Koronavirus letos utnul klasické vánoční trhy, Pražané tak o množství stánků na Staroměstském, Václavském i náměstí Republiky letos přijdou. Vánoční svátky jim ale v centru bude připomínat alespoň vánoční strom. Ten v noci na úterý „vyrostl“ na Staroměstském náměstí. Po půlnoci vyrazil smrk ztepilý z deponie v Modleticích u Prahy. „Hranice Prahy jsme projeli akorát přesně v jednu ráno, po cestě nás pouze trochu zpomalil Hlávkův most kvůli dočasnému zúžení vozovky. Jinak cesta probíhala plynule,“ uvedl vedoucí přepravy Martin Švestka. Strom převezl americký tahač. Byl postaven a zajištěn v půl třetí, dodal. Jeho stabilitu zajišťují lana a jeřábová závaží.

Podívejte se na strom na Staroměstském náměstí živě:

Od úterý se jehličnatý krasavec začne ověšovat vánočními ozdobami. Pracovníci Technologií hlavního města Praha, kteří mají letos strom na starost, na něj navěsí celkem šest kilometrů vánočních řetězů, 40 hvězd a 300 vánočních koulí. Špice na vrcholu bude mít výšku tří metrů. Strom se poté rozsvítí v barvách české trikolory, letos ale kvůli pandemii bude bez diváků, aby se na místě neshlukovaly tisíce lidí jako v předchozích letech. Magistrát plánuje alespoň podívanou natočit a s hudebním podkresem zveřejnit na internetu.

Letošní smrk ztepilý město získalo od majitele chaty v Kamenném Přívozu Romana Veselého, který jej musel pokácet, protože jeho kořeny narušovaly podezdívku domů a při silnějším větru hrozil pád. Od Prahy za něj dostal 10 000 korun.

Kácení se uskutečnilo v neděli, podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka trvalo asi čtyři hodiny a postaral se o něj dřevorubecký mistr republiky. „Nejdříve se strom zavěsil na lano jeřábu, aby se nepolámal, v neposlední řadě i z důvodu bezpečnosti. Zhruba po půl desáté jsme začali řezat, nejdelší čas zabralo opracování spodní zhruba dvoumetrové části kmene. Ta se musela připravit na zasazení do kotvící šachty na Staroměstském náměstí. Pak už zbývalo jen připravit strom pro přepravu,“ popsal.

Žádné trhy

Letos se centrum metropole s největší pravděpodobností bude muset obejít i bez vánočních trhů, které každoročně pořádá firma Taiko na Staroměstském a Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Radní Jan Chabr (TOP 09) dříve řekl, že trhy ani jiný program v centru nebudou. Dodal však, že vedení magistrátu ještě čeká na přesné instrukce ohledně oslav vánočních svátků, které by měla dodat vláda. V každém případě se podle radního zřejmě budou konat některé z menších trhů v městských částech.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti, nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou. Praha měla letos vybraný také záložní strom, který roste nedaleko Kladna. Pokácen by byl v případě, kdyby se dnes vztyčený strom při dopravě poškodil. Loňský vánoční strom pocházel ze Semil a byl vysoký 25 metrů.

Fotogalerie
135 fotografií