Když během covidu došlo k uzavření škol, tak se našla spousta dětí, které neměly přístup k distanční výuce, protože neměly počítač. Právě těmto dětem začal pomáhat Potřebnej počítač, aby mohly studovat: „Na internetu jsem viděl spoustu inzerátů, většinou samoživitelek, které sháněly starší počítač, na kterém by se jejich dítě mohlo učit, řešit úkoly do školy a podílet se na distanční výuce,“ sdělil Blesku Kuba, zakladatel iniciativy Potřebnej počítač.

„Já si myslím, že každé dítě školu povinné by mělo mít aspoň základní počítač, na kterém může dělat práci do školy, hledat si informace a komunikovat. Obecně je počítačová gramotnost nesmírně důležitá,“ dodává Kuba. Zároveň je všude kolem nás plno nevyužité techniky. „Spoustě lidem se staré počítače, které jsou pořád funkční, válely doma ve skříni nebo pod postelí. Skoro každý, koho jsme si zeptali, tak něco takového měl. A to platí i teď,“ popisuje Kuba. Tyto počítače mohou během krátké doby dostat nový život.

První předané počítače

První počítače dostali od jedné pražské neziskovky, která je musela vyřadit. Stačilo pár oprav a byly opět plně funkční. „Těchhle těch prvních osm počítačů, za které jsem fakt mohl dát ruku do ohně, jsme předali v jedné malé vesničce kousek od Sedlčan,“ popisuje. Proč zrovna tam? „Tehdy jsem měl dílničku u rodičů kousek od Slap, a tohle to město bylo nejblíž. A navíc potřebovali přesně ten počet počítačů, který jsme měli,“ dodává Kuba.

Zároveň vzpomíná, že na začátku hodně pomohla reportáž, kterou o nich natočila Česká televize na podzim 2020: „Lidi to hodně zaujalo. Jedna paní nám třeba nakoupila příslušenství a díly za 10 000 korun. Najednou jsme měli obrovské množství počítačů.“ Šlo o dobu, kdy vrcholila 2. vlna covidu.

Vyčistit, opravit a poslat o dům dál

„Není to nic těžkého. Je to jak skládat Lego, když tomu člověk trošku rozumí. Já jsem se to naučil z YouTube a vyhledávání na Googlu,“ popisuje Kuba. „Seženeme počítač, vyčistíme, opravíme co je rozbité, vyměníme nějaké komponenty tak, aby to fungovalo, nainstalujeme nový systém a pošleme to o dům dál. Počítač dostane někdo, komu to udělá radost a kdo díky tomu může studovat nebo si najít práci,“ shrnuje celý proces.

Finančně nejnákladnější je pořízení nového SSD disku. „To je většina toho kouzla, které děláme. Když se vymění starý mechanický disk za nový SSD disk, tak to ten počítač pořádně zrychlí,“ doplňuje k „servisu“. Další věcí, která se musí kupovat, je teplovodivá pasta, jejíž výměna zajistí, že se počítač nebude přehřívat.

Pocovidové období

„Když polevila ta akutní a velká nutnost počítačů kvůli covidu, tak tu pořád byly děti v pěstounské péči a spousta matek samoživitelek, kterým jsme v té době taky začínali pomáhat,“ popisuje další fungování projektu. Potřebnej počítač spolupracuje například s aliancí pěstounských rodin For family, ale i s dalšími neziskovými organizacemi, které mají přehled o rodinách, které počítač potřebují, ale nemohou si ho dovolit.

Je možné se jim ozvat i přímo přes sociální sítě nebo formulář na webových stránkách. „Když se nám ozve někdo samostatně ze sítí, že potřebuje počítač pro dítě, tak většinou chceme e-mail od třídní učitelky z ověřitelné e-mailové adresy, která je na stránkách školy. Abychom se v podstatě ujistili, že ta rodina vůbec dítě má,“ vysvětluje Kuba.

Nová krize, nová výzva

V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a příchodem ukrajinských dětí do Česka začal Potřebnej počítač pomáhat i jim. „Nedávno jsem posílal počítač jednomu klukovi z Ukrajiny do Litomyšle, kde je komunitní centrum. Kluk chce studovat distančně ukrajinskou IT školu, takže jsem mu dával do pořádku malý stolní počítač, který ale má dost výkonu, aby se na tom mohl začít učit programovat,“ popisuje. „Tyhle trochu speciální požadavky mě vždycky baví, protože se nad tím musím trochu víc zamyslet,“ dodává Kuba.

Na klávesnice u počítačů pro děti z Ukrajiny dávají i polepky s azbukou. „To byla jediná věc, na kterou jsme se museli adaptovat. Jinak v tom žádný rozdíl není, protože jazyk na tom stroji změním během chvilky,“ doplňuje.

Workshopy

Potřebnej počítač teď sídlí v Kampusu Hybernská, kde má i sklad, a je tam k dispozici místnost na pořádání workshopů. První workshop s žáky ze základní školy proběhl pár dní před Vánoci. „Tohle to je poprvé, co workshop děláme pro nějakou školu,“ řekl Kuba Blesku. Pár workshopů v minulosti už proběhlo na studentských akcích, jako je například Majáles.

Potřebnej počítač - na workshopu si zájemci rozeberou vlastní počítač a zjistí, jak probíhá údržba počítače.
Autor: VTK

Děti se během více než hodinového workshopu podívaly dovnitř počítače, který si samy otevřely. Kuba jim u toho vysvětlil, co se uvnitř počátků nachází a co je potřeba vyměnit, aby počítač správně fungoval. Žáci také z počítače vyjmuli chladič, očistili procesor od staré teplovodivé pasty, nechaly aplikovat novou a vše vrátily na své místo. Zjistili tak, jak se starat o počítač, aby déle vydržel.

Neválí se i vám doma Potřebnej počítač?

Bereme notebooky, stolní počítače, součástky i veškeré příslušenství, které je potřeba pro distanční výuku. Takže klávesnice, myši, monitory, repráky, mikrofony nebo webkamery. Zároveň, protože webkamer je hodně málo, tak jsme začali už před nějakou dobou sbírat staré telefony, ze kterých se dají kamery dělat docela snadno,“ vypočítává Kuba, co všechno se jim hodí. Jako „webkamera“ se dají použít i staré tablety. Hodit se může i nefunkční počítač, například na náhradní díly, které se využijí u jiného stroje.

Stačí se ozvat přes formulář na webu nebo sociální sítě a domluvit se. „Pro nás je samozřejmě nejjednodušší, když nám to dárce doveze někam do centra, případně přímo do Hybernské. Nebo to pošle přes Zásilkovnu. Případně, pokud je to těžké, a pokud není zbytí tak si pro to rád dojedu,“ říká Kuba. Přispět se dá i na transparentní účet uvedený na stránkách. Peníze jsou použity na nákup nových SSD disků nebo teplovodivé pasty.

Zprovoznit se dají počítače až z roku 2008. Telefony musí mít operační systém alespoň Android 5.0, v případě iPhonů 5s (nebo novější).

Fotogalerie
22 fotografií