Zdeněk Hřib (Piráti) novinářům sdělil, že původně Praha počítala spíše s 8 miliardami. „Nechali jsme udělat nové propočty a ty počítají spíše s částkou 9 miliard. Ty další tři miliardy  tvoří náklady na případnou spoluúčast samospráv na kompenzacích živnostníkům, kterou navrhla vláda. Senát tento návrh ale zamítl, za což mu velice děkuji. Pokud by vláda na této spoluúčasti trvala, znamenalo by to pro Prahu, že už nepostavíme ani metr nového chodníku,“ řekl Hřib. Zároveň však dodal, že naplánované investice budou pokračovat. Takže ani stavba okruhu, metra D nebo Trojské lávky není nijak ohrožena.

Asi miliardu z celkového účtu za koronavirus tvoří přímé náklady, zbytek je součet očekávaného nižšího příjmu z daní, nižší příjem z jízdného, ale také chybějící příjmy z galerií, zoo nebo botanické zahrady. Město také dalo 600 milionů korun z evropských peněz na výhodné půjčky pro pražské podnikatele.

Nové krizové plány

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) zase upozornil na nutnost změny krizových plánů. „Jsme připraveni na chemický útok, výbuch v metru, ale nikdo nebyl připraven na pandemii koronaviru," řekl Hlubuček a dodal, že v nejbližších dnech magistrát vypíše výběrové řízení na dodavatele roušek s nanofiltrem a polomasek, kterých by město chtělo objednat asi 4000.

Připomněl také, že během koronakrize se v Praze vytvořila početná síť dobrovolníků, kterých nakonec bylo přes 4 tisíce. „Ve spolupráci s českým Červeným křížem a organizací Život 90 jsme vytvořili telefonickou linku, na kterou se mohli obracet senioři v nesnázích. Naši dobrovolníci jim pak vozili léky, teplé obědy nebo třeba sarančata pro ještěrky, která si senior v karanténě nemohl obstarat,“ vysvětlil Hlubuček a dodal, že by rád s dobrovolníky spolupracoval i nadále. Město by mělo připravit systém školení, aby se dobrovolníci v případné druhé vlně koronaviru mohli okamžitě zapojit.

Kromě dobrovolníků Hlubuček poděkoval policii, IZS a dalším a připomněl, že jako poděkování těmto skupinám magistrát vyjednal po celý červen vstup do zoo za jednu korunu.

Nové domy pro seniory?

Radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě) upozornila, že v budoucnu se město musí více zamyslet nad tím, jak bude v budoucnu stavět domy pro seniory. „Kvůli pandemii byli senioři zcela odstřižení od svých blízkých i jakékoli možnosti jít ven. To pro ně bylo velmi psychicky náročné. Proto se v budoucnu chci zaměřit na to, abychom jim mohli umožnit bezpečné setkávání s příbuznými i v době, kdy se třeba opět zvedne počet nakažených koronavirem.“

Řekla také, že magistrát ve spolupráci z Červeným křížem upravil jeden pavilón v bohnické psychiatrické nemocnici. „Bude tu k dispozici 50 míst pro případnou hospitalizaci covid pozitivních seniorů. Nyní přemýšlíme, jak tento pavilon využít i v době klidu.“ Radní chce také dále jednat s ministerstvem zdravotnictví o záruce, že seniory budou v případě nutnosti přijímat i pražské nemocnice, což se nyní nedělo.

Pomoc lidem bez domova

Připomněla, že sociální pracovníci nyní pomáhají i lidem bez domova, aby se nemuseli vrátit zpět na ulici. „Snažíme se jim vyjednat dávky a trvalé bydlení. Jde především o starší lidi s mnoha chronickými problémy, proto je pro nás priorita, aby se tito lidé nevrátili zpět na ulici,“ uzavřela Johnová.

Fotogalerie
48 fotografií