Záchranná služba využívá k rychlému přístupu k pacientům jak pozemní posádky, tak i ty ve vzduchu. Vrtulníky létají zejména k těm vážným případům, jako jsou dopravní nehody, kolapsy a další vážné věci. Jako tomu bylo i ve středu. 

Pražská letecká záchranná služba, která má na starost Prahu a Středočeský kraj, zasahovala ve středu v Mezně na Benešovku u muže, který měl srdeční potíže. „Na místě zasahovala letecká služba, rychlá lékařská a zdravotnická posádka. Muž byl poté letecky transportován do Všeobecné fakultní nemocnice,“ uvedla k případu mluvčí záchranky Petra Effenbergerová.

Přistání v parku

A jelikož VFN nemá svůj vlastní heliport, na rozdíl od motolské nebo vinohradské nemocnice, musejí vrtulníky přistávat v Zítkových sadech. A to samo sebou přinese spoustu zvědavců. No aby ne! Kolikrát za život potkáte v centru Prahy vrtulník za desítky milionů s profesionální posádku? Mockrát asi ne… 

První na „heliport“ v sadech přiletěla posádka pražské letecké služby, neboli Kryštof 01. Hned po nich pak dorazila letecká z Jihlavy, pod označením Kryštof 12. Tato posádka má na starosti kraj Vysočina a do Prahy také občas zavítá. Do hlavního města zavítala, protože transportovala mezi dvěma nemocnicemi pacienta.

To jsou vyhlídkové lety?

Park vždycky před přistáním „vyčistí“ hlídka strážníků městské policie, lidi odklidí ke straně, rotor totiž může ze země zvednout kameny nebo písek, a to by na světě mohlo být další neštěstí. Poté se čeká na přílet a dosednutí.

Jakmile je vrtule na zemi, začne další proces. Pacient musí být transportován do nemocnice. K tomu jsou pak určené sanitky pražské záchranné služby i s posádkou, ty čekají na místě a poté pacienta odvezou do nedaleké nemocnice.

Né každý ale ví, oč jde. Jedna starší paní přišla za piloty s neobvyklou otázkou: „To se tady pořádají vyhlídkové lety?“ ptala se zmateně. Pilot Kryštofa 12 jí pak vysvětlil, že jde o transport pacienta, a že se vrtulníkem „nesveze“. Fotografové Blesku nafotili několik krásných fotek, tak se podívejte! 

Fotogalerie
47 fotografií