Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tipy na víkend: Vánoční atmosféru načerpejte u betlémů! Vyrazte do jeskyní nebo na zámek

/
  • Po takřka dvou měsících se otevírají, i když omezeně, památky, zoologické zahrady či výstavy.
    Aktualizováno - 10. prosince 2020 ● 15:59
    3. prosince 2020 ● 16:59

    Po takřka dvou měsících se opět otevírají památky, galerie, muzea či zoologické zahrady. I přesto ale bude otevřeno mnohem méně míst, než jsme zvyklí. Někde se to nevyplatí kvůli dodržování bezpečnostních opatření, jinde sezonu už ukončili a připravují se na jarní. Pokud i tak v adventním čase chcete na výlet či za poznáním, přinášíme několik tipů, kam můžete vyrazit.

  • 1.

    Betlémy všech druhů

    *Muzeum Karlova mostu v Praze – uvidíte tu unikátní betlémy, například Slaměný betlém v životní velikosti polského umělce Andrzeje Wrzecionka, Vltavský rybí betlém zapsaný v České knize rekordů, Africký z ebenového dřeva, Námořnický, či betlém z kukuřičného šustí.

    *Polabské muzeum v Přerově nad Labem – ve zdejším skanzenu jsou opět připraveny ukázky lidových Vánoc našich předků

    *Muzeum lidových staveb v Kouřimi – zdejší historické chalupy jsou opět vánočně nazdobené, stoly se prohýbají pod tradičním pohoštěním, jako by jen před chvíli hospodyňka prostřela

    *Čenkov  -Na návsi u kapličky najdete největší betlém ze sena v životní velikosti. Do průvodu se můžete navíc připojit.

    *Muzeum T. G. M. v Rakovníku – letos zde uvidíte přehlídku papírových vystřihovaných betlémů

    *Muzeum strašidel v Plzni – Ve sbírce padesáti historických i současných betlémů najdete tu Alšův betlém, Ladův betlém nebo nový plzeňský betlém.

    *Kryštofovo údolí na Liberecku – čeká tu rozměrný betlém od akademického malíře Josefa Jíry, betlém je 16 metrů dlouhý a postavy jsou vysoké až tři metry. Po setmění je navíc krásně osvícený.

    *Vrchlabí – v zámeckém parku opět stojí vyřezávaný krkonošský betlém. Dominantou zůstává dřevěná chaloupka, ve které je kolébka s dvojčátky Jeníčkem a Mařenkou, ale také medvědář, vozka s pivovarským šimlem, babka kořenářka, hudebníci a samozřejmě nechybí tři králové.

    *Městské muzeum v Ústí nad Orlicí - čtyřmetrový betlém Antonína Kellnera a především největší sbírka papírových betlémů je tu k vidění od soboty

    *Městské muzeum Česká Třebová - »Sláva na výsostech Bohu! « je název tradiční výstavy betlémů. Chybět nebude oblíbený mechanický betlém, představen bude i nově získaný malovaný betlém.

    *Muzeum Vysočiny – Jízdárna zámku v Třebíči zve na tradiční výstavu betlému

    *Muzeum Kroměřížska - V podloubí před Muzeem Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži se rozsvítí více než 60 let starý mechanický betlém, který v pravidelných intervalech opakuje asi šestiminutový denní a noční cyklus.

    *Brno - Dominikánské náměstí v Brně zdobí Halouzkův betlém v životní velikosti

    *Letohrádek Mitrovských v Brně - připravil retrovýstava betlémů. K vidění jich bude zhruba padesát.

    Výstavy betlémů
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 2.

    Ozdobené stromky ano, vánoční trhy ne

    Zvyk, který neodmyslitelně patří k Vánocům, bude letos jiný. Například Praha své hlavní trhy na Staroměstském a Václavském náměstí a na náměstí Republiky zcela zrušila. V Plzni, Kutné Hoře, Příbrami, Liberci, Brně, Břeclavi, Ostravě, Frýdku-Místu a další většině měst republiky se radnice snaží alespoň pár stánků zachovat. Veškeré jídlo si ale musíte odnést s sebou.

    Nikde ale nebudou živé vánoční koncerty, s hudbou se počítá maximálně reprodukovanou. Na co se ale těšit rozhodně můžete jsou nazdobené vánoční stromy, tuto tradici města napříč republikou zachovaly.

    Rozsvícený strom na Staroměstském náměstí, 27. listopadu 2020.
    Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

  • 3.

