„Ceny klesly tak o dvě třetiny. Před koronakrizí se tu například smažený sýr prodával za 280 korun, nyní ho koupíte za 120, zlevnilo i pivo,“ řekl Blesku zaměstnanec jedné z tamních restaurací. S cenami dolů podle něj šly téměř všechny okolní podniky.

Tržby nestačí

K polednímu menu tu některé restaurace nyní nabízí 0,4 litru piva za 39 či 40 korun, půllitr plzně pořídíte za 49 korun. Ve srovnání s normální sezonou, kdy se tu pivo prodávalo za 80 korun i více, jde o »lidovku«.  Nižší ceny sice mohou přilákat více českých zákazníků, ti však výpadek příjmů od zahraničních turistů restauracím nenahradí. „Lidé k nám naštěstí chodí, tržby ale nestačí ani na to, aby se pokryly náklady na nájem, natož na další provoz,“ popsal číšník první týden provozu zahrádek.

Přijedou turisté?

Zlepšení restaurace neočekávají ani po 25. květnu, kdy mohou zákazníkům otevřít vnitřní prostory. „Tady lidé chtějí sedět na zahrádce, aby viděli na okolní památky. Doufáme, že se co nejdříve otevřou hranice a turisté opět přijedou,“ shrnul číšník, k čemu se většina tamních provozovatelů upíná.

Objednávky na podporu

Dvě třetiny Čechů si v době nouzového stavu objednávaly jídlo ze svých oblíbených restaurací, aby je podpořily. Častěji než před epidemií koronaviru si objednané jídlo dopřávala téměř polovina Čechů. Většina si jídlo objednávala pravidelně každý týden, zjistil průzkum společnosti Up Česká republika.

Fotogalerie
40 fotografií