. prosince. Pozdější zahájení je z důvodu přípravy ledu, která trvá 10 dnů. Z hygienických důvodů nebude v provozu půjčovna bruslí.

Vzhledem k omezené kapacitě 50 osob pro venkovní sportoviště v jeden čas jsme navýšili počet bloků tak, aby se na kluziště dostalo v jeden den více lidí. Místo odpoledních dvou bloků budou tři a o víkendu se bude bruslit v šesti blocích,“ říká ředitel STAREZ–SPORT Martin Mikš.

Fotogalerie
11 fotografií