    Na zámky v deseti

    Národní památkový ústav opět otevřel několik hradů a zámků po celé republice. V porovnání s běžným vánočním provozem jde ale jen o zlomek. Navštívit tak budete moci zámky v Sychrově (Liberecký kraj), v Lednici (Jihomoravský kraj), na Českém Krumlově (Jihočeský kraj), Hluboké nad Vltavou (Jihočeský kraj) a ve Valči (Karlovarský kraj). Prohlídkové skupiny jsou povoleny maximálně pro 10 lidí.

    *Zámek Loučeň na Nymbursku připravil speciální prohlídky zámku, kdy v každé komnatě naleznete jiný vánoční stromeček se svým příběhem.

    *Hrad a zámek Staré Hrady na Jičínsku otevírají o víkendu Peklo. Uvidíte obry, vodníky draky, skřítky a hlavně naše starohradské čertíky, čertice a čertenice.

    Perla jižních Čech - zámek Hluboká - nabízí v zimě prohlídku soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů
    Autor: Foto pro Blesk - NPU

  • 4.

    Hrady připravily adventní prohlídky

    Na hradě Svojanov na Svitavsku je následující dva víkendy připravena adventní prohlídka s vánoční výzdobou i povídáním o tom, jak vypadaly Vánoce v minulosti. Ve Středočeském kraji otevře pouze hrad Křivoklát. Zavřený zůstane i Karlštejn, kde probíhají rozsáhlé opravy.

    Hrad Křivoklát
    Autor: Národní památkový ústav, czechtourism.cz

  • 5.

    Za romantikou na zříceniny

    Na hradě Lukov na Zlínsku funguje od listopadu do března samoobslužná pokladna. Pro návštěvníky se otevře také zřícenina hradu Cimburka u Koryčan na Kroměřížsku.

    Zřícenina hradu Lukov na Zlínsku.
    Autor: hradlukov.cz

  • 6.

    Zahrady a parky na procházky

    Přístupná bude o víkendech Květná zahrada v Kroměříži. I zámecká zahrada ve Vizovicích zůstává průchozí. Navštívit můžete i rozsáhlý areál zahrady ve Vlašimi s naučnou stezkou věnovanou architektuře místního zámku. Nepřetržitě průchozí je i zámecká zahrada v Hradci nad Moravicí na Opavsku.

    Květná zahrada v Kroměříži
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 7.

    Vzhůru do jeskyní

    Ideální relax nabízí po rozvolnění protiepidemických opatření návštěva některých jeskyní v Moravském krasu. V Česku návštěvnicky nejžádanější Punkevní jeskyně jsou otevřeny od úterý do neděle od 8.40 do 14. hodin. Sloupsko-Šošůvské jeskyně nabízejí vstupy v 10, 12 a 13 hodin, jeskyně Výpustek je přístupná v režimu 10, 12 a 14 hodin. Skupiny jsou omezeny na 9 osob, nezbytné jsou roušky a rozestupy.  

    Nejkrásnější jeskyně Moravského krasu – to je Balcarka!
    Autor: Hynek Zdeněk, Archiv Blesku

  • 8.

    Zoologické zahrady omezeně

    Sotva třítýdenní mládě orangutana v zoo Praha, hrošík liberijský, který se v safari ve Dvoře Králové narodil po 15 letech, mláďata vydry obrovské v zahradě ve Zlíně a všechna ostatní zvířata z českých zoologických zahrad můžete takřka po dvou měsících opět vidět. Zahrady ale mají povolený limit návštěvníků pouze čtvrtiny kapacity areálu.

    V Zoo Praha se v úterý 17. listopadu 2020 narodilo mládě orangutana sumaterského.
    Autor: Zoo Praha

  • 9.

    Výstavy nabízí hlavně betlémy

    Podívat se můžete i do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kde uvidíte třeba lískový oříšek ve kterém je zvonička i s funkčním zvonkem a mnoho dalších netradičních ozdob.

    Muzeum jižního Plzeňska na zámku v Blovicích chystá novou výstavou o tradičních dřevěných skašovských hračkách, která bude i hlavní vánoční výstavou. Na zámku ve Ctěnicích u Prahy je opět přístupná výstava Řemesla v českých filmových pohádkách, v domě U Zlatého prstenu v Praze se lidé mohou vydat do říše loutek, která se zrodila před 100 lety.

    Zvonička ve skořápce oříšku
    Autor: Foto Blesk - Jiří Čada

  • 10.

    Zajít můžete i sem…

    * Památník Terezín v Ústeckém kraji

    * Areál Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích. Samotné expozice technické památky ale zůstanou zavřené.

    * Petřínská rozhledna i zrcadlové bludiště, lidé se mohou podívat znovu do Staroměstské i Malostranské mostecké věže v Praze

    Kulturní památka Důl Michal.
    Autor: dul-michal.cz

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy