Příznivci staré Prahy asi nevěří svým očím. Na památkově chráněném náměstí se přestěhoval Thajský masážní salon. Zabral si zhruba sedm krát sedm metrů, na které položil červený koberec, dvě pohodlná křesla, dále dvě menší stoličky a seslíky pro položení nohou dvou zákazníků. Nad tím vším se pak tyčí rudý baldachýn.

Mega kýč

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, již v pátek si pouliční novinky všiml fotograf Jan Šibík, který to vyfotil, zveřejnil a označil jako „Mega kýč“. Další komentáře na sebe nenechaly čekat: „Vůbec nic proti masážím ... ovšem tahle provozovna je naprosto příšerná! A na Staromáku tohle v „tomto stylu“ vůbec nemá co dělat!“ napsala na facebooku Veronika. 

Zneužití pravidel a benevolence

Podobné případy se budou podle pražského radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) řešit: „Povolená jsou pouze předsunutá prodejní místa, nikoliv přesun na ulici,“ řekl pro Blesk.cz. Zastupitelstvo Prahy 16. dubna schválila balíček pomoci pro pražské podnikatele kvůli dopadům koronavirové krize. Jeho součástí je i možnost bezplatně využít chodníky před provozovnami, aby na nich mohli prodávat. Pouze stačí odeslat žádost o zábor prostranství, která je okamžikem odeslání schválena, a uhradit 100 korun za správní poplatek. Obchodníci musí zachovat bezpečný průchod po chodníku a místo po sobě uklidit a vyčistit. Rovněž nesmí porušovat vládní nařízení.

Tohle je ale podle Chabra flagrantní porušení pravidel a benevolence magistrátu v rámci snahy vyjít vstříc podnikatelům. „Bohužel se zde ukazuje, kdo je poctivý a slušný podnikatel a kdo podnikavec zneužívající pravidla a obcházející situaci. Za sebe říkám, že takovéhle podnikatele v Praze nechci, a ani nemá cenu jim jakkoliv pomáhat,“ uvedl radní.

Manuál veřejného prostoru

Povolení k záboru měla podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) schválit radnice Prahy 1. „Magistrát pouze v rámci podpory ekonomiky umožnil rychlé a bezplatné vyřízení,“ sdělil pro Blesk.cz náměstek. Zda mělo masážní studio příslušná opatření, se bude podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) šetřit a v současnosti probíhají jednání s provozovatelem o úpravě. Proti podobnému zneužití záboru nabízí primátor řešení.

„Tyto záležitosti bude do budoucna řešit manuál veřejného prostoru, ve kterém bude ošetřeno, aby v případě, že byl provozovateli schválen předsunutý prodej ve vzdálenosti 1,5 metru od provozovny podnikání, vše probíhalo v souladu s manuálem a těmto věcem za hranicemi vkusu se předcházelo,“ nastínil plán primátor.

Fotogalerie
52 fotografií