Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vánoce v Brně přehledně: Jistotou je betlém, stánků minimum a obří kolo stopli

/
  • Vánoce
    28. listopadu 2020 ● 11:18

    Brněnské Vánoce letos budou odlišné, i když některé stálice zůstávají. Na Dominikánském náměstí stojí proslulý Halouzkův betlém a vánoční jedle postavená na náměstí Svobody pochází opět z Bílovic. Novinkou letošních brněnských Vánoc je třímetrová osvětlená a ozvučená vánoční hvězda, která bude putovat po městě.

  • 1.

    Kasička na náměstí Svobody

    Obvykle se rozsvícení stromku na náměstí Svobody účastní tisíce Brňanů a je vždy připraven bohatý doprovodný program, letos tato tradice dodržena nebyla. To důležité ale zůstává - kasička pro sbírku Českého červeného kříže. „Ač se nemůžeme setkávat osobně na náměstí Svobody při tradičních charitativních středách, přispívat potřebným bude možné online až do vánočních svátků a podpořit tak můžeme například Dětský domov Dagmar nebo Diecézní charitu Brno,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková.

    Stánky na náměstí ještě postaveny nejsou. „Bude jich dvacet. Když dojde k rozvolnění, jsme nachystaní na stavbu. Proběhla by za několik dní,“ říká mluvčí TIC Brno Nováková.

    Náměstí Svobody
    Autor: Markéta Malá

  • 2.

    Zelný trh bez kolotočů

    Na Zelném trhu budou v tomto roce chybět kolotoče pro děti. „Chceme zabránit tomu, aby se tam shlukovali lidé, prostor zde je užší,“ vysvětluje mluvčí Brno-střed Kateřina Dobešová. Pokud dojde k rozvolnění opatření v souvislosti s koronavirem a země se přesune do stupně tři tabulky PES, na všech náměstích včetně Zelného trhu budou s bezpečnými odstupy rozmístěny řemeslné a prodejní stánky. „Bude jich ale méně. Na Zelném trhu stálo loni 120 stánků, letos zde bude postavneno, pokud to situace dovolí, pouze 25 stánků s velkými rozestupy,“ říká Dobešová.

    Zelný trh
    Autor: Markéta Malá

  • 3.

    Betlém na Dominikánském náměstí

    Dominikánské náměstí bylo v minulých letech zaměřeno na gastronomii. „Letos tomu tak nebude, gastrostánky mohou ale nahradit restaurace v centru Brna, mohou si postavit i malé venkovní zahrádky,“ říká Dobešová. Pokud to epidemiologická situace umožní, bude na náměstí stát šest stánků s řemesly. 

    Na Dominikánském náměstí se již nachází také unikátní Halouzkův betlém. Figurky jsou vyrobeny v životní velikosti, jejich autor Jiří Halouzka na nich pracuje už 40 let. „Novým prvkem, kterým chceme rozsvítit a ozvláštnit brněnská náměstí, bude putující třímetrová osvětlená a ozvučená vánoční hvězda, která se v prosinci objeví postupně na více místech v centru,“ doplňuje ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

    Dominikánské náměstí
    Autor: Markéta Malá

  • 4.

    Moravské náměstí bez šapitó

    Obří vyhlídkové kolo bylo postaveno opět na Moravském náměstí, i když letos v jiné jeho části kvůli archeologickým pracím. Kolo zatím není v provozu, město čeká na vyjádření ministerstva zdravotnictví. „Tradičně každým rokem zde bývá šapitó a jurty. Prodávají se tu řemeslné výrobky a gastronomie. Uvnitř jurt bylo vždy osm až deset řemeslníků. Letos to bude jinak. Pokud bude situace příznivá a dovolí to, postavíme 14 samostatných stánků, z toho čtyři budou určeny pro neziskové organizace,“ říká Dobešová. Stavba bude zahájena ve chvíli, kdy to bude v souladu s vládními opatřeními, může to být i v průběhu adventu. 

    Moravské náměstí
    Autor: Markéta Malá

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy